Als je een of meerdere hopplanten hebt, dan is de kans groot dat je veel hop gaat oogsten. Door deze hop te drogen kun je deze op een later moment gebruiken.
Ik vind hop is echt magisch. Zo komt het in vele aroma’s en smaakprofielen. Het heeft naast ingrediënt voor bier ook verrassende andere toepassingen. Elke bierliefhebber moet wat mij betreft ook echt een hopplant in zijn tuin hebben staan. Hoe mooi is het om je eigen bier te gebrouwen met gedroogde hop uit eigen tuin.
Voorkom bederf door hop te drogen
Na de hopoogst bevat de hop veel vocht, het gaat vaak om zo’n 80%. Door deze vochtigheid is de hop gevoeliger voor bederf. Het kan daarbij gaan schimmelen of het verliest zijn aroma. In principe heb je een aantal opties: je kunt er een vers bier mee brouwen of de hop korte tijd invriezen. Het alternatief is om de hop te drogen zodat je deze langer kunt bewaren, daarnaast zijn er nog enkele andere voordelen:
- Betere houdbaarheid
- Concentratie van de aroma’s
- De hop wordt compacter
- Eenvoudiger te gebruiken in bier of een hopthee.
Wanneer is de hop klaar om te drogen?
Heb je een hopplant in de tuin hebt dan kun je de hopbellen vaak in september gaan oogsten. Je zult merken dat de hopbellen als papier aanvoelen, je ziet gele korreltjes (lupuline) in de bellen en je ruikt een kruidige geur. Het liefst wil je de hopbellen direct na de oogst gaan drogen. Hiermee voorkom je dat de kwaliteit ervan achteruit gaat.
Methoden om hop te drogen
Door de hop te drogen zal het vocht verliezen dan daardoor wordt het oorspronkelijke massa minder. Zo blijft er ongeveer een vijfde van het gewicht blijft over. Begin je met 1 kilo hop, dan eindig je met zo’n 200 gram gedroogde hop.
Wacht niet te lang met het drogen en doe dit zo snel mogelijk na de hopoogst. Hierdoor blijft de versheid en de kwaliteit van de hop het beste.
Er zijn een drie methoden om zelf hop te drogen:
- Drogen in de oven
- Drogen met een droogrekje
- Drogen met een voedseldroger
Drogen in de oven
Plaats de hop in een ovenschaal en zet deze in een oven. Vervolgens laat je de hop voor een bepaalde tijd drogen op maximaal 60 graden Celsius. Het is hierbij belangrijk om ervoor te zorgen dat de laag in de ovenschaal niet te dik is.
Door de hopbellen tijdens het drogen regelmatig te keren, drogen deze gelijkmatig. Je zult merken dat de hop na verloop van tijd droog aanvoelt. Het drogen is in principe klaar als de steeltjes eenvoudig te breken zijn.
Drogen met een droogrekje
Er zijn droogrekjes te koop waarmee je kruiden kunt drogen. Deze zijn ook geschikt om hop mee te drogen. Heb je niet zo’n rekje, dan kun je er ook voor kiezen om de hopbellen op horgaas te drogen.
Voor deze methode is het raadzaam om de hop op een zonnige plek, maar niet in de volle zon, te plaatsen. De hop is hierbij binnen ongeveer 2 tot 3 dagen droog. Om alles gelijkmatig te drogen is het aan te raden om deze regelmatig te keren.
Drogen met een voedseldroger
Wil je de hop wat sneller drogen, dan kun je ook gebruik maken van een voedseldroger. Dit doe je het beste op een constante temperatuur van 40–45 °C. Deze methode is er geschikt als je regelmatig hop moet drogen of als je grote hoeveelheden moet drogen. Het grote voordeel is dat het drogen met een voedseldroger snel en gecontroleerd gebeurd met behoud van aroma.

Wanneer is de hop droog?
Je weet bij de onderstaande methoden dat de hop droog is als de hopblaadjes knisperend aanvoelen en dat de binnenste stengels breekt in plaats van buigt. Daarnaast heeft de hop geen vochtige geur meer en de het gewicht licht op zo’n 20% van de oorspronkelijke massa.
De hop bewaren voor later
Als je klaar bent met het drogen van de hop, dan verpak je deze het beste koel, donker en luchtdicht. Het liefst gebruik je een vacumeermachine, zodat er geen lucht meer bij kan. Het vermijden van zuurstof is echt belangrijk om oxidatie te voorkomen. Als je de hop langer wilt bewaren, dan kun je deze overigens prima invriezen.
Wat kun je doen met gedroogde hop?
Er zijn verschillende toepassingen voor hop. Zo kun je deze in gedroogde vorm goed gebruiken bij het brouwen van bier. Afhankelijk van de soorten voeg je hier bitterheid of juist aroma toe. Hop werkt ook rustgevend en is geschikt om een hopthee mee te trekken. Is het aromatische hop, dan kun je deze ook in geurzakjes gebruiken of juist als rustgevend kruid.
Ander toepassingen die ik kan verzinnen is om deze als decoratie te gebruiken. Maar ook het experimenteren door er hopolie van te maken behoort tot de mogelijkheden.
