Hopblog.nl

Leer alles over het zelf brouwen van bier

Bier brouwen

Ik ben in 2016 begonnen met het bier brouwen. Sindsdien vind ik het brouwproces buitengewoon fascinerend.

Het begint allemaal al met het samenstellen van een recept en dan op basis van natuurlijke ingrediënten aan de slag gaan. Als het bier dan eenmaal staat te vergisten is het even geduld hebben, maar de beloning van het openen van een zelf gebrouwen biertje is altijd een bijzonder moment.

Op deze pagina zal ik mijn kennis en ervaring delen op het gebied van het hobby brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Door het lezen van deze artikelen moet het uiteindelijk mogelijk om thuis aan de slag te gaan door te beginnen met het zelf brouwen van een eigen bier.

Er is meer; Het zelf brouwen van bier is een populair onderwerp en daarom valt er natuurlijk meer te vertellen over het bier brouwen. Om die reden zal het niet alleen bij eigen ervaringen blijven. Alles wat ik interessant vind het gebied van brouwen en ‘semi-professioneel’ brouwen zal zijn weg vinden naar deze pagina.


Met een hydrometer kunnen we het soortelijke gewicht bepalen

De hydrometer

Een onmisbaar hulpmiddel bij het brouwen is de hydrometer. Hiermee is het mogelijk om het soortelijk gewicht te bepalen.

Het spoelwater vangt eventuele verliezen van water op.

Spoelwater, hoeveel heb je nu nodig?

Als je gaat brouwen, dan zul je merken dat er verliezen optreden. Een klein deel zal bijvoorbeeld verdampen. Deze verliezen vangen we op door middel van het spoelwater.

Extractiegehalte mout: bereken de potentie van de stort

Extractiegehalte mout: De potentie berekenen

Bij het samenstellen van een recept is het handig om te weten hoeveel mout je nodig hebt om Als je een recept gaat samenstellen, dan is het handig om te weten hoeveel mout je nodig hebt om tot een bepaald stamwortgehalte te komen. Eigenlijk willen we de potentie van de mout berekenen. Dit doen we op basis van het extractiegehalte.

Enkele voorbeelden van gist in korrelvorm

Gist, zet de suikers om

Bij het maischen zetten we zetmeel in de mouten om naar suikers. Een deel van deze suikers zijn vergistbaar. Gist zal deze suikers omzetten in alcohol en koolzuur.

Elke mout geeft een bepaalde kleur af. Op basis van een formule kunnen we de bierkleur berekenen.

Hoe kun je de bierkleur berekenen?

Elk bier heeft een bepaalde kleur. Het ene bier is goudkleurig, de andere blond en weer een andere donker. Maar hoe kun je nu precies de bierkleur berekenen?

Door het gebruik van suiker of water kun je het soortelijk gewicht bijstellen.

Het soortelijk gewicht bijstellen

Bij deze meeste recepten staat een (mogelijk) te behalen SG aangegeven. Het kan echter gebeuren, dat de uiteindelijke waarde afwijkt en dan moet je het soortelijk gewicht bijstellen. Maar wat moet je precies doen?

De hopoogst gebeurt meestal in september

Wanneer is de hopoogst?

De meeste hobbybrouwers hebben een of meerdere hopplanten in de tuin staan. Tijdens de zomer vormen zich de welbekende hopbellen. Na een tijdje is het het moment van de hopoogst daar. Belangrijkste vraag: wanneer is dat moment?
Een 'helder bier' is vrij eenvoudig te brouwen

Helder bier: hoe brouw je dat?

Het kan gebeuren dat er bij het inschenken van een zelf gebrouwen bier allemaal trub meekomt. Dit kan helemaal geen kwaad, maar het is natuurlijk leuker om dit te voorkomen. Maar hoe krijg je nu een helder bier?

Het schoonmaken en ontsmetten is een belangrijke stap in het brouwproces.

Hygiëne: schoonmaken en ontsmetten

Bij het brouwen van bier zijn twee dingen belangrijk: schoonmaken en ontsmetten. Op deze manier voorkom je infecties in het bier.

Mout, de bron van suikers

Mout, de bron van suikers

Een van basisingrediënten voor bier is mout. Dit onderdeel zorgt voornamelijk voor de voeding van het gist: namelijk suikers. Daarnaast is het soort mout bepalend voor de smaak en het mondgevoel.