Home / Bier brouwen / Brewfather, moet je gaan voor de premium versie?

Brewfather, moet je gaan voor de premium versie?

Brewfather is een online app voor het maken van o.a. brouwrecepten

Als thuisbrouwer is het gebruik van brouwsoftware zeker geen overbodige luxe. Ik vind het persoonlijk zelfs onmisbaar. Onlangs ben ik brewfather gaan gebruiken en daarbij heb ik gekozen voor de premium versie. Maar is dat eigenlijk het geld wel waard?

Niet heel lang geleden kwam brewfather op mijn pad. Het is een online applicatie en wordt ontwikkeld door iemand uit Scandinaviรซ (volgens mij).

De ontwikkeling wordt dus gedaan op het Europese vasteland, dat voelt wel beter dan je gegevens in handen geven van een Amerikaanse partij.

Inmiddels heb ik twee keer gebrouwen met behulp van brewfather en ik vind het wel fijn dat ik deze kan benaderen via een app op mijn smartphone, maar ook dat ik de recepten rustig vanuit mijn laptop kan maken via de browser. Dit is echt een positief punt!

Waarom brouwsoftware gebruiken?

Het gebruik van brouwsoftware helpt je bij het maken van recepten en het bijhouden van een logboek tijdens je brouwdag. Op deze manier hoef je niet zelf alle berekeningen uit te voeren, omdat de software dit al voor je doet.

Ik ken een redelijke weg als het gaat om brouwsoftware. Zo ben ik begonnen met het gebruik van brewgr, een online tool om recepten mee te bouwen. Vervolgens heb ik deze tool vervangen door brouwhulp. Een handige tool waar veel thuisbrouwers bij zweren.

Het mooie van brouwhulp is het stukje voorraadbeheer, het bouwen van recepten en tools die helpen bij de waterbehandeling. Echter had het programma een grote beperking: het was een programma geรฏnstalleerd op windows en niets was dus online beschikbaar.

Wat is brewfather?

Brewfather is een online app, waarmee je het brouwproces kunt doorlopen. Dit gaat van recept tot de brouwdag zelf. Ook na de brouwdag kun je de vergisting bijhouden en als je het bier hebt geproefd kun je een notitie toevoegen waarin je het eind resultaat beschrijven.

Naast als dit alles is er een stukje voorraadbeheer voor het invoeren van je mouten, hoppen en gisten. Zo weet je dus altijd wat er in huis is.

Omdat het online staat kun je eigenlijk ten alle tijden je gegevens inzien en is het mogelijk om simpel je recept te delen met anderen.

Brewfather (zie website) komt met een aantal features, zoals:

  • Recept ontwikkeling
  • Bijhouden van batches
  • Koppeling externe systemen, waaronder een groot aantal digitale hydrometers zoals de Brewbrain Float
  • Het beheren van je voorraad

Brouw vandaag nog met Brewfather!

Beheer je voorraad, stel eenvoudig recepten samen en blijf verder eenvoudig op de hoogte van het brouwproces…

Werken met bestaande profielen

De applicatie komt met een vooraf ingevoerde aantal profielen, waaronder instellingen en eigenschappen van veelgebruikte brouwketels. Zo kun je bijvoorbeeld eenvoudig de arsegan easybrew kiezen (als je met deze ketel brouwt).

Naast instellingen voor brouwketels zijn de meest gebruikte ingrediรซnten al ingevoerd, zodat je dit niet allemaal zelf hoeft te doen. Dus als je brouwt met bijvoorbeeld Swaen mouten of gisten van fermentis, dan kun je deze selecteren op basis van bestaande gegevens.

Verder is er een complete bibliotheek te vinden van bierstijlen. Deze zijn gebaseerd op de guidelines opgesteld door de Beer Judge Certification Program (BJCP). Op basis van deze lijst kun je de kaders van het te brouwen bier bepalen.

Het maken van een recept

Je gebruikt brouwsoftware eigenlijk vooral om brouwrecepten mee te maken. Deze recepten ga je vervolgens brouwen. Het wordt dan dus een batch.

Het maken van een recept

Voor het maken van een recept kies je de stijl je je wilt gaan brouwen, vervolgens voer je alle ingrediรซnten in. Door middel van de gekozen stijl zie je of het recept binnen de kaders valt.

De kaders van een bepaalde bierstijl.

