Home / Bier brouwen / Oak Agen, wat is het?

Oak Agen, wat is het?

Houten snippers om te oak agen.

Bij het oak agen van bier voegen we eiken houtsnippers toe aan het bier. Hierdoor zal de smaak van het hout in het bier trekken.

Voor de thuisbrouwer is het oak agen een goedkope en redelijk praktische manier om een barrel aged touch aan het bier te geven. De snippers zijn gemaakt van eikenhout. In de sommige gevallen zijn er ook houten vaten gebruikt om de snippers van te maken.

Door het agen, oftewel het lageren, op de houten snippers zal het bier dus de smaken van het hout gaan opnemen. In vergelijking met het rijpen op houten vaten is het oak agen relatief goedkoop en simpel toe te passen:

  • Het neemt minder ruimte in beslag
  • Het is geschikt voor kleinere batches
  • Ideaal om met smaken te experimenteren

Het grootste voordeel van oak aging is het contact oppervlakte, waardoor het bier de smaken beter uit de snippers kan onttrekken. Daar staat echter tegenover dat gebruikte vaten wat ‘doorleefder’ zijn en dus ook meer smaken bevatten.

Hoeveel houtsnippers voeg je ongeveer toe?

Dit is vooral afhankelijk van de manier, waarop de houtsnippers zijn getoast. Maar over het algemeen kun je bij het oak agen tussen de 5 – 30 gram per 10 liter bier aanhouden.

Hoe meer snippers je gebruikt hoe intenser de smaak zal worden. Dit hangt natuurlijk af van persoonlijke voorkeur.

Moet je de hout snippers behandelen?

Als je de eikenhouten chips gaat gebruiken kun je deze eerst in een oven verwarmen, zodat de bacteriën dood gaan. Een temperatuur van rond de 100 – 160 graden is warm genoeg, zet de snippers 20 minuten in de oven en alles is goed. De kans bestaat overigens wel dat er wat van de smaak verloren gaat.

Alternatief is wegzetten in een pot, waarbij de snippers in een bodem met sterke drank staat. Bijvoorbeeld wodka, whiskey of rum.

Hoe krijg je een ‘boozy’ dranksmaak in de snippers?

Dit krijg je voor elkaar door de snippers te laten trekken in een sterke drank. Wil je vooral de houtsmaak dan is wodka aan te bevelen. Maar je kan gaan voor bourbon, whiskey, jenever of bijvoorbeeld rum.

Doe de snippers in een glazen pot, vul de bodem met de drank en laat het twee weken trekken. De bacteriën zullen als het goed is worden gedood en de smaak van de drank trekt in de snippers.

De alcohol in de sterke drank zal weer verdund worden door het bier in het vat. Er zal dus geen extreme stijging van het alcoholpercentage gaan plaatsvinden.

Wanneer voeg je de snippers toe?

Het is raadzaam om de houtsnippers aan het einde van de nagisting toe te voegen. Dit is ongeveer na twee weken. Zorg er wel voor dat je de snippers al in sterke drank hebt laten weken. Dit prepareren kun je bijvoorbeeld op de brouwdag zelf doen.

Hoe lang moet je oak agen?

Dit kan tussen de twee weken tot enkele maanden zijn. De smaak zal overigens wat intenser zijn als het agen langer duurt.

Experimenteren met oak aging

Waar je een houten vat vaker kunt gebruiken, daar kun je de houtsnippers na het oak agen het beste gewoon weggooien. Overigen is prijs er natuurlijk ook wel naar. 250 gram eikenhouten chips kost zo rond de 6 euro.

Door de snippers te trekken in verschillende sterke dranken heb je de mogelijkheid om te experimenteren. Splits een batch op na het brouwen en zet vervolgens elk deel dus weg op snippers die ieder op een andere drank getrokken zijn. Dus een deel bourbon, een deel op rum en weer een deel op jenever.

Wil je alleen de smaak van het hout, gewoon voor het ‘oak’ randje. Dan is het beter om wodka te gebruiken. Deze is wel boozy, maar verder neutraal van smaak. Het is een veiligere keuze, maar wel een goede manier om te beginnen met oak agen.Geef een reactie