Home / Bier brouwen / Eindigen met het gewenste (eind) volume met de Easybrew

Eindigen met het gewenste (eind) volume met de Easybrew

Eindig met een hoger volume met de Easybrew

Ik brouw sinds 2018 mijn bieren met de Arsegan Easybrew. Helaas valt sinds ik deze ketel gebruik mijn rendement best wel tegen. Wat ik ook probeer, het rendement blijft gewoon laag. Daarnaast blijft er met de Easybrew bijna altijd wel minder volume aan wort over, dan wat vooraf is berekend.

Om een lang verhaal heel kort te maken: Eigenlijk heb ik een haat-liefde verhouding met mijn Easybrew. Ik maak er best mooie bieren mee, maar ik worstel alleen wel met het rendement dat ik telkens behaal.

Zo ging ik bijvoorbeeld voor 20 liter bier met een begin SG van 1,066. Dat begin SG was weliswaar de gewenste 1,066 en het kijkglas op de ketel gaf ook aan dat er 2 liter in de ketel zat. Na overhevelen bleef mijn gistvat echter hangen op 18 liter en er zat niets in de ketel.

Het begon me overigens na verloop van tijd op te vallen dat er elke keer een verschil in eindvolume zat. En ondertussen bleef mijn rendement tussen de 60 en 66% hangen.

Elke keer eindigt de Easybrew met lager volume

Het eindigen met minder volume en het lagere rendement maakte vooral dat ik heb overwogen om over te stappen naar een ander system. Ik ben me gaan verdiepen in alternatieven voor het elektrische brouwen.

Voor de tussentijd ben ik op zoek gegaan naar manieren om wat procenten te winnen en dus om het rendement iets te verhogen. Het wisselende rendement was voor mij geen stabiele factor bij het brouwen. Als ik een bier van 5% wil brouwen, dan wil ik dat percentage ook gewoon halen. Ietsje hoger mag natuurlijk wel, maar geen verschil van 2%.

Het continu eindigen met een kleiner volume begon me aan het denken te zetten. Zeker ook doordat het verschil telkens rond dezelfde hoeveelheid lag. Elke keer zat er namelijk twee liter verschil tussen wat de transparante circulatiepijp aangaf en wat de liter gradering van vergistingsemmer aangaf.

Ergens gaat er dus wat volume verloren in het brouwen met de Easybrew. Het is alleen lastig om te benoemen waar dat door komt. Mogelijk klopt de litergradering van mijn vergistingsemmer niet of ligt het echt aan de streepjes op de transparante circulatiepijp. Het verschil is echter altijd hetzelfde, dus dat kan opgevangen worden.

Loze ruimte door hoger liggende moutkorf

De moutkorf van de Easybrew ligt iets boven de bodem. Hieronder bevindt zich als het ware loze/dode ruimte, maar kun je het wel zo zien? Het wort circuleer je namelijk door de ketel, dus dat komt altijd wel in aanraking met het beslag. Dus als zodanig kun je het helemaal afdoen als loze ruimte.

Echter wil je ook een bepaalde maischdikte hanteren. Voor een goede omzetting van zetmeel door de enzymen is een dikte van 4 liter op 1 kilo mout is optimaal genoeg. Alleen door de loze ruimte doet een bepaalde hoeveelheid niet actief mee aan de beslagdikte.

Het beslag dat zich in de maischkorf bevindt is dus dikker en hierdoor mogelijk niet optimaal genoeg om een goed rendement te behalen.

Op het grote internet zie ik getallen die liggen tussen de 5 en zelfs 7 liter. Ik heb om eerlijk te zijn de exacte hoeveelheid van deze ruimte nog niet berekend, dat staat nu op mijn lijstje voor de eerstvolgende brouwdag.

Verhogen van de hoeveelheid brouwwater

Ik kwam er dus achter dat ik structureel twee liter water te weinig overhoudt na het koken. Daarom ben ik deze hoeveelheid juist gaan optellen bij het maischwater en vervolgens ook bij het spoelwater.

