Home / Bier brouwen / Bierbostel bewaren? Zo droog jij de bostel voor later gebruik

Bierbostel bewaren? Zo droog jij de bostel voor later gebruik

Bierbostel klaar om te drogen.

Na een brouwdag verdwijnt de bierbostel meestal in de groene container. Het alternatief is misschien wel de mesthoop of de kinderboerderij. Eigenlijk is dat best zonde, want er zijn tal van mogelijkheden. Neem nu het drogen van de bierbostel, zodat je het kunt bewaren om later te gebruiken gebruiken.

Bij het brouwen blijft altijd de bierbostel over, dit zijn de gebruikte granen. In plaats van weggooien kun je deze gebruiken om bijvoorbeeld een brood of koekjes te brouwen. Ik kan me echter wel voorstellen dat het tijdstechnisch niet altijd lukt om op de brouwdag zelf te gaan bakken.

Je kunt in principe de bostel gewoon invriezen om deze op een later moment te gebruiken om dat geliefde brood te bakken. Als je een grote hoeveelheid overhoudt, dan kun je deze zelfs over meerdere porties verdelen en zo invriezen. Een keer brouwen is dan meerdere keren een brood bakken.

Wat je ook kunt doen is de bierbostel bewaren door deze te drogen, want het is ook in gedroogde vorm langer houdbaar.

Hoe droog je bierbostel om deze te bewaren?

Het drogen van de bierbostel neemt een aantal uren in beslag. Wanneer je geen oven hebt kun je eventueel als alternatief een voedseldroger gebruiken. Hiermee kun je in principe de bierbostel ook prima mee drogen.

  1. Verwarm de oven in de laagste stand.

    Je wilt de bostel drogen en niet bakken. Een lage stand van rond de 60-80 graden werkt daarom het beste.

  2. Verspreid de bostel over een schone bakplaat

    Zorg ervoor dat de laag niet te dik is, want anders duurt het drogen langer

  3. Zet de bostel in de oven en laat ongeveer 4 – 8 uur drogen.

    Als de oven dit toelaat, dan kun je het beste de ovendeur op een kiertje laten met bijvoorbeeld een houten lepel. Zo kan het vocht goed verdampen en gaat het drogen mogelijk wat sneller.

  4. Mix de bostel tussentijds met een lepel, zodat alles goed kan drogen

    Overigens kan de droogtijd variëren. De bostel is droog als je merkt dat deze niet meer vochtig is.

  5. Het malen van de gedroogde bostel

    Hiervoor kun je bijvoorbeeld een keukenmachine voor het grove werk en/of een koffiemolen voor het fijnere werk gebruiken. Maal de bostel net zo lang tot het zo fijn is als bloem.

  6. Bewaren van de gedroogde bierbostel

    Dit kan bijvoorbeeld in een luchtdichte pot of in een plastic emmer.

Zo werkt het drogen van de bierbostel om deze zo te bewaren in een notendop. Je kunt de gedroogde bostel gebruiken als vervanging van bloem om bijvoorbeeld koekjes of een brood te bakken. Met wat bier in het beslag lijkt het me ook een prima manier om overheerlijke pannenkoeken mee te bakken. Hmm, misschien moet ik dat eens snel proberen.



Geef een reactie