Met carnaval in het vooruitzicht vind ik het als Limburger zijnde wel eens tijd om jullie kennis te laten maken met bier gemixt tot Sjoes. Of wat te denken van een halfom als alternatief?
Vastelaovend staat bekend als een gezellig volksfeest waarbij het verkleden en bier centraal staat. 4 dagen lang staat het zuiden van Nederland in het teken van massaal carnaval vieren. Een hele dag pils drinken is dan misschien wel een heftige bezigheid. En jawel, je kunt het gele goud natuurlijk afwisselen met het drinken van water en frisdrank. Geen slecht advies overigens, drink vooral met mate.
In de jaren dat ik carnaval vierde wisselde ik zo nu en dan het pils af met een halfom. Dit is eigenlijk niets meer dan een pils gemengd met oud bruin. Hierdoor vermindert de bitterheid van het pils en het is bovendien een welkome afwisseling.
Ga je verder naar het zuiden, dan komt daar bier gemixt tot Sjoes om de hoek kijken. Ook hierbij zijn de bestanddelen pils en oud-bruin. Alleen de verhoudingen zijn iets anders. In principe wordt er een scheutje oud bruin aan het pils toegevoegd. Het is wel grappig om te vermelden dat het woord Sjoes een afgeleide is van het Duitse schuß, dat staat voor scheutje.
Is Sjoes hetzelfde als een halfom bier?
Het antwoord is nee. In beide drankjes spelen pils en oud bruin de hoofdrol. Het verschil zit hem echter in de verhoudingen. Waar je bij een Sjoes ongeveer een kwart deel oud bruin bier gebruikt, daar gebruik je bij een halfom de helft. Dat verklaart in het laatste geval dus ook de naam.
Halfom / Sjoes bier recept
Met dit recept maak je zelf met bier een halfom of juist een Sjoes. Door te spelen met de verhoudingen kom je uit bij het een of het andere.
Wat heb je nodig
- Flesje pilsener
- Flesje oud bruin
Dit moet je doen
- Voor een halfom vul je het glas voor de helft met oud bruin. Bij een Sjoes is dit een kwart.
- Schenk vervolgens het pilsner erbij tot het glas vol is.
Zoals je ziet kun je door met de verhouding te spelen het een of juist het ander maken. Ik kan me goed voorstellen dat juist deze verhoudingen tijdens de drukte van het carnaval iets spaak gaan lopen. Dus dat er net iets meer van het een wordt gebruikt dan eigenlijk de bedoeling is. Zolang de smaak maar goed is, lijkt me hier geen vuiltje aan de lucht te zijn.
En ten slotte wil ik sluiten over het oud bruin. Dit is namelijk een officiële bierstijl en eigenlijk vooral in Nederland goed te verkrijgen. Brouwerijen als Heineken, Bavaria, Brand en Amstel hebben er eentje in het assortiment. En nu komt mijn liefde voor Limburg om de hoek kijken, want ook de traditionele familiebrouwerijen brouwen ook oud-bruin. Zo kun je oud bruin namelijk ook krijgen van Gulpener, Alfa en Lindeboom.