Leer alles over het zelf brouwen van bier

De hydrometer

geschreven door Andy Meerwaldt
Met een hydrometer kunnen we het soortelijke gewicht bepalen

Een onmisbaar hulpmiddel bij het brouwen is de hydrometer. Hiermee is het mogelijk om het soortelijk gewicht te bepalen.

Bij het brouwen willen we van tijd tot tijd weten wat het soortelijk gewicht is. We meten deze waarde met behulp van een hydrometer.

Wat is een hydrometer?

De hydrometer ziet er uit als een soort van dobber en deze wordt in een ‘maatbeker’ met daarin een vloeistof geplaatst. In ons geval is deze vloeistof het wort en later dus het bier.

Op de steel van de hydrometer staat een schaalverdeling in waarde SG. Hoe dieper deze meter zakt, hoe lager de dichtheid is. Op het punt waar de vloeistof begint is een getal af te lezen. Dit getal is de waarde die we moeten hebben.

Op basis van het SG zijn we onder andere in staat om het alcoholpercentage te berekenen. Daarnaast kunnen we het verloop van de vergisting bijhouden.

Temperatuur correctie hydrometer

De meeste hydrometers zijn geijkt om metingen uit te voeren op een bepaalde temperatuur. Als deze temperatuur hoger of lager is dan de geijkte temperatuur, dan kan de gemeten waarde afwijken.

Het kan dus zijn dat de gemeten waarde gecorrigeerd moet worden. Dit is iets om rekening mee te houden.

Rekenhulp: Temperatuur hydrometer corrigeren

Hydrometer vs. refractometer

Bij het brouwen zelf vind ik het fijner om een refractometer te gebruiken. Het voordeel hiervan is namelijk dat er voor elke meting slechts enkele druppels nodig zijn.

Daarnaast koelen deze druppels sneller af dan een maatbeker vol heet wort. Een meting is dus sneller en naar mijn idee nauwkeuriger uit te voeren.

Tijdens de vergisting gebruik ik weer een hydrometer. Echter kan de alcohol ervoor zorgen dat het lastiger is om te rekenen met een refractometer. Alcohol zal het licht namelijk anders breken. Er zijn, volgens mij, wel formules om deze afwijking te corrigeren, alleen heb ik me daar nog niet in verdiept.


Geef een reactie