Een gemaakt recept kun je vervolgens delen, maar ook exporteren naar bijvoorbeeld PDF. Dit is erg handig als je tijdens de brouwdag met een geprinte versie van het recept wilt werken.

Werken met batches

Op de brouwdag kies je een recept en dit wordt vervolgens je batch. Alle batches zijn genummerd en het is mogelijk om een startnummer op te geven. Dit is erg handig voor als je eerder andere software hebt gebruikt, waarin als je al met batch nummers gewerkt hebt.

Overzicht van de batches in brewfather

Een batch bestaat uit een aantal fases: planning, brouwen, fermentatie, conditionering compleet.

De planningsfase

Het bijhouden van metingen

Tijdens het brouwen en de fases tot het bier klaar is kun je metingen bijhouden. De metingen op de brouwdag geven bijvoorbeeld inzicht in je rendement.

Op basis van je huidige rendement berekent brewfather het verwachtte eindresultaat.

Gemeten waarden tijdens het brouwen

Wanneer het maischen en spoelen voorspoedig verloopt is er de mogelijkheid dat je rendement hoger uitvalt.

Ook tijdens de vergisting kun je metingen uitvoeren. Bijvoorbeeld als je controleert of de vergisting compleet is. Deze metingen worden verder gebruikt om de vergistingsgraad te berekenen

Daarnaast gebruikt brewfather de tussentijdse metingen om het proces inzichtelijker te maken.

Grafiek weergegeven op basis van metingen

Het beheren van je voorraad

Als brouwer verzamel je in de loop van de tijd allemaal ingrediรซnten, zoals mout, hop en gist. Het is dus handig om te weten wat en hoeveel je precies in huis hebt. En zeker bij het maken van recepten is het bijhouden van je voorraad essentieel.

Het beheren van de voorraad.

Het mooie van brewfather is dat deze de mogelijkheid biedt tot het invoeren van je mouten, hoppen, gisten en andere ingrediรซnten, zoals brouwzouten maar ook kruiden en specerijen.

Bijkomend voordeel is dat je per eenheid (gram, kilogram, milliliter) kunt opgeven wat de prijs is geweest. Op basis van deze informatie heb je een totale waarde van je voorraad.

De kosten van de gebrouwen batch

Daarnaast berekent brewfather uit wat een recept precies aan benodigde ingrediรซnten kost. Eigenlijk weet je dus wat je kwijt bent aan het brouwen van een batch bier.

Stukje waterbehandeling

Het gebruik van water met het juiste pH draagt bij aan een beter rendement. Goede software biedt de mogelijkheid om een waterprofiel in te voeren. Vraag het profiel dus op bij je waterleidingmaatschappij en voer in brewfather de gevraagde parameters in.

Het water profiel

Op basis van je waterprofiel en het recept kan brewfather een goed advies geven over eventuele aanpassingen van je beslag,- en spoelwater.

Bibliotheek van recepten

Het is verder mogelijk om je recepten te delen met andere brewfather gebruikers. Je recept komt dan in de openbare bibliotheek terecht, waar anderen vervolgens jouw recept kunnen vinden. Daarnaast zie je dus ook gedeelde recepten van anderen.

Bibliotheek met recepten van andere gebruikers

Dit is best tof, want zo kun je inspiratie halen uit andermans recepten. Deze kun je vervolgens eenvoudig importeren en aanpassen. Dit werkt super.

Verdere instellingen

Naast alle eerder genoemde zaken is het het mogelijk om bijvoorbeeld de taal in het Nederlands in te stellen. Ikzelf gebruik over het algemeen de Engelse vertaling, want dat vind ik fijner werken. Volgens mij is er een Nederlandse community dat werkt aan de vertalingen naar het Nederlands.

Het instellingen scherm.

Daarnaast kun je ook nog instellingen doen die betrekking hebben op de eenheden die gebruikt kunnen worden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen of je rekent in het metrieke stelsel.

Conclusie: is brewfather zijn geld waard?

Om te beantwoorden of de premium versie van Brewfather zijn geld waard is, wil ik eerst naar het financiรซle plaatje kijken. Want wat kost een licentie nu eigenlijk?

De kosten van de premium versie bedragen zo’n 19.99 dollar per jaar. Dit is omgerekend ongeveer 16,50 euro. Je hebt overigens wel een creditcard nodig om een licentie aan te schaffen, maar dat is een detail.

Voor de features die je krijgt en de beschikbaarheid van de apps en online interface vind ik brewfather zijn geld al meer dan waard.

