Home / Overige Bierzaken / Lokaal bier: elk dorp een eigen brouwerij?

Lokaal bier: elk dorp een eigen brouwerij?

Wat bier vaten met misschien wel lokaal bier

De groei van het aantal brouwerijen in Nederland blijft me elk jaar weer verbazen. Zo zijn er in 2021 al een kleine 1000 brouwerijen actief. En het lijkt er op dat vooral thuisbrouwers de stap naar het uitbrengen van een lokaal bier zetten.

Staat er dan echt op elk van de 1000 verschillende locaties een schoorsteen van een brouwerij te roken? Nee dat zeker niet. De hoeveelheid lijkt misschien indrukwekkend, maar niet elke brouwerij heeft eigen ketels.

Bron: Kamer van Koophandel / Nederlandsebiercultuur.nl

Zo zijn er een aantal brouwerijen dat het bier namelijk elders laat brouwen. Dit kan bijvoorbeeld bij een brouwerij met overcapaciteit. Voor de inschrijving bij de kamer van koophandel wordt je echter toch als een brouwerij beschouwd. In feite klopt dat ook wel, maar om specifieker te zijn ben je een huurbrouwerij.

Door het grote aantal is de kans best groot dat er bij jouw in de buurt mensen zijn die een lokaal gebrouwen bier aanbieden. Als ik bijvoorbeeld kijk naar mijn regio, dan denk ik dat er in een straal van 15 kilometer een stuk of tien ‘brouwerijen’ te vinden zijn. Dat maakt het wel interessant om eens te kijken wat er allemaal in de buurt te verkrijgen is. En door het bier te kopen steun je de bevlogen brouwers, waardoor ze weer nieuwe bieren kunnen brouwen.

Bijna 1000 brouwerijen, een indrukwekkend aantal

Toch is de toename van het aantal inschrijvingen best wel indrukwekkend. Hoe komt dat dan? Ik vermoed zelf dat de groeiende populariteit van speciaal bier een van de grote redenen is. Door deze populariteit hebben de supermarkten een steeds groter aanbod in speciaal bier en dat brengt dus weer meer mensen in aanraking met het bier.

En door de groeiende populariteit van speciaal bier wordt ook het aanbod van brouwpakketten steeds groter. Toen ik in 2015 begon met de brouwhobby waren er maar twee aanbieders van dergelijke pakketten. Echter zijn dit er vandaag de dag al meerdere. Het zelf thuis brouwen van een biertje wordt daardoor dus steeds toegankelijker.

Ten slotte denk ik dat de hele Covid-19 periode een goede aanjager is geweest voor veel mensen om een nieuwe hobby te zoeken. En het lijkt erop dat veel mensen zijn begonnen met het zelf brouwen van bier. Onder de thuisbrouwers zijn er in ieder geval genoeg mensen die de volgende stap durven te zetten, namelijk het ‘commercieel’ uitbrengen van een eigen bier.

Meer lokaal bier!

Doordat meer mensen de stap tot huurbrouwen lijken te zetten is de kans dus ook groter dat er meer lokaal bier bijkomt. Ik kan me goed voorstellen dat een thuis gebrouwen batch zo in de smaak valt bij de directe omgeving dat het professioneel laten brouwen ervan een goede volgende stap is.

Het klinkt misschien ook best eenvoudig. Je laat wat bier brouwen en gaat dit lokaal aan de mensen slijten. In principe is dat ook best wel realistisch en bovendien heb je meestal wel een gunfactor. Lokaal raak je het wel kwijt bij de verschillende horeca zaken en misschien is er zelfs wel een slijterij om de hoek te vinden.

Ook regionaal zijn er meerdere plekken te verzinnen om het bier te verkopen. Denk bijvoorbeeld aan slijterijen in de buurt die een schapje vol met lokale bieren uit de omgeving hebben staan. Leuk voor de plaatselijke bevolking en interessant voor de toerist die iets onbekends wil drinken.

Het bier vertelt lokale verhalen

Oude heldenverhalen komen tot leven in de vorm van een etiket op een flesje IPA, Tripel of wat dan ook. Als lokale brouwer kun je namelijk mooie verhalen vertellen over bekende dorpshelden. Zo wordt je bier direct een feest van herkenning bij de lokale bevolking.

Als slijter of horeca ondernemer kan het bovendien interessant zijn om een bier met een ‘eigen verhaal’ te verkopen aan de klanten. Ik denk dus best wel dat lokaal bier goed te verkopen is. Het bier moet in mijn ogen dan wel toegankelijk blijven, waardoor de mensen het willen drinken. Over het algemeen zie je daarom ook dat de meeste huurbrouwers beginnen met stijlen als blond, ipa of tripel.

Beer in a box: ontdek de wereld van speciaalbier

Beer in a box: ontdek de wereld van speciaalbier

Drink dus vooral lokaal bier

Door het gebeuren rondom Corona ben ik zelf meer gaan kijken naar bieren uit de regio. Het is natuurlijk best interessant om een bier te drinken gebrouwen door mensen die 200 km verderop wonen, maar lokaal bier verdient eigenlijk dezelfde aandacht.

Gedurende 2020 en zelfs ook 2021 heb ik een aantal pareltjes uit de buurt mogen ontdekken en ben ik op zoek gegaan naar wat de regio nog meer te bieden heeft. Het is voor mij een groot geluk dat een winkel als Mister Hop redelijk in de buurt ligt en daardoor ook lokaal bier in het assortiment heeft zitten.

Het uitbrengen van een eigen bier is een goede manier om te laten zien wat je kunt als thuisbrouwer. Als iedereen in je directe omgeving al heeft mogen genieten van het bier, dan wil je dat verder trekken. Zonder eigen ketels, maar door het huurbrouwen heb je een mooie kans om ook andere dorpsgenoten mee te laten genieten.

En hoe zit dat in mijn regio?

Ik woon zelf in Gennep en ook hier hebben we een lokaal bier, gebrouwen door brouwerij d’Ooijevaer. Het zijn gelukkig niet de doorsnee bieren waar de meeste startende brouwers mee beginnen. Ook als ik verder kijk dan lijkt het wel alsof elk noemenswaardig dorpje / stadje in de omgeving een brouwerij huisvest.

Zo heb je onder andere de Brouwploeg uit Beugen, de Cuijkse Brouwbrigade, Toebes uit St. Agatha, Blauwe Knoop uit Mill en de Gradoen brouwers uit Boxmeer. Het mooie is dat door het lokale karakter deze bieren overal in de buurt wel te verkrijgen zijn en dat maakt het weer toegankelijk.



Geef een reactie