Home / Genieten van bier / Wat is IPA bier? Ontdek alles over de populaire india pale ale

Wat is IPA bier? Ontdek alles over de populaire india pale ale

Mijn favoriete india pale ale is de Mooie Nel IPA

De India Pale Ale (IPA) is een van de populairste bierstijlen ter wereld, gekenmerkt door zijn uitgesproken bitterheid en krachtige aroma’s van hop, vaak met tonen van citrus en tropisch fruit.

Of het nu een Hazy IPA of een klassieke West Coast IPA is. De India Pale Ale is toh wel een van mijn favoriete biersoorten. Het bier kenmerkt zich door een goed stevige bitterheid en een zeer aromatische geur van citrus en tropische vruchten. Juist door het gebruik van de extra hop krijgt het die bittere smaken en dat brengt het geheel goed in balans.

In het kort

  • Ontdek hoe de India Pale Ale is ontstaan als een overlevingsstrategie voor bier, rijk aan hop om de lange zeereis naar India te overleven.
  • Leer waarom de kenmerkende bitterheid en het uitgesproken hoparoma van IPA’s tot stand komen door late hopgiften en dry-hopping.
  • Krijg inzicht in de opkomst van de IPA, van een traditionele Engelse stijl tot een wereldwijd symbool van de moderne craft beer-beweging.
  • Ontdek de vele sub-stijlen binnen de IPA-familie, van de lichte Session IPA tot de fruitige New England IPA.
  • Wees je ervan bewust dat een IPA het lekkerst is wanneer deze zo vers mogelijk wordt gedronken, omdat de karakteristieke hoparoma’s na verloop van tijd afnemen.

De india pale ale (IPA)

Een kleine beknopte geschiedenis (die eigenlijk wel overal te vinden is). De Britten voeren vroeger (in de 17e eeuw) veel naar India. De lange reis had echter een groot nadeel: het bier (pale ale) dat ze mee namen was bedorven bij aankomst. Gelukkig werd er al snel ontdekt dat hop een conserverende werking heeft, waardoor het bier langer houdbaar wordt. Met deze kennis werd er veel hop in het bier gedaan en voila: de india pale ale was daar.

De IPA die vandaag de dag gebrouwen wordt, zal qua smaak sterk verschillen met vroeger, maar dat geeft helemaal niets. Over het algemeen zijn het nu goede hopbommen met een verfijnde bitterheid en dat vind ik persoonlijk erg lekker.

Hoppigheid door late hopgiften

De hoppigheid wordt vooral verkregen door het doen van late hopgiften. Hierdoor kookt de hop zo kort mogelijk, waardoor er meer aroma in het bier komt. Soms wordt de hop tijdens de flameout of zelfs het whirlpoolen gegeven. Om nog meer hoppigheid in je bier te krijgen kies je het beste voor het drooghoppen. Hierbij voeg je de hop tijdens het lageren van het bier toe en dat geeft (meestal) goede hopbommen.

Verder is het belangrijk om te kiezen voor goede aromahoppen. Zo zijn er een aantal goede aromahoppen om lekkere IPA’s mee te brouwen. Daarnaast moet je vooral niet bezuinigen op de hop en daarom zoveel als je kunt toevoegen.

De ondergistende tegenhanger: IPL

Er is ook een ondergistende tegenhanger. Dit is de India Pale Lager (IPL). Hierbij is een ondergist gebruikt bij het brouwen, vandaar dat het een lager is. Een goed voorbeeld van een Nederlandse IPL is de Ur-Hop van brouwerij Gulpener. Ik mag met plezier de Ur-Hop drinken, vooral in het voorjaar en de zomer.

Verworven bekendheid

De laatste jaren is de IPA een stuk bekender geworden. De goed gehopte bieren zijn namelijk goed verkrijgbaar bij de supermarkt, slijterijen en in de horeca. Door de toegenomen populariteit weet bijna iedereen wel wat hij van een india pale ale kan verwachten: een goed bitter bier met smaken van tropisch fruit en een fijne harsigheid.

Overigens vind ik de erg commerciële varianten niet zo uitgesproken, ze passen wel in het profiel van de IPA, maar zijn wel wat voorzichtig. Dat is eigenlijk best jammer, maar dat maakt wel dat deze varianten over het algemeen betaalbaar zijn.

