Brouwerij d’Ooijevaer uit Gennep

Code Oranje van Brouwerij d'Ooijevaer

Liefhebbers van barrel aged bieren hebben misschien wel eens gehoord van brouwerij d’Ooijevaer uit het Limburgse Gennep. Zo hebben de Code Oranje en Loc ’94 van deze brouwerij inmiddels gerijpt op verschillende soorten vaten.

Een aantal jaren geleden heb ik voor het eerst kennis mogen maken met het eerste bier van brouwerij d’Ooijevaer. Dit was de Code Oranje, een strong dark ale en het bier is genoemd naar de weersituatie op de brouwdag zelf. Lekker onstuimig dus.

Wat ik zo mooi vind is dat de mannen achter de brouwerij zich laten inspireren door het Gennepse. Op deze manier krijgt het bier een mooie binding met de lokale bevolking en dat maakt de mensen natuurlijk nieuwsgierig. Sowieso zijn er al veel bieren te verkrijgen, dus een een bier van een lokale brouwerij is een mooie afwisseling op al dat onbekende.

Over de d’Ooijevaer

d’Ooijevaer is een (huur)brouwerij uit het Noord-Limburgse Gennep. Een groep van zes vrienden heeft de roerstok in handen genomen en zijn begonnen met het brouwen van bier. In eerste instantie vooral hobbymatig, maar het is misschien bewust wel een beetje uit de hand gelopen.

Elk bier wordt eerst in het klein gebrouwen en dit net zo lang tot het goed genoeg is om in het groot te laten brouwen. Goed bier heeft tijd nodig en dat merk je. Er wordt niet overhaast het ene bier naar het andere bier uit de ketel gestampt. En wat ik verder bijzonder vindt is dat de bierstijlen die gebrouwen worden niet de doorsnee stijlen zijn zoals een IPA, Blond of Tripel.

In Gennep en omstreken is d’Ooijevaer inmiddels uitgegroeid tot een bekende naam en staan de heren in de regio op verschillende bier festivals het eigen bier te serveren.

De bieren van d’Ooijevaer

De Code Oranje is het eerste bier dat ze in het groot hebben laten brouwen en hierna hebben nog enkele andere bieren de revue gepasseerd. Zo zagen verder onder andere nog de Driekus (een altbier), een RIS genaamd Loc ’94 en recentelijk Lijn 83 (een ESB) het levenslicht.

Ook is de d’Ooijevaer voor sommige beergeeks geen onbekende naam. De Code Oranje en Loc ’94 is namelijk al gerijpt op houten vaten, waaronder vaten van onder andere whiskey, bourbon en rum. Stuk voor stuk bieren om lekker ’s avonds van te nippen.

Lijn 83 – ESB van 5,8%

Lijn 83, gebrouwen door d'Ooijevaer.
De lijn 83, een ESB van 5,8%

Voor wie uit de regio van Gennep komt zal Lijn 83 geen onbekende zijn. Het is namelijke de buslijn die van Nijmegen naar Venlo loopt. Op deze route bevindt zich ook het Maasstadje Gennep.

De Lijn 83 van d’Ooijevaer is goed in balans en elke slok doet je verlangen naar de volgende slok. Een mooi bier met een mooi verhaal.

7.9

De Lijn 83 is mooi rood/koper van kleur en heeft een goede stevige schuimkraag. Het bier is redelijk helder en heeft vrij veel koolzuur.

In de neus is hij fruitig en hoppig. Ik ruik citrus en mandarijntjes. Ook heeft het bier een licht zuurtje en is goed moutig.

Het bier is fruitig en zoet van smaak. Daarnaast is hij lekker bitter. En verder neem ik een vleugje karamel waar. Bovendien komen de citrus en smaak van mandarijntjes goed terug. In de afdronk bitter en goed fruitig.


Loc 94 – Russian Imperial Stout van 9,9%

De loc 94 van d'Ooijevaer uit Gennep
De Loc ’94, een RIS van 9,9%

Het bier is vernoemd naar de oude locomotief die ooit over het Genneps lijntje heeft gereden. Dit was als ik het goed heb een treinverbinding die van het Duitse Kleve, naar Gennep en vervolgens nog iets verder landinwaarts ging.

De Loc 84 is in mijn ogen een erg fijne RIS. Om eerlijk te zijn hoop ik dat ik deze bierstijl ook ooit wel eens zo zou kunnen brouwen.

8.3

De Loc 94, heeft een stevige mokka kleurige schuimkraag en is zwart van kleur. Verder vind ik het koolzuur wel redelijk, niet al te veel.

In de neus drop gebrande mout en koffie. Het droppige doet denken aan trekdrop.

Dan de smaak. Lekker bitter, boozy, vol en romig. Eigenlijk is hij erg bitter, iets wat ik wel fijn vind. Daarnaast drop en koffie. Zoet en een beetje karamellig. Redelijk droog eigenlijk. Dit smaakt gewoon naar een goede stevige koffie.


Driekus – Altbier van 4,8%

De Driekus gebrouwen door d'Ooijevaer uit Gennep.
De driekus, een altbier van 4,8%

Volgens mij wordt de Driekus op het moment niet meer gebrouwen, maar wie weet wat de toekomst gaat brengen. Gelukkig zag ik hem enige tijd geleden bij de lokale slijter staan, een mooie kans om deze eens te proeven.

De Driekus is een fijn bier, die vol van smaak en niet al te hoog te hoog in alcohol is. Zeker een prima bier en ik hoop dat d’Ooijevaer deze binnenkort nog eens een keer gaat brouwen.

7.9

De driekus heeft een goede witte schuimkraag en veel koolzuur. Het bier zelf is donker van kleur met een mooi dieprode gloed.

In de neus is hij moutig. Verder heeft het bier tonen van karamel en gebrande mouten. Het bier is fruitig en ik ruik sinaasappel. Op de achtergrond is chocolade waar te nemen.

Dan naar de smaak. Het bier is zacht, vol en licht kruidig. Verder is hij moutig en zijn is karamel, koffie en chocolade terug te proeven. In de afdronk een fijne karamel en nootachtige smaak.


Geef een antwoord