Home / Overige Bierzaken / Ga voor een perfect getapt biertje in een schoon glas

Ga voor een perfect getapt biertje in een schoon glas

Een goed perfect getapt biertje in een schoon glas

Niemand wil een doodgeslagen biertje drinken. Niet thuis, maar zeker ook niet op het terras. Dus eigenlijk wil je gewoon de beste beleving en bier drinken uit een goed schoon glas.

Bier is doorgaans een drankje waar veel liefde in gestoken wordt. Of dit nu door een kleine brouwerij of juist door een multinational gebrouwen wordt. Een goed glas bier daar wil je gewoon van genieten. En wat je dus niet wilt is dat het glas vies is. Een biertje waarbij de schuimkraag binnen no-time verdwijnt.

Thuis heb je gelukkig zelf de touwtjes in handen en daardoor heb je invloed op hoe schoon het bierglas is. Hoe meer liefde jij in je glazen steekt, hoe meer je ook geniet van een goed glas bier. Maar hoe zit dat buitenshuis? Bijvoorbeeld als je een pintje pakt op het terras. Dan wil je natuurlijk wel vertrouwen hebben in de beste zorg voor je bierglazen.

Hoe herken je een vies glas

Natuurlijk heb je de bekende viezigheid, zoals lipstick van de vorige drinker op je glas. Als je dat ziet dan zou ik het glas direct mee terug geven aan degene die het serveert. Maar je hebt ook de zogeheten verborgen viezigheid. En deze viezigheid kan ervoor zorgen dat je bier vrij snel doodslaat. Hierbij is de schuimkraag dan binnen no-time weg en ziet er eigenlijk niet aantrekkelijk meer uit. Dit komt meestal door vettigheid dat op het glas zit.

Ook belletjes die aan het glas blijven plakken duiden op een niet bierschoon glas. De belletjes blijven namelijk plakken door oneffenheden die op het glas zitten. En ook dat kan dus vettigheid zijn of zeepresten die niet goed zijn weggespoeld.

De volgende signalen wijzen op een vies bierglas:

  • Zichtbare viezigheid zoals lipstick
  • Belletjes aan de binnenkant van het glas
  • De schuimkraag verdwijnt binnen no-time

Een schoon glas verdient liefde

Als je goed oplet, dan zie je natuurlijk wel het een en ander gebeuren. Bijvoorbeeld een barkeeper met een doek over zijn schouder die snel alle vieze glazen in een rap tempo spoelt. Of je ziet echt van dichtbij een spoelbak met bijvoorbeeld versleten borstels, waarbij het water ook nog eens stevig blijft doorlopen.

Gehaast werken met een systeem dat niet spaarzaam met water omgaat is in mijn ogen best wel zonde. En het wijst misschien wel op een gebrek aan liefde voor het bier. Wat je eigenlijk wil is dat je zeker weet dat er een systeem in gebruik is dat de glazen goed schoonmaakt. En bovendien ook nog eens spaarzaam met het water omgaat en dus niet onnodig blijft lopen. Daarnaast wil mooie spoelborstels zien en zeep dat goed gedoseerd wordt.

Zo zag ik een tijd terug een spoelbak met een mooi blauw lampje. Het bleek een oplossing te zijn van Aquafox. Door het water en zeep te doseren op het aanbod van de glazen wordt verspilling tegengegaan. Je hebt dan eigenlijk een win-win situatie. Want de glazen zijn brandschoon en zorgen voor een goede beleving en de uitbater verspilt minder water en zeep, dus kan de kosten laag houden.

Tips voor een schoon glas thuis

Ik schat de kans vrij laag in dat je thuis een heus spoelsysteem hebt voor bierglazen. Daarom heb ik een aantal tips hoe je zelf je bierglas schoon kunt houden. Gebruik nooit een vaatwasser, deze zorgt er namelijk voor dat er glascorrosie optreedt. Daarnaast heb je kans dat eventuele vetten en zeepresten op het glas achterblijven.

Spoel na gebruik het bierglas goed uit met koud water. Vervolgens zorg je ervoor dat het goed droog wordt gemaakt met een schone doek. Bij voorkeur is dit een doek dat je alleen gebruikt voor dit doel.

Met deze tips weet je zeker dat het bier waar zoveel liefde in gestoken is niet wordt verpest door een net niet schoon glas. En als je buiten de deur een biertje gaat pakken, let dan eens op hoe daar de glazen schoon gemaakt worden. Kortom: een goed schoon glas staat voor een betere beleving!



Geef een reactie