Soorten IPA

De india pale ale leent zich goed om mee te variëren en daarom zijn er ook verschillende variaties te vinden. Ik ken overigens niet alle variaties, maar de hieronder genoemde geven wel een goed beeld van het hoppige goedje. Er zijn een aantal soorten IPA te onderscheiden:

Type IPAIBUAlcoholpercentage
Session IPA30 – 553,0 – 5,0%
Belgian IPA50 – 1006,2 – 9,5%
English IPA40 – 60 5,0 – 7,5%
American IPA40 -705,5 – 7,5%
Double IPA (DIPA)60 – 120 7,5 – 10,0%
Black IPA (BIPA)50 – 90 5,5 – 9,0%
New England IPA (NEIPA)25 – 606,0 – 9,0%
White IPA40 – 705,5 – 7,0%
Overzicht met een aantal veelvoorkomende stijlen IPA’s – Bron: BJCP

Session IPA

Een Session IPA is laag in alcohol (3 – 5%) en natuurlijk ook goed gehopt. Hierdoor kun je verantwoordelijker genieten van deze bierstijl. Door het gebrek aan alcohol kan een Session IPA helaas soms wat waterig zijn. Dit geldt overigens niet voor alle varianten.

Double, Tripel of Imperial IPA

Sterker van alcohol en steviger gehopt. Dat is de Double en de Tripel IPA, (DIPA, TRIPA of IIPA: Imperial India Pale Ale) Deze variant heeft een hoger alcoholpercentage (tussen de 8% en 10%) en een bitterheid boven de 60 IBU.

Wil je zelf aan de slag gaan met bijvoorbeeld een double IPA? Probeer dan zeker mijn double IPA recept, hiermee heb ik echt een smaakvolle variant gebrouwen.

BIPA oftewel Cascadian Dark Ale

BIPA staat voor Black IPA en wordt gebrouwen met donkere mouten. Het lijkt met zijn zwarte kleur qua uiterlijk op een porter, stout of een quadrupel. Verder heeft kenmerkt deze variant zich door een zacht mondgevoel en hij is daarnaast vaak fruitig van smaak. Voor de rest is er een goede balans tussen de hop en mout.

Om te voorkomen dat de donkere mouten een geroosterde smaak afgeven kun je kiezen om deze te cold steepen. Alternatief is om de donkere mouten zo laat mogelijk toe te voegen, hierdoor krijg je wel de kleur en smaak maar niet de geroosterde wrangheid. Ik heb in het verleden zelf ook een heerlijke variant gebrouwen, het recept daarvoor heb ik al eens gedeeld.

American IPA

Een india pale ale Amerikaanse stijl kenmerkt zich echt door een explosie aan hoppigheid. Amerikaanse brouwers voegen gewoon heel veel hop toe en kiezen dan vooral voor de Amerikaanse hopsoorten. Denk hierbij aan Cascade, Citra of Mosaic hoppen. Wil je echt een goed hoppig bier brouwen, dan is de American IPA zeker een aanrader.

English IPA

Eigenlijk is dit de oorspronkelijke stijl. De basis is dus de Pale Ale met daaraan toegevoegd veel hop. Zo bleef het dus langer houdbaar. Vandaag de dag heeft de English IPA vooral een bloemig hop karakter. Een goed evenwicht tussen het mout en de hop, waardoor de smaak wat ronder is. Goede hopsoorten om dit bier te brouwen zijn Fuggles of bijvoorbeeld East Kent Goldings.

Belgian IPA

Dit is de variatie van de stijl die je veel in België ziet en het heeft vrijwel dezelfde eigenschappen als de American. De vergisting wordt hier echter gedaan maar met Belgische gist. Hierdoor krijgt het een scherpere bitterheid en droger mondgevoel.

New England IPA

De New England IPA ook wel NEIPA is de laatste tijd met een grote opmars bezig. Het bier is vooral erg aromatisch van geur en smaak. Bij het brouwen woorden vooral aromahoppen gebruikt, waardoor het bier niet tot nauwelijks bitter is. Een goede NEIPA doet denken aan een tropisch sapje en drinkt (meestal) vrij makkelijk weg. Verder is het bier vooral hazy (troebel) te noemen.

Bij het brouwen van een NEIPA worden de hoppen zo laat mogelijk toegediend en de meeste smaak komt vooral door het drooghoppen. Verder is zuurstof een grote vijand, de kans op oxidatie moet dus beperkt worden.

