Home / Genieten van bier / De rijke en historische Duitse biercultuur

De rijke en historische Duitse biercultuur

Proosten op de Duitse biercultuur!

Denk je aan bier, dan is de kans groot dat je aan Duitsland denkt. Onze oosterburen staan bekend om de verschillende soorten van vooral ondergistend bier. Tijd om eens kennis te maken met de Duitse biercultuur.

Ik heb zelf het geluk dat ik aan de Duitse grens woon en daardoor in de gelegenheid ben om zo nu en dan naar een zogeheten Duitse getränkehalle te reizen. Hier zijn vele soorten bier van Duitse brouwerijen te vinden. Het gaat hier veelal om de zogeheten lager, dus ondergistende, bieren, maar allemaal zijn het meestal stuk voor stuk uitstekende bieren.

Naast de losse flesjes zijn deze drankwinkels verder goed gevuld met rijen kratten bier van verschillende brouwerijen. Dat maakt dat je direct kampt met keuzestress. Je proeft gelijk die Duitse biercultuur.

De diversiteit in de Duitse bieren is voor mij wel een teken dat Duitsland bij uitstek een bierland is. Elke regio heeft wel een eigen bierstijl. Denk bijvoorbeeld aan Kölsch, Dortmunder of Gose. En verder vindt je in Beieren veel brouwerijen die zich voornamelijk hebben toegelegd op het brouwen van het bekende Weizen.

De Duitse biercultuur

De Duitse biercultuur is een van de oudste en meest gerespecteerde ter wereld. Het bier is al vele jaren een belangrijk onderdeel van de Duitse cultuur. Vele bierstijlen hebben de oorsprong in Duitsland.

Verder is het land verantwoordelijk voor zo’n 30% van de wereldwijde hopproductie. De Hallertau regio in Beieren staat bekend als het gebied waar vele verschillende Duitse hopsoorten vandaan komen. Denk bijvoorbeeld aan de Hallertau Mittelfrüh of de Hallertau Blanc.

Naast dit alles kun je in Duitsland mooi genieten van een lekker biertje. Meestal zijn dit halve liters, dus dat is een mooie bijkomstigheid. Bestel eens een lekkere pils of een frisse Weizen en neem de Duitse biercultuur in je op.

Zelf zou ik wel een vakantie naar onze Oosterburen willen plannen. Tijdens zo’n reis lijkt het me wel leuk om Beieren te bezoeken. Eerst eens een hopveld bezoeken om hoppige goed te zien groeien en later eens langs te gaan bij een brouwerij in München. Denk dan aan Paulaner of Erdinger.

Het Reinheitsgebot

Een belangrijke regel in de Duitse biercultuur is het Reinheitsgebot, ook wel bekend als de “bierpuriëteitswet”. Dit is een wet uit 1516 die bepaalt dat bier in Duitsland alleen gemaakt mag worden van water, gerstemout en hop. Later werd dit uitgebreid met gisting met biergist.

Het Reinheitsgebot betekent dat bier in Duitsland niets mag bevatten van andere toevoegingen, zoals bijvoorbeeld kruiden, specerijen, suiker of chemische additieven. Het decreet heeft geholpen om de hoge kwaliteit van Duitse bieren te behouden en heeft daarnaast bijgedragen aan de wereldwijde populariteit van Duitse bieren.

Veel Duitse brouwerijen houden deze traditie uit de biercultuur nog in het leven en brouwen dus alleen met de vier toegestane ingrediënten. In principe mag je tegenwoordig wel andere zaken gebruiken, maar dan mag je het bier geen bier noemen. Wist je dat er in de Nederlandse regelgeving ook specificaties staan beschreven waaraan bijvoorbeeld een pilsener en bockbier moeten voldoen om zo te mogen heten?

Weetje: Reinheitsgebot en het aanzuren van brouwwater

Ik vroeg me altijd af hoe je aanpassingen aan het brouwwater kunt doen zonder dat je daarvoor bijzondere toevoegingen doet. Denk bijvoorbeeld eens aan het aanpassen van het pH. Hier is in Duitsland een manier voor gevonden en dat is het zuur maken van de mout. Door een zogeheten zuurmout toe te voegen aan het beslag kun je invloed uitoefenen op de pH-waarde.

Populaire Duitse bierstijlen

Er zijn veel verschillende bierstijlen die populair zijn in Duitsland. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: pilsner, oktoberfestbier (märzen), bockbier, weizen en dunkel. Bijna allemaal zijn het Duitse bieren die deel vormen van de biercultuur.

