Home / Bier brouwen / 7 ‘foutjes’ die elke thuisbrouwer kan maken

7 ‘foutjes’ die elke thuisbrouwer kan maken

Foutjes bij het brouwen

Bij het brouwen kan er van alles fout gaan, zulke dingen gebeuren nu eenmaal. Zo heb ik zeven brouwfouten gemaakt, waar ik van heb geleerd.

1. De vergisting komt niet op gang

In de begintijd toen ik begon met brouwen heb ik wel eens met mijn handen in het haar gestaan. Na een dag nog steeds geen activiteit op het waterslot te zien. Hoe kan dat nu en wat moet ik nu met dat wort? Het is tot dusver altijd goed gekomen.

Geduld is een schone zaak. Het ene gist is namelijk het andere gist niet. Gist moet soms wennen aan het wort, voordat het op gang komt. Soms kan dat gewoon twee dagen duren. Als het echt niet op gang wil komen, dan kun je altijd nog gist toevoegen. Maar geduld is hier echt het belangrijkste advies.

2. Spuitende flessen

Ik volgende altijd een cyclus van twee weken vergisten en dan bottelen. Tot het moment dat ik spuitende flessen had. Ergens was de vergisting nog niet helemaal afgelopen. De hergisting op fles is daardoor iets uit de hand gelopen. Het resultaat: spuitende flessen.

Het kan altijd erger. Zo hoorde ik ’s avonds een knal. De druk was zo hoog dat een fles was geknald. Twee weken vergisten, een cold crash in combinatie met een lekker warme zomer was de oorzaak. De gist was nog niet helemaal klaar.

Nu vergist ik 3 weken. Na de eerste week hevel ik over. De hoeveelheid bottelsuiker generaliseer ik niet meer door altijd 8 gram/liter aan te te houden. In plaats daarvan volg ik de berekening van de brouwsoftware die ik gebruik..

Mijn dubbel was nog niet uitvergist
Mijn dubbel was nog niet uitvergist en/of de hoeveelheid suiker was te veel.

Door meer begrip van vergisting en iets meer geduld te hebben, voordat ik ga bottelen is het me tot dusver niet meer gebeurd.

3. De smaak is geen (direct) succes

Ik heb ooit een American Pale Ale gebrouwen en ik was niet direct laaiend enthousiast over de smaak. Een deel van de batch is zelfs in de gootsteen beland. Ik vond het gewoon niet lekker. Mensen om me heen begrepen niet wat ik bedoelde, want hij smaakte toch prima?

Na iets langer wachten, zo’n 4 weken, stabiliseerde de smaak en werd het een van mijn lekkerste biertjes ooit. Soms moet bier gewoon rijpen om een betere smaak te ontvouwen. Het scherpe randje gaat er dan af.

4. De mout verkeerd afgewogen

Door een meetfout en niet logisch nadenken heb ik een kilo mout meer afgewogen dan mijn recept aangaf. Op zich is dat niet erg, ware het niet dat ik exact hetzelfde recept nog een keer wilde brouwen.

De meetfout ontdekte ik helaas iets te laat. Ik voelde wel al aan dat er iets niet klopte, de hoeveelheid mout leek meer te zijn dan ik eigenlijk verwachtte. Nawegen gaf toch echt aan dat het goed zat, maar ik denk da de weegschaal een hick-up had. Het resultaat was een iets zwaarder biertje. De volgende keer volg ik toch wel mijn gevoel.

5. Het begin SG is te laag uitgevallen

Het kan gebeuren dat er te weinig water verdampt en dat in combinatie met een laag rendement zorgt ervoor dat je het beoogde begin SG niet haalt. Het gebeurde me twee keer met een tripel, die meer op een blond leken qua alcoholpercentage.

De eerste keer heb ik het geprobeerd de redden door extra suiker toe te voegen. Nu weet ik mijn rendement wat beter, dus kan ik er bij het recept wat makkelijker op in spelen.

6. De gist is wel heel erg enthousiast

Een verstopt waterslot door enthousiast gist. Het vergisten verliep dus zo voorspoedig dat het schuim (dat is het denk ik) door het waterslot naar buiten kwam. Ik heb het waterslot in een paar dagen tijd een paar keer schoongemaakt.

Nu brouw ik kleinere volumes, andere oplossing had een groter vat kunnen zijn. Daarnaast gebruik ik als eerst stap een ‘blow off’. Dit is een slang die naar een pul water loopt. Door deze constructie kan de druk wat beter ontsnappen. Ik hoop dat dit de beste remedie is.

7. Overal water

Ik hoop eigenlijk dat ik hierin de enige ben. Maar ik heb een hele tijd gehad dat ik elke brouwsessie wel heb moeten dweilen. Zo schoot de slang een keer van mijn wortkoeler af. Gelukkig geen water in het bier, maar wel over de vloer.

Ook is het me regelmatig gebeurd dat ik tijdens het schoonmaken van de ketels of de vergistingsvaten het kraantje heb openstaan. Waterballet all over the place. Je leert ervan. Nu check ik de kraantjes om de haverklap. Dit gebeurd me niet nog een keer. Of toch wel?Geef een reactie