Home / Overige Bierzaken / Save the date: deze bier dagen mag je niet missen

Save the date: deze bier dagen mag je niet missen

St Patrick's Day, een van de vele bierdagen die er zijn

Er is altijd wel iets te vieren en dat geldt zeker ook op het vlak van bier. Zo zijn er verschillende bier dagen in het leven geroepen om het gerstige goud in het zonnetje te zetten. Deze dagen mag je dus niet missen.

Eerlijk is eerlijk de meeste bier dagen zijn komen overwaaien uit de Verenigde Staten. Dit is eigenlijk zoals het met de meeste dingen ook wel het geval is. Zelf word ik meestal op een bierige dag gewezen als ik een biertje in check op Untappd.

Maar goed, participeren kun je leren dus ik heb een aantal dagen die in het teken van bier staan verzameld. Als het goed uitkomt kun je iets speciaals organiseren, zoals een IPA proeverij met vrienden.

National Homebrew Day

Een dag die eigenlijk niet zeker niet mag ontbreken is de National Homebrew Day. Deze is elk jaar op 7 mei. Een dag die in het teken staat van het thuisbrouwen. Het is vooralsnog een redelijke Amerikaanse gelegenheid, maar als het aan mij ligt dan krijgt deze dag ook in Nederland de aandacht die het verdient.

Dus schrijf 7 mei alvast op in je agenda en dan vieren we samen deze mooie hobby.

Oktoberfest

Eigenlijk is dit het grootste feest dat in het teken staat van bier. Traditioneel gezien begint deze altijd om 12 uur op de eerste zaterdag na 15 september en het eindigt op de eerste zondag van oktober.

Wil je echt optimaal genieten van het Oktoberfest, dan kun je dit het beste doen in München. In deze Duitse staat heeft het feest zijn oorsprong. Sinds een aantal jaren worden ook in Nederland feesten georganiseerd waarbij je aan lange tafels veel bier naar binnen werkt.

Haal dus de lederhosen uit het vet en maak je klaar om grote hoeveelheden Festbier te drinken.

De rijke en historische Duitse biercultuur

De rijke en historische Duitse biercultuur

International IPA day

Elke eerste donderdag van augustus staat in het teken van de India Pale Ale. Deze bierstijl is immers zo populair dat een speciale bierdag hiervoor niet mag ontbreken. Trek een goed blik hoppig bier open op deze donderdag om de dag goed te vieren.

De komende jaren mag je de volgende donderdagen reserveren, want dan is het Internal IPA Day:

 • 3 augustus 2023
 • 1 augustus 2024
 • 7 augustus 2025
 • 6 augustus 2026

St. Patrick’s Day

Een van de bekendste dagen is misschien wel St. Patrick’s Day. Deze feestdag vindt plaats op 17 maart en staat in het teken van de beschermheilige Saint Patrick. Officieel is het een nationale feestdag in Ierland. Maar de Ierse gemeenschap is redelijk verspreid over de wereld, dus zie je groen gekleurde biertjes overal wel weer terug komen.

Wil je zelf ook genieten van een lekker groen bier, dan kun je een kleurstof aanschaffen om dit voor elkaar te krijgen. Met een goed glas Iers bier maak je er een geweldige bierdag van. Overigens is het ook een mooie gelegenheid om een Ierse pub te bezoeken, deze zijn ook goed vertegenwoordigd in Nederland.

Internationale Dag van de Biersommeliers

Op 7 juli is het de internationale dag van de biersommeliers. In ons eigen land zetten we op deze dag zo’n 400 biersommeliers in Nederland in het zonnetje. Het mooie is dat iedereen een biersommelier kan worden. Het vergt wel een 3 voudige opleiding bij Stibon. Waarbij je niveau voor niveau richting het sommelierschap gaat.

Als biersommelier ben je trouwens een heuse expert op het vlak van bier en alles wat daarmee te maken heeft. Je weet bijvoorbeeld hoe je het moet proeven, maar ook hoe je bier kunt combineren met bijvoorbeeld eten. Kortom: hoe meer sommeliers hoe beter de bierervaring overgebracht kan worden op de liefhebbers.

International Beer day

Een dag dat compleet in het teken staat van bier? Dat is elk jaar op 5 augustus, want dan vind International Beer Day plaats. Een mooie dag om te genieten van een goed glas bier. Maak er dus iets speciaal van op deze dag.

International Beer and Pizza Day

Een gouden combinatie is toch wel een glas bier met pizza. Daarom is er op 9 oktober een speciale bierdag in het leven geroepen: International Beer and Pizza day. Gouden tip is om niet helemaal los te gaan met de bier voor de combinatie. Mijn advies zou zijn om een lekkere pilsner of blond bier te pairen met de pizza.

International Happy Gose Day

Gose is eigenlijk geen super bekende bierstijl, maar het is in mijn ogen wel een smakelijke. In mijn zoektocht naar bier dagen kwam ik uit op de International Happy Gose day uit. Elk jaar op 17 november is er de gelegenheid om deze Duitse bierstijl in het zonnetje te zetten.

International Stout day

Een goede stout gaat er hier wel goed in. Op elke eerste donderdag van november is bij uitstek een goede dag om bijvoorbeeld een glas Guinness in te schenken. Want op deze donderdag is het International Stout day. Wil jij deze dag niet missen? Noteer dan alvast de volgende dagen:

 • 2 november 2023
 • 7 november 2024
 • 6 november 2025
 • 5 november 2026

De week van het Nederlandse bier

Het is geen echte dag, maar eigenlijk gewoon een complete week. Een week waarbij de Nederlandse brouwerijen de deuren openen voor het publiek. Maar het is ook de week, waarbij de winnaar van de Dutch Beer Challenge bekend wordt gemaakt. Deze winnaar heeft voor dat jaar het beste bier gebrouwen.

Voor dit jaar staat de week van het Nederlandse bier op de planning van 11 t/m 14 mei 2023. Omdat het zo’n grootste aangelegenheid betreft vind ik deze deze niet mag ontbreken in het overzicht met allemaal bier dagen.

Wacht, er zijn meer bier dagen…

Ik heb voor dit stuk echt gekeken naar de bier dagen die over de hele wereld ‘plaatsvinden’. Toch zijn er enkele dagen die ik jullie niet wil onthouden. Op dit moment hebben deze dagen in sommige landen een Nationaal karakter, maar ik voorzie dat deze wel komen overwaaien.

 • National Beer Can Appreciation Day, op 24 januari
 • National Beer lover day, op 7 september
 • National Drink Beer day, op 28 september
 • National Lager Day, op 10 december

Ik verwacht dat er hier en daar nog wel een dag bij gaat komen, dus houd dit artikel vooral goed in de gaten.Geef een reactie