Home / Bier brouwen / Bier brouwen met verse hop in 2023: De chinook pale ale

Bier brouwen met verse hop in 2023: De chinook pale ale

Mijn ervaring met het brouwen met verse hop

De hop stond er goed bij het afgelopen jaar en begon door de warmte zelfs al wat bruin te kleuren. Daarom werd het eens tijd om te oogsten. Maar vooral ook om een bier met de verse hop te brouwen.

Sinds twee jaar heb ik een chinook hopplant in de tuin. Vorig jaar was de opbrengst van deze hop vrij best wel laag te noemen. Op zich was dit ook niet heel verrassend, want de plant was in het voorjaar pas gepland. Dat ik uberhaupt al wat hop had, vond ik al bijzonder.

Dit jaar ging het gelukkig wat beter. Door mijn focus te leggen op slechts drie uitlopers van de hop hebben zich uiteindelijk meer hopbellen gefocust. De rest van de uitlopers heb ik dus steeds weggeknipt. Deze aanpak heeft zijn vruchten wel afgeworpen.

Meer hopbellen betekent dus ook weer meer verse hop om uiteindelijk een bier mee te brouwen. Na de tegenvallende hopoogst van vorig jaar had ik nu gelukkig veel meer om in de ketel te gooien.

De hop oogsten

Na een best wel natte augustus was daar ineens een heel warm begin van september. De temperaturen van rond de 30 graden gaven de groei van de hop best wel een boost. Het ging eigenlijk iets te hard naar mijn gevoel. Eigenlijk had ik me voorgenomen om pas in de derde week een keer te oogsten, maar dit is door de warmte toch iets eerder geworden. Een groot deel van de hopbellen begon namelijk al wat bruine blaadjes te krijgen.

Met het vervroegd plukken van de hop, kwam ook gelijk de vraag: wat moet ik er nu mee gaan brouwen? Hier had ik nog niet echt over nagedacht. Overigens had ik als alternatief de optie om de hop voor een later moment in te vriezen. Maar toch leek het me eigenlijk gewoon veel leuker om het bier met de verse hop te gaan brouwen.

Het idee: een SMaSH pale ale

Ik heb gekozen om een SMaSH, oftewel een single hop en single malt, bier te brouwen. Met de chinook als hoofdrolspeler ondersteund door pale ale mout. Zo’n 4 kilo mout in combinatie met 500 gram verse hop, daar kan ik vast wel een lekker bier mee brouwen. Het klinkt qua hop misschien best veel, maar als je brouwt met pellets of gedroogde hopbellen dan is gebruik je zo’n factor 4 tot 6 minder hop. Dit omdat deze drogere vormen minder vocht bevatten dan verse hop.

Verder was me het alfazuur-percentage totaal onbekend. Dus qua bitterheid werd het een redelijke gok. Daarom heb ik zo’n 175 gram hop 10 minuten meegekookt en de rest (325 gram) heb ik in 30 minuten laten trekken bij 80 graden als hopstand.

Mijn idee was dat door deze aanpak de focus komt te liggen op het aroma en dat er minder bitterheid uit de hop wordt gehaald. Hoe dit in de praktijk heeft uitgepakt zal ik later in een update even delen en bij succes zal ik ook het totale recept hier vermelden.

De uitdaging van een bier brouwen met verse hop

De hop groeit buiten en daar zijn allemaal kleine beestjes zoals spinnetjes. Om hier gedoe mee te voorkomen heeft de hop een nachtje in de vriezer doorgebracht. En daardoor zijn voor zover ik heb gezien een groot deel van de beestjes doodgegaan.

Verder brouw ik doorgaans met hoppellets en dan gebruik ik meestal wel kleine hoeveelheden hop. Dit keer moest ik zo’n 500 gram verse hop kwijt in mijn brouwketel. Het was wel even spannend om dit voor elkaar te krijgen.

De allergrootste uitdaging is toch wel het niet weten wat de bitterheid is. Daarom heb ik gekozen om de hop zo laat mogelijk toe te voegen om de focus te leggen op het aroma. Voor het brouwrecept dat ik als leidraad heb gemaakt kon ik in brewfather helaas niet kiezen voor het brouwen van mijn bier met de verse hop. Daarom heb ik uiteindelijk gerekend met een vijfde van het gewicht. Voor het alfazuurpercentage ben ik uitgegaan van een website over hop de ondergrens gepakt van het vermelde percentage. Dit is dus 12% geworden.2 reacties op “Bier brouwen met verse hop in 2023: De chinook pale ale”

 1. koen avatar
  koen

  leuk heb precies zelfde gedaan, smash van de hop chinook van de buurman!
  heb ook batch met dry hop gedaan. moet zeggen dat met dry hop er net meer smaak aan zat! heb denk ik

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Nice! Hopelijk heb ik de volgende keer genoeg voor een dry hop batch. Maar tof om te horen!

Geef een reactie