Ik denk wel dat pilsner een van de meest populaire bierstijlen ter wereld is. Het vindt zijn herkomst in de Tsjechische stad Pilsen. Pilsners zijn licht van kleur en hebben een fris, hoppig aroma en smaak.

Naast pilsner is er Oktoberfestbier, deze stijl is ook wel bekend als Märzen. Dit is een speciaal type bier dat wordt gedronken tijdens het Oktoberfest. Oktoberfestbieren zijn vaak vol van smaak en hebben een amberkleurige tot bruine kleur.

Bierstijlen voor beginners: leer alles over de verschillende soorten

Bierstijlen voor beginners: leer alles over de verschillende soorten

Een stijl die hier ook bekend is dat is Bockbier. Dit is een donker bier met een rijke en moutige smaak. Wij drinken dit meestal in het najaar onder de noemer herfstbock. Verder heb je Weizenbier, kenmerkend met smaken van banaan en kruidnagel. Weizen wordt gemaakt van tarwemout en heeft een lichtgele tot gouden kleur. Ten slotte heb je Dunkel. Dit is een donkerbruin bier met een moutige en zoete smaak.

En laat ik nu niet de regionale stijlen vergeten zoals bijvoorbeeld het eerder genoemde Gose uit Goslar, Kölsch uit Keulen, Dortmunder uit Dortmund. En verder heb je dan nog bierstijlen zoals de Berliner Weisse uit Berlijn of wat de te denken van Altbier uit de regio Niederrhein waaronder Düsseldorf.

Oktoberfest, is deel van Duitse Biercultuur

Bier wordt in Duitsland ook vaak gedronken tijdens sociale gelegenheden en bierfeesten. Zo heb je het Oktoberfest, een jaarlijks bierfestival dat plaatsvindt in München. Het Oktoberfest trekt jaarlijks miljoenen bezoekers uit de hele wereld en is een belangrijk onderdeel van de Duitse biercultuur.

Tijdens het Oktoberfest worden traditionele Duitse gerechten geserveerd, zoals bratwurst en pretzels, en er wordt volop geproost op heerlijke Duitse bieren.

Save the date: deze bier dagen mag je niet missen

Save the date: deze bier dagen mag je niet missen

Genieten van bier in Duitsland

In Duitsland zijn er ook voldoende bierhallen en bierkelders. Dit zijn de plekken bezoekers kunnen genieten van een ruime selectie van lokale en regionale bieren. Deze plekken zijn een goed onderdeel van de Duitse biercultuur en het zijn vaak populaire ontmoetingsplaatsen. Hier hangt meestal wel een gezellige en ongedwongen sfeer en komen de mensen samen om te proosten met een goed glas Duits bier.

Er zijn verder ook voldoende biermusea in Duitsland te vinden. Hier kunnen bezoekers meer leren over de rijke historie van de Duitse biercultuur. Biermusea bieden vaak rondleidingen door brouwerijen, proeverijen van verschillende bierstijlen en informatie over het bierbrouwproces.

Ervaar de Duitse biercultuur zelf

Zoals hierboven al geschreven heeft Duitsland een rijke en historische biercultuur. Zo zijn er verschillende bierstijlen die iedereen wel kent. Daarnaast heeft het land een groot aantal bekende brouwerijen.

Denk je aan Duitsland dan denk je aan het Reinheitsgebot. Dat mag zeker, want deze heeft een best wel belangrijke rol gespeeld in de Duitse biercultuur. Daarnaast heeft dit decreet geholpen om de hoge kwaliteit van Duitse bieren te behouden.

Verder is bier een belangrijk onderdeel van de Duitse cultuur en wordt het vaak gedronken tijdens sociale gelegenheden en bierfeesten, zoals het Oktoberfest. Als je naar Duitsland reist, is het zeker de moeite waard om de lokale biercultuur te ervaren en te proosten met een goed glas Duits bier.



2 reacties op “De rijke en historische Duitse biercultuur”

  1. Bartel Lamers avatar
    Bartel Lamers

    Naar aanleiding van je laatste blog is het volgende misschien wel interessant:
    https://de.m.wikipedia.org/wiki/Brandenburger_Bierkrieg
    Zelf vindt ik de Schwarzer Abt te zoet, maar de andere bieren zijn prima te drinken.

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Nice, dank je wel. Interessante aanvulling 🙂

Geef een reactie