Voor het benodigde maischwater hanteer ik nu een beslagdikte van 4 liter water per kilo mout. Bij de totale hoeveelheid tel ik vervolgens 2 liter extra water op als extra water. Dus 5 kilo mout is dan 22 liter aan water voor het maischen.

Bij het spoelen kijk ik vervolgens naar wat de transparante circulatiepijp als volume aangeeft. Ook hierbij zorg ik dat ik twee liter boven het door Brewfather berekende pre-boil volume ga zitten. Dit pre-boil volume is dus de hoeveelheid wort dat je hebt voor het koken. Hiervan verdampt een deel weer tijdens het koken.

Hoger volume en hoger rendement met de Easybrew

Ik weet niet of het echt een truc is, maar zie het als een gouden tip. Ik heb de laatste drie brouwdagen meer water gebruikt. Door het toevoegen van ongeveer 3 – 4 liter water ben ik elke brouwdag geëindigd op een hoger rendement.

De eerste keer was dit rendement 70%, de keer erna was het 74% en de laatste keer zat ik op een rendement de 77%. Niet slecht als je lange tijd schommelt tussen de 60 en 66%.

Het volume dat nu in de vergistingsemmer gaat ligt zo rond de 21 liter. Dit is mooi, want uiteindelijk heb ik tijdens de vergisting zelf weer wat verliezen door bijvoorbeeld de trub die naar de bodem zakt.

Bovendien denk ik dat ik door de mooie getallen voorlopig nog wel met de Easybrew blijf brouwen.4 reacties op “Eindigen met het gewenste (eind) volume met de Easybrew”

 1. Marijn avatar
  Marijn

  Ik vraag me af of dat hogere rendement niet enkel rekenkundig is. Als je die 3-4 liter extra water niet in de software invoert, maar wel meer bier in je gistvat krijgt dan bijvoorbeeld Brewfather verwacht, dan fop je de software en haal je een kunstmatig hoger rendement. Aan de andere kant, met die 3-4 liter extra zou je begin SG ook veel lager moeten zijn en dat zou het rendement weer doen dalen. Die vallen dan tegen elkaar weg. En dan klopt het weer wel dat je een hoger rendement haalt door een dunner beslag?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Ik heb inderdaad wel de brouwsoftware voor de gek gehouden. Eigenlijk heb ik gewoon de loze ruimte onder de korf gecompenseerd door meer water te gebruiken en daarbij dus ook dunner te maischen. In ieder geval is mijn rendement met een aantal punten gestegen en daar ben ik best blij mee 🙂

 2. Gerben avatar
  Gerben

  Hoi Andy,

  Ik worstel ook enorm met mijn Brew Monk 30 liter, maar ik krijg ook het idee dat Brewfather er ook naast zit qua berekend begin en eind SG. Zo kwam mijn laatste brouwsel uit op een begin SG van 1066 (Berekend 1070) en een eind SG van 1000 (Berekend 1008), wat uiteindelijk ongeveer hetzelfde alcohol percentage opleverde.
  Overigens is de hoeveelheid verdampt water na koken afhankelijk van het gebruikte vermogen tijdens de kook. Brewfather gaat uit van een verdamping van 5 liter per uur, terwijl dat op een vermogen van 2200W bij mij maxmaal 3 liter is.
  Ik ga jouw methode van 4 liter per kilo + 2 liter eens proberen.
  Kook je dan op de maximale 2500W? En heb je de deadspace in Brewfather dan ook aangepast?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Hallo Gerben. Ik kook zelf op 2200 watt, iets lager dan wat mogelijk is. Overigens heb ik dat niet ingevoerd in brewfather. Ik heb de instellingen overgenomen wat iemand reeds al had ingevoerd in Brewfather en deze houdt rekening met 7 liter deadspace.

Geef een reactie