Hopblog.nl

Leer alles over het zelf brouwen van bier

Geoogste hop

Hop, wat is het?

Naast water en mout is hop een van de ingredienten die het bier karakter geeft. We gebruiken hop al een tijdje bij het brouwen van bier, maar wat is hop nu eigenlijk?

Hop (Humulus lupulus)

Hop is een tweehuizige vaste plant. De plant geeft bloemen oftewel hopbellen, maar alleen de hopbellen van de vrouwelijke plant zijn bruikbaar voor gebruik in bier.

Vroeger gebruikten de brouwers vooral hop, vanwege de conserverende werking. Het bier bleef door het gebruik ervan langer houdbaar. De lange houdbaarheid is dan ook de reden dat een IPA vroeger (extra) veel hop bevatte. Op deze manier kon het bier een langere zeereis ondergaan zonder te bederven.

We gebruiken vandaag de dag hop vooral vanwege de smaak. Zo kan hop verschillende soorten aroma’s afgeven. Voorbeelden hiervan zijn onder andere: citrus, donker fruit, dennen, een grassig of een bloemig aroma.

Lupulinekorrels

In de hopbellen zitten lupulinekorreltjes, deze bevatten alfa,- en bètazuren, maar ook esters. De zuren zorgen voor de bitterheid van het bier. Deze bitterheid komt naar boven door het koken tijdens het brouwproces.

De esters zorgen voor aroma en smaak. Deze smaak komt uiteindelijk terug als een bepaald aroma (bijvoorbeeld citrusachtig) en als bitterheid.

Hopsoorten

Er zijn drie soorten:

  • Aromahop, deze zorgt voor smaak. De smaak kan bijvoorbeeld terugkomen als een citrusachtig, tropisch fruitachtig of een harsachtig aroma.
  • Bitterhop, zorgt ervoor dat bier bitterder wordt. Dit komt door de alfazuren. Hoe meer alfazuren hoe bitterder het bier zal worden.
  • Dubbeldoelhop, dat beide eigenschappen heeft.

Vormen

Hop is te gebruiken in een aantal vormen. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van gedroogde bloemen of in de vorm van pellets. Bij het maken van de pellets zijn de gedroogde bloemen samengeperst tot korrels. Het voordeel van pellets is dat deze minder ruimte in beslag nemen.

Een vorm van hop die je hobbybrouwers niet echt gebruiken is hopextract. Deze is voornamelijk terug te vinden bij professionele brouwerijen. Het voordeel van hopextract is dat het beter te doseren is. Daarnaast is de hoeveelheid IBU’s (bitterheids index) makkelijker te beheersen.

Hoeveelheid hop omgerekend naar vorm

Pellets zijn meer geconcentreerd dan gedroogde hopbellen. Verder zijn gedroogde hopbellen zijn meer geconcentreerd dan verse hopbellen.

Stel we hebben een recept dat uitgaat van hop in een bepaalde vorm, maar we hebben de hop niet in de specifieke vorm. We kunnen dan de hoeveelheid omrekenen. Dit is echter wel bij benadering.

Als een recept uitgaat van gedroogde hopbellen, maar we hebben pellets dan hebben we slechts 80% nodig. Dus 100 gram gedroogde hop is 80 gram aan pellets.

Hebben we alleen verse hopbellen dan moeten we deze maal 5 doen. Dus 20 gram gedroogde hopbellen staat gelijk aan 100 gram verse hopbellen.

Bewaren

Het is het beste om de hop op een koele, droge en donkere plek te bewaren. Een teveel aan vocht, licht of warmte kan de bitterzuren in de hop afbreken. Om deze reden is het ook beter om hop niet teveel bloot te stellen aan zuurstof, omdat dit hetzelfde negatieve effect heeft.

Thuis bewaar mijn hoppellets in de vriezer. Ik durf niet te zeggen of dit de juiste omstandigheden zijn, maar tot dusver heeft het altijd prima gewerkt.

Zelf verbouwen

Als hobbybrouwer is het natuurlijk leuk om zelf hop te verbouwen. Het is belangrijk om te weten dat het een klimplant is dat vrij vlot groeit.

Verder is het verstandig om alleen de vrouwelijke planten te planten. De combinatie van mannelijke en vrouwelijke hopplanten laat zich al raden: De hele buurt zal uiteindelijk voorzien zijn van hopplantjes.

Oogsten

Het oogsten van de hop vindt meestal plaats in september, dan zijn de omstandigheden van de hopbellen namelijk het best.

Na het oogsten moeten we de bloemen goed drogen. Dit komt omdat deze voor een groot deel uit water bestaan. Het drogen voorkomt dat de bloemen gaan rotten.

Enkele brouwerijen maken van de oogst een heus moment, zo vindt er elk jaar de Gulpener hopoogst plaats. Hierbij mogen mensen in shifts van 30 minuten hopbellen plukken. De brouwerij verwerkt de geoogste bellen uiteindelijk in het bier en daar draait het om.1 reactie op “Hop, wat is het?”


Geef een reactie