Hopblog.nl

Leer alles over het zelf brouwen van bier

Maischmethoden om te maischen

Maischmethoden

Het maischen van het mout kan op een aantal manieren worden gedaan. Hieronder zal ik een tweetal maischmethoden beschrijven namelijk de infusiemaisch en de decoctiemaisch.

Wat is maischen?

Bij het maischen wordt het mout in water verwarmd. Door het verwarmen komen er suikers vrij die door het gist omgezet kunnen worden in alcohol en suikers.

Maischmethoden: de infusiemaisch

De infusiemaisch bestaat uit een tweetal varianten: de dalende en de stijgende.

Dalende infusiemaisch

De eenvoudigste is de dalende (eenstaps) infusiemaisch. Hierbij wordt het beslag gedurende een bepaalde periode, meestal tussen een en twee uren) aan dezelfde temperatuur (meestal tussen de 62 en 77°C)  blootgesteld. Heel soms wordt de temperatuur langzaam afgebouwd.

Een voorbeeld van deze techniek is het brouwen in een koelbox (deze kan ook warmte vasthouden). Hierbij wordt het beslag in de koelbox gedaan. Soms is de koelbox voorzien van een kraantje en een filter. Hiermee wordt het mogelijk om gelijk het beslag te filteren.

Stijgende infusiemaisch

Hierbij wordt begonnen met een lage temperatuur meestal ligt deze op 55°C. Deze wordt geleidelijk opgevoerd naar de 62°C. Dan vindt er een rust plaats en daarna wordt de temperatuur langzaam opgevoerd naar de 73°C wederom gevolgd door een rust. Uiteindelijk kan er worden uitgemaischt door het beslag te verwarmen naar de 77°C.

Ikzelf verwarm het water altijd naar een temperatuur van 67°C en dan voeg ik de mout toe. Als ik dat heb gedaan dan houd ik de temperatuur op 62°C. Na een uur stop ik de enzymwerking door uit te maischen op 77°C.

Maischmethoden: de decoctiemaisch

Bij de decoctiemethode wordt het beslag eerst verwarmd tot een bepaalde temperatuur. Dan wordt er een deel van het beslag apart genomen en afzonderlijk gekookt.

Beide delen worden weer samengevoegd, waardoor de temperatuur van het geheel zal stijgen. Er volgt een rustperiode en vervolgens worden er weer een deel apart genomen.

Dit kan een aantal keren worden herhaald tot de gewenste temperatuur wordt bereikt.

Ik heb persoonlijk geen ervaring met deze methode. Het lijkt me nadelig om een extra brouwketel aan te schaffen om deze methode te kunnen gebruiken. Ergens heb ik wel het gevoel dat het brouwrendement van de methode hoger zal liggen dan de infusie methode.
Geef een reactie