Bierbostel is een restproduct van het brouwen van bier en wordt vaak weggegooid. Eigenlijk is dat zonde want je kunt bierbostel ook gebruiken om er bijvoorbeeld dingen zoals koekjes of een brood mee te bakken.
Het hergebruiken van bierbostel is een goede zet, zeker als het draait om duurzaam brouwen. Weggooien van de bostel is namelijk zonde, zeker omdat je deze prima een tweede functie kunt geven.
In het kort
- Bierbostel is het restproduct van het bierbrouwproces, bestaande uit de vaste deeltjes van de mout (vezels, eiwitten) die overblijven na het maischen.
- Het weggooien van bostel is zonde; het past in een duurzaam proces door het een tweede leven te geven, vaak als diervoeding of in de keuken.
- Je kunt bostel perfect verwerken in bakproducten zoals brood, koekjes of brownies. Voor een betere textuur kun je het eerst fijnmalen in een keukenmachine.
- Voor een complete cirkel kun je bostel combineren met andere brouwresten, zoals het gebruik van biergist in je bakrecepten.
- Verse bostel is slechts 1-2 dagen houdbaar in de koelkast. Voor langere bewaring moet je het invriezen of drogen (bijvoorbeeld 2 uur in de oven op 60 °C) en daarna vermalen tot ‘bostelbloem’.
Wat is bierbostel?
Bierbostel is het restproduct dat overblijft na het maischen van bier. Het zijn in feite de vaste deeltjes van het beslag die vooral bestaan uit de moutresten. De bostel is niet meer nodig als je klaar bent met maischen en veel hobbybrouwers gooien deze resten dan ook weg. Eigenlijk is dat zonde, want je kunt deze op verschillende manieren inzetten en daarmee een tweede leven geven.
Veel grote brouwerijen verkopen de bierbostel zodat er diervoeding van gemaakt kan worden. Op deze manier gaat het als grondstof niet verloren, maar wordt het gebruikt als voedingsmiddel. Dit past prima binnen een duurzaam en circulair proces.
Wat kun je doen met bierbostel?
Je kunt de bierbostel prima verwerken in de keuken. Zo is bak je er bijvoorbeeld een lekker bierbostel brood van, deze is erg lekker met knoflookboter. Andere opties om de bostel in te verwerken zijn koekjes, pannenkoeken of brownies.
Het alternatief is om de bostel aan de kippen te voeren, als je deze hebt natuurlijk. Is dat niet mogelijk en heb je een kinderboerderij in de buurt, dan zijn deze vaak ook erg blij met de moutresten. Ze voeren hier dan de dieren mee en dat scheelt weer in de kosten, ook al gaat om een sporadische en kleine besparing.
Overigens kun je de bierbostel ook op de composthoop gooien. Doe dit wel in kleine mate, want door de vochtigheid ontstaat er wel schimmel en dat wil je zoveel mogelijk voorkomen. In de vorm van compost voedt je er vervolgens je planten weer mee.
Zo gebruik je de bostel in de keuken
Bierbostel is vaak wel wat grof en het bevat daarnaast vliesjes van de moutkorrels. Dit wil je het liefste niet in je brood, pannenkoeken, koekjes of brownies die je maakt van de bostel. Daarom is het goed om de moutrestanten voor gebruik te verwerken met een keukenmachine. Hiermee haal je de scherpe randjes weg en wordt het een wat samenhangender geheel.
Kun je bierbostel bewaren?
Ik kan me goed voorstellen dat je niet altijd zin hebt om na een brouwdag nog in de keuken aan de slag moet om allerlei dingen te bakken. Je kunt de bierborstel bewaren voor korte tijd in de koelkast om het op een later moment alsnog te verwerken. Bierbostel is in natte vorm niet lang houdbaar, mijn advies is om deze niet langer dan 1-2 dagen te bewaren.
Verder is het mogelijk om de bierbostel te drogen, bijvoorbeeld in de oven op 60 °C voor 2 uur. In gedroogde vorm is het eenvoudiger om de bostel te vermalen zodat je een soort van bloem overhoud. In deze vorm is het wat langer te bewaren en het is bovendien makkelijker te verwerken in allerlei recepten.
Interessante ingrediënten om mee te combineren
Omdat bierbostel een restproduct is van het brouwproces vind ik het zelf wel leuk om deze te combineren met ingrediënten die erop lijken of uit hetzelfde proces komen. Het is daarom juist wel tof om er bijvoorbeeld bier pannenkoeken met te bakken.
Als je bakkersgist nodig hebt dan kun je er zelfs voor kiezen om dit te vervangen door een zakje biergist of je kunt zelfs wat gist opkweken uit een flesje bier. Daarmee maak je wat mij betreft de cirkel weer mooi rond en je wordt beloond met een mooi eindproduct.
Veelgestelde vragen over bierbostel
Bierbostel is het restproduct dat overblijft na het maischen van mout tijdens het bierbrouwen. Het bestaat voornamelijk uit vezels, eiwitten en niet-opgeloste bestanddelen van de mout. Hoewel het niet meer nodig is voor het brouwen, is het nog waardevol.
Ja, bierbostel is eetbaar en wordt vaak gebruikt in brood, koekjes of granola. Het zit boordevol vezels en heeft een nootachtige smaak. Wel moet je het vers of goed gedroogd verwerken om bederf te voorkomen.
Je kunt het gebruiken in de keuken, aan dieren voeren of composteren. Veel thuisbrouwers maken er brood of crackers van. Ook kippen en varkens zijn er dol op.
Verse bierbostel bederft snel en blijft in de koelkast maar 1 tot 2 dagen goed. Je kunt het ook invriezen of drogen om het langer te bewaren. Zorg altijd dat het luchtdicht verpakt is.
Ja, bierbostel is een goede toevoeging aan je composthoop. Het levert organisch materiaal en stikstof, wat goed is voor planten. Gebruik het met mate om schimmelvorming te voorkomen.