Steeds meer mensen vinden het leuk om hun eigen bier te brouwen. Echter is de realiteit dat dit ook z’n ups en downs heeft. Dit houdt in dat er ongetwijfeld een moment komt waarbij je je eigen bier brouwen wat minder leuk vindt. Het is zaak om je hier doorheen te slaan, en in deze blog vertel ik je hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.
Andere dranken al in huis hebben ter afwisseling
In de eerste plaats is het slim om andere dranken in huis te hebben ter afwisseling. Dit klinkt een beetje tegenstrijdig, maar door andere dranken als alternatief te hebben, behoud je je motivatie met het bier brouwen. Je proeft immers elke dag je eigen bier, waardoor je af en toe minder zin zal hebben in bier. Door juist andere drankjes te proeven, geef je je smaakpapillen de afwisseling die ze nodig hebben. Door middel van bijvoorbeeld wijn kopen zorg je voor verfrissing.
Met nieuwe recepten experimenteren
Een van de meest opwindende manieren om de sleur van het thuis brouwen te doorbreken is door te experimenteren met nieuwe recepten. Dit biedt niet alleen een kans om nieuwe smaken en stijlen uit te proberen, maar het houdt ook de creativiteit levend! Begin bijvoorbeeld met het aanpassen van bestaande recepten door andere hopsoorten toe te voegen of te spelen met verschillende giststammen. Wie weet, misschien ontdek je wel een unieke combinatie die je favoriete bier recept wordt!
Lid worden van een club of vereniging
Een geweldige manier om je enthousiasme voor het bierbrouwen opnieuw aan te wakkeren, is door je aan te sluiten bij een club of vereniging. Hier ontmoet je gelijkgestemde bierliefhebbers die dezelfde passie delen. Je kunt deelnemen aan proeverijen, workshops volgen en zelfs kennismaken met professionals in de industrie. Bovendien zorgt deze sociale interactie ervoor dat je je minder alleen voelt in je brouw momenten en dat kan een enorme motivatieboost zijn!
Proeverijen organiseren
Tevens kun je proeverijen organiseren. Aan de hand van proeverijen zul je namelijk meer gemotiveerd raken om door te gaan met je project. Je voelt immers verantwoordelijkheid om het beste bier te produceren. Ook helpt het mee dat je feedback krijgt met een proeverij. Met een beetje geluk kun je zelfs wat geld verdienen door af en toe een bierproeverij te houden van bieren die je gebrouwd hebt!
Je projecten documenteren
Tot slot loont het om je projecten te documenteren. Dit kun je in allerlei vormen doen. Denk dan bijvoorbeeld aan foto’s van het brouwproces of een video waarin je elke stap die je zet uitlegt en toelicht. Zo kun je later zien hoe alles begonnen is en hoe ver je bent gekomen. Dit geeft je weer de energie om verder te gaan met brouwen.