Wat is maischen

Maischen: wat is het?

leestijd: 2 minuten

De eerste stap in het brouwproces is het maischen. Hierbij wordt de mout verwarmd, waardoor de basis van het bier ontstaat: wort.

Voorbereiding

Een van de basisingrediënten van bier is mout. Om dit te kunnen gebruiken moet het eerst geschroot worden. Hierbij wordt het mout vermalen, waardoor de zetmeel los kan komen.

Het maischen

Na het schroten wordt het mout toegevoegd worden aan water. Dit mengsel wordt geleidelijk aan verwarmd. Door het verwarmen komen suikers vrij: vergistbare en niet vergistbare. Het soort suikers dat vrij komt hangt af van de temperatuur waarop de mout wordt verwarmd. Ook de hoeveelheid suikers hangt af van de maischmethode die wordt gebruikt.

Tijdens het maischen komt een geur vrij, dat lijkt op de geur die rondom en in brouwerijen hangt.

Vergistbare suikers

Tijdens het verwarmen tot 65 graden zal het zetmeel in de mout worden omgezet in suikers die vergistbaar zijn.

Deze vergistbare suikers zullen tijdens het vergisten worden omgezet in alcohol en CO² gas.  De hoeveelheid alcohol in het bier hangt dus af van de tijd dat het mout verwarmd wordt.

Niet vergistbare suikers

Het verwarmen van het mengsel tot 75 graden zal ervoor zorgen dat het zetmeel in de mout omgezet worden in niet vergistbare suikers.

Deze suikers zullen tijdens het vergisten niet worden omgezet in alcohol, maar zorgen ervoor dat de suikers gaan bijdragen in de zoetheid en in de volheid (body) van het bier.

Stoppen van omzettingsproces

Het omzetten van het zetmeel in de mout kan worden gestopt door het mengsel te verwarmen tot een temperatuur van 78 graden.

Klaren

Na het maischen blijft een beslag over met daarin vergistbare, – en niet vergistbare suikers en niet opgeloste delen. Deze niet opgeloste delen zijn niet meer nodig en daarom moet het beslag geklaard worden.

In principe moet alleen de ‘vloeistof’, oftewel het wort, overblijven. Tijdens het klaren wordt het beslag gefilterd, waardoor de niet opgeloste delen achterblijven. Het gefilterde beslag is de wort. De rest is de bierbostel.

Brouwzak

Ik gebruik zelf een brouwzak. Hierin doe ik de geschrote mout en als het maischen is voltooid trek ik de zak uit de brouwketel. Na het uitlekken blijft de wort over.

Geef een reactie