Home / Bier brouwen / 6 mooie aromahoppen voor goed hoppige bieren

6 mooie aromahoppen voor goed hoppige bieren

Er zijn heel veel soorten hop te verkrijgen. Maar welke moet je nu gebruiken in je volgende IPA? Ik heb een overzicht gemaakt met daarin 6 aromahoppen, die zeker de moeite waard zijn.

Een goede IPA is lekker bitter en zeker ook goed hoppig. Maar hoe zorg je er nu voor dat het uiteindelijke resultaat mooi aromatisch van smaak is?

Allereerst heb ik de volgende tip: voeg de aromahoppen zo laat mogelijk toe, bijvoorbeeld bij de vlamuit of tijdens de whirlpool. Daarnaast moet je niet bang zijn om veel hop te gebruiken. Ga over je grens heen en voeg net iets extra’s toe. Voor de aroma’s kun je het beste ook drooghoppen en nogmaals: weet niet te zuinig!

Denk je aan goed hoppig, dan is de kans groot dat je aan Amerikaanse IPA’s moet denken. De Belgische en ook de Engelse varianten leunen vooral op het moutige en het karamelachtige. (Althans: dit is mijn persoonlijk ervaring). Het zal je dan ook niet verbazen dat de hopsoorten in dit overzicht vooral uit het land der onbegrensde mogelijkheden komt.

1. Cascade

Volgens mij is cascade een van de populairste hopsoorten. Het wordt heel veel gebruikt en dan niet alleen in de goed hoppige bieren. Ik heb het zelfs voorbij zien komen als hop voor een tripel. Het is dus eigenlijk een goede hop voor verschillende bierstijlen.

Wil je een traditioneel biertype een Amerikaans tintje geven? Gebruik dan Cascade. Omdat het juist zoveel gebruikt wordt, had ik hem beter niet in deze lijst kunnen opnemen.

Cascade is een aromahop met een alfapercentage van 5 tot 9% en het geeft een bloemig, citrus en een scherp aroma af.

2. Centennial

Centennial is een dubbeldoelhop met een alfapercentage van 7 tot 12%. Het heeft een bloemig en citrusachtig aroma.

Gebruik de centennial bijvoorbeeld in een SMaSH bier, zoals ik heb gedaan bij mijn Centennial IPA.

Gezien de eigenschappen zou je centennial ook lekker kunnen combineren met de cascade.

3. Chinook

De Chinook is een dubbeldoel hop. Het alfapercentage zal zo rond de 11 – 15% zitten. Lekker bitter dus. Het aroma dat chinook afgeeft bestaat uit citrus, dennen, harsig en kruidig.

Chinook is geschikt om een lekkere IPA of een American Pale Ale mee te brouwen.

4. Mosaic

Mosaic is vederom een veelgebruikte aromahop. Het heeft een aards, bloemig en harsig aroma. Daarnaast geeft het ook aroma’s van tropisch fruit af. Het alfapercentage ligt tussen de 10 – 14%.

Het smaakprofiel van de mosaic ligt echt in mijn straatje: aards en harsig. Daar houd ik wel van en ik zou deze lekker gebruiken in combinatie met bijvoorbeeld chinook.

5. Fuggle

Het is zonde om er een compleet Amerikaans feestje van te maken. Daarom heb ik Fuggles aan deze lijst toegevoegd. Deze hop komt uit het Verenigd Koninkrijk.

Met Fuggles heb ik echt een super lekkere Pale Ale gebrouwen. Lekker van smaak en goed hoppig.

Fuggles is een aromahop met een aards aroma en een alfapercentage dat tussen de 3 en 5,5% ligt. Combineer deze met mosaic of chinook en volgens mij heb je een winnaar te pakken.

6. Amarillo

Deze aromahop is net als de mosaic een goede knaller. Een bloemig, citrusachtig smaakpallet met daarbij aroma’s van tropisch fruit. Redelijk bitter met een alfapercentage van 7 – 11%.

Ik zou deze daarom combineren met de mosaic, omdat ik verwacht dat beide hopsoorten elkaar gaan versterken. Je krijgt dat echt een IPA met een aroma’s van citrus en tropisch fruit. Ik krijg eigenlijk al gelijk zin om te gaan brouwen.4 reacties op “6 mooie aromahoppen voor goed hoppige bieren”

 1. Edwin Olsthoorn avatar
  Edwin Olsthoorn

  Hallo Andy,

  Ik heb zelf mijn hop onlangs geoogst en wil deze gebruiken om te koudhoppen. Ik vraag mijzelf alleen af of dat deze zelf geteelde hop gedesinfecteerd dient te worden alvorens deze te gebruiken als koudhop. Voor het gebruik als aroma hop tijdens de kook lijkt het me dit geen probleem.
  Ben benieuwd hoe jij hier overdenkt?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Hallo Edwin. Mijn gevoel zegt: drogen, vacumeren en vervolgens invriezen, dan moet het wel goedkomen. Sowieso zullen beestjes en andere bacteriën dat niet overleven. Ergens vind ik het ook wel weer spannend. Maar als ik het vergelijk met hop die je ergens inkoopt, dan gaat het proces eigenlijk hetzelfde.

 2. Bluesman avatar
  Bluesman

  Amerikaanse hop soorten zijn voor mij de lekkerste

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Deze mening deel ik zeker!

Geef een reactie