De india pale ale (IPA) is misschien wel een van de bekendste biersoorten die er zijn. Als bierstijl zelf zijn er dan ook weer verschillende soorten IPA, hoe mooi is dat!
Stevig gehopt en altijd wel met een fijn bittertje doet de IPA het hier in huis heel goed. Het maakt daarbij eigenlijk helemaal niet uit wat voor soort IPA er in het glas zit. De American IPA is bijvoorbeeld een favoriet. Maar een black IPA op zijn tijd gaat er ook goed in.
Zoveel soorten IPA
De india pale ale leent zich goed om mee te variëren en daarom zijn er ook verschillende variaties te vinden. Ik ken overigens niet alle variaties, maar de hieronder genoemde geven wel een goed beeld van het hoppige goedje. Er zijn een aantal soorten IPA te onderscheiden:
| Type IPA | IBU | Alcoholpercentage |
|---|---|---|
| Session IPA | 30 – 55 | 3,0 – 5,0% |
| Belgian IPA | 50 – 100 | 6,2 – 9,5% |
| English IPA | 40 – 60 | 5,0 – 7,5% |
| American IPA | 40 -70 | 5,5 – 7,5% |
| Double IPA (DIPA) | 60 – 120 | 7,5 – 10,0% |
| Black IPA (BIPA) | 50 – 90 | 5,5 – 9,0% |
| New England IPA (NEIPA) | 25 – 60 | 6,0 – 9,0% |
| White IPA | 40 – 70 | 5,5 – 7,0% |
Session IPA
Een Session IPA is laag in alcohol (3 – 5%) en natuurlijk ook goed gehopt. Hierdoor kun je verantwoordelijker genieten van deze bierstijl. Door het gebrek aan alcohol kan een Session IPA helaas soms wat waterig zijn. Dit geldt overigens niet voor alle varianten.
Double, Tripel of Imperial IPA
Sterker in alcohol en steviger gehopt. Dat is de Double en de Tripel IPA, (DIPA, TRIPA of IIPA: Imperial India Pale Ale). Ik neem deze drie soorten IPA voor het gemak als een variant. Het is er eentje waarbij je kunt uitgaan van een hoger alcoholpercentage (tussen de 8% en 10%) en een bitterheid boven de 60 IBU.
Wil je zelf aan de slag gaan met bijvoorbeeld een double IPA? Probeer dan zeker mijn double IPA recept, hiermee heb ik echt een smaakvolle variant gebrouwen.
BIPA oftewel Cascadian Dark Ale
BIPA staat voor Black IPA en wordt gebrouwen met donkere mouten. Het lijkt met zijn zwarte kleur qua uiterlijk op een porter, stout of een quadrupel. Verder kenmerkt deze variant zich door een zacht mondgevoel en hij is daarnaast vaak fruitig van smaak. Voor de rest is er een goede balans tussen de hop en mout.
Om te voorkomen dat de donkere mouten een geroosterde smaak afgeven kun je kiezen om deze te cold steepen. Alternatief is om de donkere mouten zo laat mogelijk toe te voegen, hierdoor krijg je wel de kleur en smaak maar niet de geroosterde wrangheid. Ik heb in het verleden zelf ook een heerlijke variant gebrouwen, het recept daarvoor heb ik al eens gedeeld.
American IPA
Van alle IPA soorten kenmerkt Deze American india pale ale zich echt door een explosie aan hoppigheid. Amerikaanse brouwers voegen gewoon heel veel hop toe en kiezen dan vooral voor de Amerikaanse hopsoorten. Denk hierbij aan Cascade, Citra of Mosaic hoppen. Wil je echt een goed hoppig bier brouwen, dan is de American IPA zeker een aanrader.
Om het nog wat interessanter te maken is er ook nog eens een verschil tussen herkomst. Want je hebt een West Coast IPA en een East Coast IPA. Een West Coast IPA is helder, droog en uitgesproken bitter, met citrus- en dennenachtige hoparoma’s. Een East Coast IPA is doorgaans zachter, fruitiger en minder bitter, met een ronder mondgevoel. Deze stijl vormde later de basis voor de New England IPA.
English IPA
Eigenlijk is dit van alle IPA soorten toch wel echt de oorspronkelijke stijl. De basis is dus de Pale Ale met daaraan toegevoegd veel hop. Zo bleef het dus langer houdbaar. Vandaag de dag heeft de English IPA vooral een bloemig hop karakter. Een goed evenwicht tussen het mout en de hop, waardoor de smaak wat ronder is. Goede hopsoorten om dit bier te brouwen zijn Fuggles of bijvoorbeeld East Kent Goldings.
Belgian IPA
Dit is de variatie van de stijl die je veel in België ziet en het heeft vrijwel dezelfde eigenschappen als de American. De vergisting wordt hier echter gedaan maar met Belgische gist. Hierdoor krijgt het bier een droger mondgevoel en een kruidig, soms licht peperig karakter, wat de hopbitterheid scherper kan laten overkomen.
New England IPA
De New England IPA ook wel NEIPA is een IPA soort dat de laatste tijd met een grote opmars bezig is. Het bier is vooral erg aromatisch van geur en smaak. Bij het brouwen worden vooral aromahoppen gebruikt, waardoor het bier niet tot nauwelijks bitter is. Een goede NEIPA doet denken aan een tropisch sapje en drinkt (meestal) vrij makkelijk weg. Verder is het bier vooral hazy (troebel) te noemen.
Bij het brouwen van een NEIPA worden de hoppen zo laat mogelijk toegediend en de meeste smaak komt vooral door het drooghoppen. Verder is zuurstof een grote vijand, de kans op oxidatie moet dus beperkt worden.
Milkshake IPA
Ik heb deze in de lijst opgenomen, omdat het brouwen met lactose steeds vaker lijkt te gebeuren. Zo heb je bijvoorbeeld de Milk Stout waaraan lactose is toegevoegd. Deze melksuiker kun je overigens ook prima gebruiken bij het brouwen van een zogeheten Milkshake IPA. Deze bieren smaken echt als een tropische en fruitige milkshake.
Cold IPA
De Cold IPA is een relatief nieuwe IPA-soort die draait om een extreem clean smaakprofiel. Vaak wordt er gewerkt met een lagergist die warmer vergist wordt, of met een zeer neutrale bovengist in combinatie met adjuncts zoals rijst of maïs. Het resultaat is een strak, droog bier waarin de hop echt centraal staat.
Zoals je ziet er bestaan er veel verschillende soorten IPA en hoewel de meeste op elkaar lijken zijn er vooral veel verschillen in nuance. Qua bierstijl is de IPA door zijn verscheidenheid een prima stijl om als thema te gebruiken tijdens een bierproeverij.
