Home / Overige Bierzaken / Op zoek naar boeken over bier? Dit zijn mijn tips!

Op zoek naar boeken over bier? Dit zijn mijn tips!

Bier boeken om je kennis over bier uit te breiden

Er is echt veel geschreven over bier. Eigenlijk zoveel dat je door de boeken het bier niet meer ziet. Daarom heb ik een aantal tips voor boeken die je zeker gelezen moet hebben.

Ik vind het zelf altijd wel leuk om meer te lezen over bier. Zo leer je meer over de geschiedenis, maar ook hoe je het beste van het gerstenat kunt genieten. Dus een goed boek over bier kan ik je daarom zeker aanbevelen. Er is echter zoveel geschreven, dat het lastig kan zijn om de ware parels te ontwaren. Gelukkig heb ik een aantal tips voor je:

  1. Bier geschreven door Rick Kempen
  2. Dit is een boek over bier geschreven door Raymond van der Laan
  3. 500 bieren van Zak Avery
  4. Bierkenner word je zo van Guire Aubert

Bier van Rick Kempen

In dit boek geschreven door de bierheld Rick Kempen leer je alles over het de geschiedenis van het bier. Maar ook over het brouwproces en de verschillende soorten bier. Daarnaast krijg je tips en uitleg over het proeven van bier en combineren van eten met bier.

Het is een redelijk compact boek, maar toch omvat het vrijwel alle zaken die bij bier horen. Op de voorkant van het boek staat: “Het enige boek dat je nodig hebt om een bierexpert te worden”. Nu durf ik mezelf niet direct een expert te noemen, maar ik heb wel weer nieuwe bierige dingen geleerd.

In het boek slaagt Rick er in om alles zo eenvoudig en begrijpelijk mogelijk te beschrijven. En daardoor is dit boek in mijn ogen geschikt voor iedereen die interesse heeft in bier en daar meer over wil weten.

Dit is een boek over bier van Raymond van der Laan

In dit boek over bier maakt Raymond van der Laan meteen duidelijk gemaakt dat speciaalbier niet bestaat: Want elk bier is speciaal. In datzelfde hoofdstuk wordt verder voornamelijk beschreven waar je kennis kunt maken met de bieren: proeflokaal, festival of bij de slijterij.

Ook in dit bier boek wordt de lezer meegenomen in het brouwproces. Bier is lekker, maar hoe wordt het nu daadwerkelijk gebrouwen en welke ingrediënten zijn er voor nodig?

Verder bestaat het boek uit het beschrijven van de verschillende biersoorten. Van een IPA tot stout en van kölsch tot trappistenbier. Elk biersoort komt aan bod in zijn eigen hoofdstuk. En in zo’n hoofdstuk begint elke keer met een algemene beschrijving en een klein tabelletje. In dit tabelletje staan de kenmerken beschreven zoals de zuur, zoet,- en bitterheid. Maar ook welk bierglas het beste gebruikt kan worden om het bier uit te drinken.

Bierkenner word je zo van Guire Aubert

Ben je op zoek naar een boek om echt globaal alle kennis van bier op te doen dan is dit boek een tip. In dit boek maak je onder andere kennis met de ingrediënten van bier, maar leer je ook hoe je moet proeven en hoe je het kunt combineren met eten.

Natuurlijk begint het worden van bierkenner met de geschiedenis en hoe bier wordt gemaakt. En verder beschrijft het een deel van de bierstijlen die er allemaal zijn.

Verwacht niet dat je meteen een expert wordt. Het boek gaat namelijk niet heel erg de diepte in. Elk onderwerp wordt in twee pagina’s beschreven. Door het boek heen ken je uiteindelijk alle facetten van bier, maar niet meer dan dat. Ondanks dat kan ik dit boek wel aanraden.

Gebrouwen door vrouwen: van brouwhobby tot succesvol biermerk

Altijd al benieuwd hoe het er aan toe gaat bij een professionele brouwerij? Dan is dit boek met het verhaal achter Gebrouwen door vrouwen zeker een aanrader. Het boek neemt je mee in het verhaal van twee zussen die hun brouwhobby hebben uitgebouwd tot een bekend en succesvol merk.

Wat ik erg leuk vind aan het boek is dat het echt een persoonlijk verslag is van een avontuur in de bierwereld. Het boek leest echt heel vlot weg en staat vol met praktische tips, uitdagingen en inspiratie voor startende brouwers en ondernemers. Dit boek is wat mij betreft een echte aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in bier én ondernemerschap.

500 bieren van Zak Avery

Als bierliefhebber vind ik het wel leuk om een naslagwerk te hebben waarin ik kan bladeren om te kijken welke bieren er allemaal zijn. Ik geef wel direct toe: Het is een boekje uit 2009 en met zijn 500 bieren is het bij lange na niet compleet. In de tussentijd zijn er namelijk duizenden nieuwe bieren gebrouwen, dus een actueel naslagwerk is het niet.

Het boek begint met een algemene beschrijving waaruit bier bestaat, hoe het wordt gebrouwen en hoe het geproefd kan worden. Uiteindelijk wordt per biertype een aantal bieren kort beschreven. Per bier wordt aangegeven uit welk land het komt.

Onder de beschreven biertypen zijn onder andere IPA, trappisten en abdij bier, porters en stout bieren te vinden.

Voor de rest is het gewoon een aardig boek met veel bieren en leuke sfeerfoto’s om het geheel af te wisselen.