Het gebruiksgemak is vrij goed te noemen. Ik mis persoonlijk de optie om de hoeveelheid bottelsuiker aan te passen naar een hogere of lagere waarde, maar goed dat is een detail.

De applicatie wordt op dit moment nog goed doorontwikkeld, dus ook wat dat betreft zit je goed met je centen.

Tenslotte: Tot nu toe zijn mijn ervaringen met brewfather erg goed te noemen en ik kan het iedereen aanbevelen. Wil je meer weten bezoek dan de website.



16 reacties op “Brewfather, moet je gaan voor de premium versie?”

  1. Jaap avatar

    Hoi, Leuke informatieve blog, heb jij je ketel handmatig toegevoegd…ik heb op advies de brewster beacon ingevuld…Arsegan , ik heb de Klarstein, staat er bij mij niet in..en ik heb de premium versie.!
    PS Mijn Black IPA ga ik nog een keer maken …zit nog kort op de fles, maar bevalt wel , hij mag iets voller van smaak zijn…maar dat ligt aan mij niet aan het recept..!!

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Hallo Jaap. Dank je wel voor de reactie. Ik heb het geluk gehad dat de Easybrew al bestond als profiel. Ik verwacht dat je die als basis kunt gebruiken voor de klarstein.

      Supertof om te horen dat de black ipa bevalt ๐Ÿ™‚ Ik wil hem zelf nog een keertje gaan brouwen.

  2. hans avatar
    hans

    Beste Andy, Is de brewmonk van Brouwland ook een standaard instelling bij Brewfather?

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Hallo Hans. Zowel het profiel van de Brew Monk als de Arsegan Easybrew zijn te vinden in de bibliotheek van Brewfather.

  3. Jan avatar
    Jan

    Hallo Andy, ik heb ook een Brewfather account (niet premium). Ik moet de equipment nu voor een Brewferm elektrische ketel 27 liter invullen. Maar heb geen idee welke gegevens ik nu in moet vullen.

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Eigenlijk wil je vooral weten hoeveel water er verdampt tijdens het koken. Wat je kan doen is een uur lang koken met 10 liter water in de ketel en aan het einde van het uur kijken hoeveel er overblijft.

      Verder is het interessant om te kijken hoeveel er precies in kan voor het koken begint. Dus het pre-boil volume en te kijken wat er overblijft na het koken. Dus het volume dat het gistvat in gaat.

      Ik denk dat ik hier binnenkort een video / artikel aan ga wijden.

    2. Jan avatar
      Jan

      Nog een andere vraag. Wanneer je de temperatuur verhoogt van bijv. 63 (maisch 1) naar 76 (maisch 2). Wanneer ga de tijd lopen voor de 2e maischstap. Loopt de tijd door of ga deze pas weer tellen als de 2e temperatuur bereikt is.

    3. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      De tijd begint te lopen als de temperatuur van de stap gehaald is. Dus de tijd tussen het verwarmen tel je niet mee.

  4. Jan avatar
    Jan

    Hallo andy,

    Ik heb een brewferm 27 liter (volgens mij ook bekend onder andere namen). Welke instellingen adviseer je bij brewfather?

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Durf ik zo niet te zeggen, want ik ken de ketel niet. Ik heb een post op de planning staan met uitleg om te bepalen wat o.a. de verdampingssnelheid van het wort (water) is.

  5. FAM. B. G. HAMSTRA avatar
    FAM. B. G. HAMSTRA

    Ik zout graag prminum kopen maar zie overal andere prijzen van 16,60 tot bij min 29,99 per jaar

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Het is inderdaad een kleine investering, maar je krijgt er best veel gemak voor terug. Plus het is overal te bereiken via de website en de app.

  6. Jeroen Ahuis avatar
    Jeroen Ahuis

    Hoi Andy. Kan je alleen de Arsegan EasyBrew 30 vinden als je premium hebt? Ik heb de onbetaalde en kan hem niet vinden.

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Ik heb volgens mij destijds de gegevens van de Hopcat / Brew Monk 30L gebruikt. Dit zijn vergelijkbare ketels.

  7. Theo avatar
    Theo

    Hoi waar kan ik in voorraad in Brewfather app de kg in voeren ? En wordt deze voorraad aangepast als ik een recept ga brouwen ?

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      In het menu heb je Inventaris / Inventory. Daar kun je voorraad invoeren en als je een recept gaat brouwen dan kun je alle ingredienten afstrepen.

Geef een reactie