Geoogste hop

Hop, wat is het?

Naast water en mout is hop een van de ingredienten die het bier karakter geeft. Het wordt al een tijdje gebruikt bij het brouwen van bier.  Maar wat is hop nu eigenlijk?

Hop (Humulus lupulus)

Hop is een tweehuizige vaste plant. De plant geeft bloemen oftewel hopbellen, maar alleen de hopbellen van de vrouwelijke plant zijn bruikbaar voor gebruik in bier.

Hop werd vroeger vooral gebruikt omdat het een conserverende werking heeft, waardoor het bier langer houdbaar wordt. Dit is de reden dat een IPA vroeger veel hop bevatte. Tegenwoordig is de hop vooral bedoeld voor de smaak.

Lupulinekorrels

In de hopbellen zitten lupulinekorreltjes, deze bevatten alfa,- en bètazuren, maar ook esters. De zuren zorgen voor de bitterheid van het bier. Deze bitterheid komt naar boven door het koken tijdens het brouwproces.

De esters zorgen voor aroma en smaak. Deze smaak komt uiteindelijk terug als een bepaald aroma (bijvoorbeeld citrusachtig) en als bitterheid.

Hopsoorten

Er zijn drie soorten:

  • Aromahop, deze zorgt voor smaak. De smaak kan bijvoorbeeld terugkomen als een citrusachtig, tropisch fruitachtig of een harsachtig aroma.
  • Bitterhop, zorgt ervoor dat bier bitterder wordt. Dit komt door de alfazuren. Hoe meer alfazuren hoe bitterder het bier zal worden.
  • Dubbeldoelhop, dat beide eigenschappen heeft.

Vormen

Hop kan gebruikt worden in een aantal vormen. Dit kan zijn in de vorm van gedroogde bloemen of in de vorm van pellets. Bij het maken van de pellets worden de gedroogde bloemen samengeperst tot korrels. Het voordeel van pellets is dat deze minder ruimte in beslag nemen.

Bewaren

De hop kan het beste op een koele, droge en donkere plek worden bewaard. De bitterzuren kunnen namelijk worden afgebroken als de plek te vochtig, licht of te warm is.

Thuis bewaar mijn hoppellets in de vriezer. Ik durf niet te zeggen of dit de juiste omstandigheden zijn, maar tot dusver heeft het altijd prima gewerkt.

Zelf verbouwen

Als hobbybrouwer is het natuurlijk leuk om zelf hop te verbouwen. Het is belangrijk om te weten dat het een klimplant is dat vrij vlot groeit. Daarnaast is het verstandig om ervoor te zorgen dat er alleen vrouwelijke planten worden geplant. De combinatie van mannelijke en vrouwelijke hopplanten laat zich al raden: De hele buurt zal uiteindelijk voorzien zijn van hopplantjes.

Oogsten

Het oogsten van de hop vindt meestal plaats in september, dan zijn de omstandigheden van de hopbellen namelijk het best.

De bloemen moeten na de oogst goed worden gedroogd. Dit komt omdat deze voor een groot deel uit water bestaan. Door het drogen wordt voorkomen dat de bloemen gaan rotten.

Enkele brouwerijen maken van de oogst een heus moment, zo vindt er elk jaar de Gulpener hopoogst plaats.  Hierbij mogen mensen in shifts van 30 minuten hopbellen plukken. De geoogste bellen worden uiteindelijk gebruikt in het bier en daar draait het om.1 reactie op “Hop, wat is het?”


Geef een reactie