Home / Bier brouwen / Voorraad voor het brouwen: zo houd je deze eenvoudig bij

Voorraad voor het brouwen: zo houd je deze eenvoudig bij

Label je brouwvoorraad altijd zodat je weet wat je hebt

Niets is vervelender dan te ontdekken dat de mout of hop die je wilde gebruiken in een recept op is. Misschien is het dan al stiekem opgegaan tijdens het brouwen van een eerder biertje. Hoe zorg je er nu voor dat je voorraad voor het brouwen altijd op peil blijft en je nooit zonder essentiële ingrediënten zit?

Het overkomt me heel soms wel eens dat ik een brouwrecept heb gemaakt en daar enthousiast mee aan de slag ga. Alleen kom ik er dan op de brouwdag pas achter dat iets al op is. Kwestie van vergeten af te vinken in mijn brouwsoftware. Het kan dus de beste overkomen zoals je ziet. Daarom heb ik vijf tips voor je om je voorraad voor het brouwen te optimaliseren.

1. Brouwsoftware voor voorraadbeheer

Je hoeft natuurlijk niet zelf met inventarislijsten in de weer te gaan. Er is namelijk goede brouwsoftware beschikbaar. Deze kunnen je helpen met het bijhouden van je brouwvoorraad. Denk bijvoorbeeld aan een programma als brewfather, hier heb ik zelf hele goede ervaringen mee.

In Brewfather is het namelijk erg makkelijk om je voorraad ingrediënten bij te houden en te beheren. Grote voordeel is dat je ook de houdbaarheidsdatum kunt invoeren, ideaals dus als je iets wilt brouwen om je oude ingrediënten op te maken.

Door je brouwvoorraad digitaal bij te houden heb je altijd een actueel overzicht van wat je hebt en daarmee voorkom je onverwachte tekorten.

2. Alles voor het brouwen registreren

Zoals hierboven als gezegd, het draait dus eigenlijk vooral om het nauwkeurig bijhouden van alles wat je in huis hebt. Noteer daarom elke zak mout, elke verpakking hop en gist die je bezit. Vergeet daarbij vooral ook niet om de exacte hoeveelheden te registreren.

Het bijhouden betekent ook dat je na elke brouwdag je voorraad moet bijwerken. Dit kunt je in brouwsoftware meestal eenvoudig doen door het af te vinken. Ook als je nieuwe ingrediënten hebt om mee te brouwen hebt gekocht is het belangrijk om je voorraad bij te werken. Zo voorkom je namelijk verrassingen en weet je verder precies wat je nog hebt liggen.

3. Weggooien wat niet meer goed is

Ingrediënten zoals hop en mout hebben vaak maar een beperkte houdbaarheid. Zo verliest hop na een tijdje zijn aromatische eigenschappen en mout kan redelijk muf worden. Het is daarom goed om regelmatig je brouwvoorraad te controleren en vooral ook om weg te gooien wat niet meer goed is. Als je dit consequent doet, dan zorg je ervoor dat je altijd werkt met verse ingrediënten en dat komt de kwaliteit van je bier weer ten goede.

4. Label alles in bakjes en zakjes

Het is me wel eens overkomen dat ik een zakje met daarin hop vond, maar totaal geen idee had van wat het precies was. Het is daarom dus aan te raden om op te schrijven wat je nu precies in het zakje hebt gedaan. Dit geldt ook als je kleine hoeveelheden mout heb in bijvoorbeeld bakjes. Zorg er altijd voor dat alles goed gelabeld is, zodat je meteen ziet wat de inhoud is.

Een groot deel van mijn voorraad speciaal mouten om mee te brouwen zit namelijk in kleine plastic bakjes zit. Ik koop deze namelijk in klein volume in. Ik heb gemerkt dat een eenvoudige sticker met de naam en datum van aankoop best wel een groot verschil maakt.

5. Brouw eens met kliekjes

Heb je kleine hoeveelheden mout of hop over van eerdere brouwsels? Gebruik ze eens in een experimenteel bier! Dit kan niet alleen verrassend goede resultaten opleveren, maar het helpt je daarnaast ook om je brouwvoorraad te beheren en daarmee verspilling tegen te gaan. Zo was een van mijn betere biertjes dat ik ooit heb gebrouwen een ‘kliekjesdag IPA’. Experimenteer dus vooral met verschillende combinaties en ontdek daarmee nieuwe smaken die je anders misschien nooit had geprobeerd.

Breng je brouwvoorraad dus op orde!

Door deze tips te volgen, zorg je er eenvoudig voor dat je brouwvoorraad altijd op peil blijft en dat je nooit zonder de benodigde ingrediënten zit. Bovendien draagt goed voorraadbeheer bij aan de consistentie en kwaliteit van je bieren. Proost op georganiseerde en succesvolle brouwprojecten!



Geef een reactie