Milkshake IPA

Ik heb deze in de lijst opgenomen, omdat het brouwen met lactose steeds vaker lijkt te gebeuren. Zo heb je bijvoorbeeld de Milk Stout waaraan lactose is toegevoegd. Deze melksuiker kun je ook gebruiken bij het brouwen van een zogeheten Milkshake IPA. Deze bieren smaken echt als een tropische en fruitige milkshake.

Tip: Drink het vooral vers

Werden de hoppen vroeger vooral gebruikt om het bier langer houdbaar te houden, vandaag de dag is het juist verstandiger om een IPA zo vers mogelijk te drinken. Het kenmerkende hop karakter vlakt namelijk over de tijd af en daarmee verdwijnt dus ook het typische van de India Pale Ale.

Licht is daarnaast een goede vijand van hoppige bieren, vandaar dat het afvullen op blik steeds populairder wordt. Het licht krijgt daardoor namelijk geen kans om invloed uit te oefenen op het bier.

Koop je een IPA in bij de slijter of supermarkt, dan is het raadzaam om te kijken wat de afvuldatum is. Als deze niet staat vermeld kijk dan naar de houdbaarheidsdatum. Hoe dichterbij deze is, hoe ouder het bier (mogelijk) is.

Mijn favoriete IPA’s

Ik heb een aantal favoriete IPA’s, die zijn voor mij echt klassiekers geworden die ik daarom ook regelmatig in huis haal. Zo geniet ik graag van de Mooie Nel gebrouwen door Jopen uit Haarlem. Ook de Bird of Prey en Dr. Raptor van het Uiltje zijn ware hopbommen. Ze bezuinigen daar gelukkig niet op. Internationaal gezien vind ik zowel de IPA van Lagunitas als Brewdog Punk IPA beiden erg fijn om te drinken.

Al deze bieren zijn stuk voor stuk goed verkrijgbare hoppige bier en daarom toegankelijk voor het grotere publiek. Dit zijn stuk voor stuk voor stuk mooie voorbeelden van IPA’s die zowel toegankelijk zijn als garant de verwachte hoppige balans.

Zelf een IPA brouwen? Dit zijn mijn tips

Wil je zelf een IPA brouwen voorkom dan dat je dezelfde fouten maakt als ik ooit heb gemaakt. Daarom heb ik een drietal tips voor je:

  • Wees vooral niet te zuinig met hop, hoe meer hop hoe meer aroma’s het bier krijgt.
  • Kies voor een neutrale gist om zo het hopprofiel sterker naar boven te laten komen.
  • Ga voor late hopgiften: voeg hop toe tijdens de flameout en kies voor drooghopen

Met de bovenstaande tips gaat jouw eerstvolgende IPA zeker een succes worden.

Veelgestelde vragen over de india pale ale

Waarom is IPA bitter?

Voor het brouwen van een ‘goede’ IPA wordt veel hop gebruikt. De hoeveelheid hop zorgt voor een bittere smaak van het bier.

Wat zijn goede hopsoorten om te gebruiken voor een IPA?

Vooral de Amerikaanse hoppen zijn uitermate geschikt voor het brouwen van een typische india pale ale. Goede voorbeelden zijn Citra, Centennial, Cascade, Chinook

Waar komt de aromatische smaak van IPA vandaan?

Door het gebruik van vooral de fruitige hopsoorten krijg je veel aroma in het bier. Het zo laat mogelijk toevoegen van deze hoppen komt de smaak ten goede. Verder wordt er veel gebruik gemaakt van dry-hoppen (drooghoppen / koudhoppen. Hierbij wordt de hop na de primaire vergisting toegevoegd.

Wat voor gerechten passen bij een IPA?

De bittere smaak vraagt om een goede tegenhanger. Denk bijvoorbeeld aan zoete of bijvoorbeeld zoute gerechten. Dit brengt het geheel in balans. Een goede BBQ-gerecht gaat ook prima samen met de het hoppige van een india pale ale.

Wat is het verschil tussen IPA en pils?

Beide bierstijlen zijn sowieso erg populair. Bij een pils wordt de moutigheid vergezeld door een bitterheid. Hierdoor is het bier goed in balans. In een IPA gaat de bitterheid vooral samen het fruitige aroma. Verder kan de bitterheid in een india pale ale intenser worden ervaren.




Geef een reactie