Home / Bier brouwen / Bierbrouwen blijft populair: Hoeveel hobbybrouwers zijn er in Nederland?

Bierbrouwen blijft populair: Hoeveel hobbybrouwers zijn er in Nederland?

Hoeveel hobbybrouwers zijn er in Nederland?

Er zijn steeds meer boeken over het zelf brouwen van bier en ook wordt de verkrijgbaarheid van brouwpakketten steeds beter. Bierbrouwen blijft onverminderd populair. Maar hoeveel hobbybrouwers zijn er nu in Nederland?

Het is ondertussen alweer een aantal jaren geleden dat de HEMA van die simpele brouwpakketjes verkocht. Het is voor veel bierliefhebbers de start geweest van een verslavende hobby. En er komen tot op de dag van vandaag steeds meer hobbybrouwers bij.

Daarom is het niet zo verwonderlijk dat er steeds meer webshops gespecialiseerd in het brouwen van bier bijkomen. En daarnaast zijn er ook voldoende boeken het ambacht te vinden en het einde is nog niet in zicht. Nog steeds wordt er nieuwe informatie geschreven.

Door de alsmaar groeiende populariteit vraag ik me daarom af hoeveel hobbybrouwers er precies in Nederland actief zijn. Nu is het woord hobbybrouwer discutabel. Want wanneer is het nu een hobby en wanneer niet? Zelf ben ik van mening dat we kunnen spreken van een hobby dat wanneer je iets met enige regelmaat uitvoert en daarvoor zelfs ook de benodigde materialen aanschaft.

Deze brouwboeken moet je gelezen hebben

Deze brouwboeken moet je gelezen hebben

Hoeveel hobbybrouwers zijn er in Nederland?

Hierover is helaas geen exact cijfer te vinden. Dat komt omdat het een hobby is en er geen precieze cijfers worden bijgehouden. Op basis van een schatting komt het totaal uit op zo’n 15.000 en 20.000 hobbybrouwers.

Nogmaals, het is best lastig om te bepalen hoeveel hobbybrouwers er precies zijn. En de schattingen zijn door mezelf gemaakt op basis van cijfers van anderen. En die zijn helaas ook meestal weer gebaseerd op natte vinger werk.

Gelukkig zijn er een aantal bronnen waar harde cijfers zijn te zien. Denk hierbij aan het populaire hobbybrouwen.nl en aan enkele groepen op Facebook.

Hoe kom ik nu bij deze schatting?

Om te kijken hoeveel hobbybrouwers er precies zijn heb ik gekeken naar onder andere het aantal leden op het forum van hobbybrouwen. Daarnaast heb ik gekeken hoeveel leden twee grotere facebook groepen hebben.

CommunityAantal leden in 2023
Forum op hobbybrouwen.nl10.837
Facebookpagina Bier Brouwen9.713
Facebookpagina Hobbybrouwers3.045
Aantal leden per community

Nu zal niet iedere hobbybrouwer lid zijn van ofwel het forum dan wel een van de facebookpagina’s. Dus het daadwerkelijke aantal wordt niet echt gerepresenteerd door het aantal leden op een van deze pagina’s.

Datzelfde geldt eigenlijk ook wel voor het tijdschrift Brouw! magazine, dat een oplage heeft van zo’n 10 duizend magazines per editie. Maar niet iedere thuisbrouwer zal een abonnement hebben.

Gelukkig liep ik tegen wat gerichtere schattingen aan. Zo zag ik een bron dat verwees naar het Nederlands Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens schatting waren er volgens het CBS in 2018 ongeveer 8.000 hobbybrouwers. De pagina van het CBS kan ik echter niet terugvinden en het is redelijke aan de lage kant als je het mij vraagt. Een andere website heeft het weer over zo’n 12.000 thuisbrouwers in 2018.

Groei in leden afzetten tegen de schattingen

Wat nu als ik de groei in het aantal leden afzet tegen de gemaakte schattingen die ik ben tegen gekomen. Voor de website hobbybrouwen kwam ik twee cijfers van 2005 en 2015 tegen. Het cijfer van 2023 is de stand van zaken op het moment van het schrijven van dit stuk.

JaartalAantal leden
2005800
20154.000
202310.837
Het aantal leden op hobbybrouwen per gevonden jaartal

Misschien vertelt de groei in het aantal ‘professionele’ brouwerijen wel iets meer. En kunnen we deze afzetten tegen de eerder gevonden getallen en schattingen. Want tussen al die ingeschreven brouwerijen zit er een flinke hoeveelheid dat actief is als huurbrouwerij. Dit zijn over het algemeen hobbybrouwers die de volgende stap hebben gezet.

JaartalAantal brouwerijen
2005112
2013227
2018757
2022 en 2023932
Aantal brouwerijen in Nederland. Bron: Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

De groei van het aantal brouwerijen in 2022 ten opzichte van 2018 is zo’n 23%. En dat is een interessant gegeven dat we kunnen gebruiken. Op basis van dit getal kan ik de schattingen die ik eerder heb gevonden daar misschien wel tegen afzetten.

En dan kom ik uit op respectievelijk 9.840 en 14.760. Dat geeft in mijn ogen wel een klein beeld van hoeveel hobbybrouwers er nu precies actief zijn.

Welk bierbrouwpakket kopen? Ontdek wat de mogelijkheden zijn

Welk bierbrouwpakket kopen? Ontdek wat de mogelijkheden zijn

Andere hypothese: 0.1% van de bevolking

Wat nu als 1 op de 1.000 mensen zelf thuis in de ketels roert. Misschien is dat wel een representatief aantal om aan te geven hoeveel hobbybrouwers er zijn. Voor de berekening heb ik de middengroep genomen. Dit zijn de mensen in de leeftijd van 18 tot 80 jaar oud.

Om te bepalen hoeveel mensen dat er in totaal zijn heb ik me gebaseerd op cijfers van het CBS. In totaal ben ik uitgekomen op zo’n 13.442.010 mensen. Dit zijn overigens de getallen van 2021. Ik vermoed dat de cijfers van 2022 nog niet helemaal bekend zijn.

Laat ik hier het percentage van 0,1% op los, dan kom ik hier uit op zo’n 13.442 mensen. En dat komt aardig in de buurt van de eerdere schatting van hoeveel hobbybrouwers ons land nu rijk is.

Het blijft gissen om te weten hoeveel hobbybrouwers er zijn

Zoals je ziet blijft het gissen en ergens ook wel goochelen met cijfers. We hebben gewoonweg geen concrete cijfers. Het blijft dus erg lastig om een goed overzicht te genereren en daarnaast vermeld niet ieder brouwgilde hoeveel leden zij heeft. Dus op basis daarvan is ook niets te berekenen. Overigens zegt het aantal leden van een vereniging niet erg veel, want niet iedereen wordt lid van een vereniging.

Ik ga daarom uit van de eerder genoemde schatting dat er tussen de 15.000 en 20.000 hobbybrouwers actief zijn. Voor de rest sta ik open voor bronnen die wellicht totaal andere cijfers vermelden.2 reacties op “Bierbrouwen blijft populair: Hoeveel hobbybrouwers zijn er in Nederland?”

 1. Theo van Eijden avatar

  Amateurbierbrouwvereniging ‘t Wort Wat uit Hoofddorp heeft 380 leden.

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Dank je wel voor de toevoeging 🙂

Geef een reactie