Leer alles over het zelf brouwen van bier

Hop, wat is het?

geschreven door Andy Meerwaldt
Hop in mijn tuin

Naast water en mout is hop een van de ingredienten die het bier karakter geeft. We gebruiken hop al een tijdje bij het brouwen van bier, maar wat is het nu eigenlijk?

Hop (Humulus lupulus)

De hopplant is een tweehuizige vaste plant. De plant geeft bloemen oftewel hopbellen, maar alleen de bellen van de vrouwelijke plant zijn bruikbaar voor gebruik in bier.

In de hopbellen zitten lupulinekorreltjes, deze bevatten alfa,- en bètazuren en zorgen voor de bitterheid van het bier. Deze bitterheid komt naar boven door het koken tijdens het brouwproces.

Een glaasje hop. Klaar om toegevoegd te worden.
Een glaasje hop, klaar om toegevoegd te worden bij het koken.

Daarnaast bevat lupuline esters die zorgen voor aroma en smaak. Deze komt uiteindelijk terug als een bepaald aroma (bijvoorbeeld citrusachtig) en als bitterheid.

Wat is de functie van hop?

We gebruiken de hopbellen vooral om de conserverende werking. Het maakt het bier namelijk langer houdbaar. Verder geeft hop bitterheid en aroma’s aan het bier.

Vroeger gebruikten brouwers hop, vooral vanwege de conserverende werking en minder om de aromatische werking. Het bier bleef namelijk door het gebruik ervan langer houdbaar. Deze lange houdbaarheid was dan ook de reden dat een IPA vroeger (extra) veel hopbellen bevatte. Op deze manier kon het bier een langere zeereis ondergaan zonder te bederven.

Welke aroma’s heeft hop?

Hopbellen geven verschillende aroma’s en elke hopsoort heeft een ander smaakprofiel. De aroma’s die hoppen afgeven zijn onder andere: bloemig, floraal, citrus, donker fruit en een harsig of grassig aroma.

Wanneer kun je hop toevoegen?

Er zijn verschillende momenten waarop je de hop kan toevoegen. Het meest gebruikte moment is tijdens het koken. Ook na het koken tijdens de vlamuit of tijdens het whirlpoolen kan je de hoppen toevoegen.

Voor de hoppige bieren is het mogelijk om tijdens de vergistingsfase hop toe te voegen, dit heet drooghoppen.

Wat wel kan, maar niet veel gebeurd is het toevoegen van de hop tijdens het maischen en voor het koken, dus op het moment dat het spoelwater in de ketel loopt.

Hoe bewaar je hop?

Het is het beste om de hop op een koele, droge en donkere plek te bewaren. Een teveel aan vocht, licht of warmte kan de bitterzuren in de hoppen afbreken. Om deze reden is het ook beter om de bellen niet teveel bloot te stellen aan zuurstof, omdat dit hetzelfde negatieve effect heeft.

Je kunt hoppen het beste in de vriezer te bewaren. Door het vacumeren verminder je de blootstelling aan zuurstof, zodat de kwaliteit niet heel hard achteruit gaat.

Welke typen hop zijn er?

Hop komt in verschillende soorten en elke soort heeft zijn eigen aroma en toepassing. We kennen eigenlijk een drietal toepassingen: aromahop, bitterhop en dubbeldoelhop, dat beide eigenschappen heeft.

De aromahop zorgt voor smaak. De smaak kan bijvoorbeeld terugkomen als een citrusachtig, tropisch fruitachtig of een harsachtig aroma.

Bitterhop, zorgt ervoor dat bier bitterder wordt. Dit komt door de alfazuren. Hoe meer alfazuren hoe bitterder het bier zal worden.

In welke vormen is hop te verkrijgen?

Hop is verkrijgbaar in een aantal vormen. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van gedroogde bloemen of in de vorm van pellets. Bij het maken van de pellets zijn de gedroogde bloemen samengeperst tot korrels. Het voordeel van pellets is dat deze minder ruimte in beslag nemen.

Een vorm die je hobbybrouwers nog niet echt gebruiken is hopextract. Deze is voornamelijk terug te vinden bij professionele brouwerijen. Het voordeel van hopextract is dat het beter te doseren is. Daarnaast is de hoeveelheid IBU’s (bitterheids index) makkelijker te beheersen.

Kun je zelf hop verbouwen?

Als hobbybrouwer is het natuurlijk leuk om zelf een hopplant in de tuin te hebben. Gebruik dan wel de vrouwelijke plant. Het is daarnaast belangrijk om te weten dat het een klimplant is dat vrij vlot groeit. Sommige soorten kunnen wel 8 meter hoog worden.

Wil je de hopbellen gebruiken in je bier, dan kun je deze in september oogsten, dan zijn de omstandigheden van de hopbellen namelijk het best.

Na het oogsten moeten we de bloemen goed drogen. Dit komt omdat deze voor een groot deel uit water bestaan. Het drogen voorkomt dat de bloemen gaan rotten.

1 reactie op “Hop, wat is het?”


Geef een reactie