Leer alles over het zelf brouwen van bier

Bier brouwen

Ik ben in 2015 begonnen met het bier brouwen. Sindsdien vind ik het brouwproces buitengewoon fascinerend.

Het begint allemaal al met het samenstellen van een recept en dan op basis van natuurlijke ingrediënten aan de slag gaan. Als het bier dan eenmaal staat te vergisten is het even geduld hebben, maar de beloning van het openen van een zelf gebrouwen biertje is altijd een bijzonder moment.

Op deze pagina zal ik mijn kennis en ervaring delen op het gebied van het hobby brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Door het lezen van deze artikelen moet het uiteindelijk mogelijk om thuis aan de slag te gaan door te beginnen met het zelf brouwen van een eigen bier.

Er is meer; Het zelf brouwen van bier is een populair onderwerp en daarom valt er natuurlijk meer te vertellen over het bier brouwen. Om die reden zal het niet alleen bij eigen ervaringen blijven. Alles wat ik interessant vind het gebied van brouwen en ‘semi-professioneel’ brouwen zal zijn weg vinden naar deze pagina.

advertentie
Bij het cold crashen van het bier breng je de temperatuur flink omlaag.

Cold crash van je bier

Wil je echt een helder bier brouwen, dan kun je ervoor kiezen om na de navergisting een cold crash uit te voeren.

IBU geeft de hopbitterheid van een bier aan

IBU: De bitterheid van bier

Bij het brouwen van bier gebruiken we hop, deze geeft het bier een bepaalde bitterheid. Door verschillende recepturen heeft elk bier weer een andere bitterheid. Maar hoe zit het precies met de bitterheid en met bijvoorbeeld de IBU?

Diacetyl geeft het bier een boterachtige geur en smaak.

Diacetyl en de diacetylrust

Tijdens de vergisting is de gist hard aan het werk en hierbij produceert het allemaal zaken zoals koolzuur, alcohol en daarnaast ook andere smaakcomponenten. Een van deze stofjes is diacetyl, maar deze smaak heb je misschien liever niet in je bier.

Glasscherven die het resultaat kunnen zijn van een onvoltooide vergisting

Onvoltooide vergisting, dit is mijn ervaring

Het is tijd voor een verhaaltje uit de oude doos. Zo'n twee jaar geleden hoorde ik ineens een harde klap en het gerinkel van glas. Na een korte zoektocht in huis kwam ik terecht in de kelder en ontdekte ik het resultaat van waarschijnlijk een onvoltooide vergisting.

Het wort op een duurzame manier koelen

Hoe kun je duurzamer met het koelwater omgaan?

Als je het wort na het koken gaat afkoelen, dan is de verleiding groot om de slang in de gootsteen te leggen en het water het riool in te laten gaan. Maar je kunt ook duurzaam met het koelwater omgaan.

Een checklist helpt je bij het voorbereiden van een brouwdag.

Een brouwdag goed voorbereiden

Op de brouwdag is het belangrijk dat je weet wat je gaat brouwen. Met het brouwrecept in handen kun je dus eigenlijk direct aan de slag. Het is wel verstandig dat je de brouwdag goed voorbereid.

Gerst, een van de ingrediënten van bier.

De ingrediënten van bier op een rij

Het gerstenat wordt van meer dan alleen maar gerst gebrouwen. En er gebeurd ook nog iets met hop? Maar wat zijn nu eigenlijk de ingrediënten waarmee je een bier kunt brouwen?

Het nabrouwen van een commercieel bier: het zogeheten klonen

Klonen oftewel het na brouwen van bier

Het brouwen van bier op basis van eigen of bestaande recepten is natuurlijk erg leuk. Maar wat nu als je een bier dat je erg lekker vindt kun na brouwen dus door het klonen.

Vergistingtanks

Help, de vergisting komt niet op gang

Een paar uur in de ketel staan roeren en eindelijk zit het wort in het vat. De gist is netjes toegevoegd, maar het waterslot blijft vervolgens angstvallig stil. De vergisting komt niet op gang.

Brouwen met brood

Kun je brouwen met brood?

Zowel bij het maken van brood als bier worden granen gebruikt. Daarnaast kun je van de bierbostel weer een brood bakken. Je zou dus kunnen denken dat je van brood weer een biertje kunt brouwen.