Bier brouwen

Ik ben in 2015 begonnen met het bier brouwen. Sindsdien vind ik het brouwproces buitengewoon fascinerend.

Het begint allemaal al met het samenstellen van een recept en dan op basis van natuurlijke ingrediƫnten aan de slag gaan. Als het bier dan eenmaal staat te vergisten is het even geduld hebben, maar de beloning van het openen van een zelf gebrouwen biertje is altijd een bijzonder moment.

Op deze pagina zal ik mijn kennis en ervaring delen op het gebied van het hobby brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Door het lezen van deze artikelen moet het uiteindelijk mogelijk om thuis aan de slag te gaan door te beginnen met het zelf brouwen van een eigen bier.

Er is meer; Het zelf brouwen van bier is een populair onderwerp en daarom valt er natuurlijk meer te vertellen over het bier brouwen. Om die reden zal het niet alleen bij eigen ervaringen blijven. Alles wat ik interessant vind het gebied van brouwen en ‘semi-professioneel’ brouwen zal zijn weg vinden naar deze pagina.

advertentie
Zet eens een hopplant in de tuin

Hopplant in de tuin, waar moet je aan denken?

Brouwen met eigen hop, dat wil natuurlijk elke brouwer wel. Maar is dat eigenlijk moeilijk en waar moet je rekening mee houden als je een hopplant in je tuin hebt?
Een huurbrouwerij maakt gebruik van andermans brouwketels.

Een huurbrouwerij, wat is dat nu eigenlijk?

Het kan dus zijn dat je als fanatiek thuisbrouwer je eigen bier op de markt wilt brengen, maar dat wilt doen zonder dat je zelf officieel een eigen brouwerij bestiert met grote brouwketels. In dat geval kun je overwegen om als huurbrouwerij aan de slag te gaan.
Bierbostel klaar om te drogen.

Kun je bierbostel drogen en daardoor langer bewaren?

Na een brouwdag verdwijnt de bierbostel meestal in de groene container. Het alternatief is misschien wel de mesthoop of de kinderboerderij. Eigenlijk is dat best zonde, want er zijn tal van mogelijkheden. Neem nu het drogen van de bierbostel, zodat je het later kunt gebruiken.
Geef de bier tijd om te conditioneren en je hebt een mooie schuimkraag

Conditioneren bier, wanneer drinken?

Heb je wekenlang het geduld kunnen opbrengen tijdens de vergisting, moet je hetzelfde weer doen als het eenmaal op de fles zit. Het bier moet namelijk even conditioneren, maar wanneer kun je het dan drinken?
Wat heb je nodig bij het brouwen van bier?

Wat heb je nodig om bier te brouwen?

Zoals met de meeste hobby’s heb je ook bij het zelf brouwen van bier een aantal zaken nodig om aan de slag te kunnen gaan. Maar wat moet je dan als brouwer in spe precies in huis hebben?

Is bier brouwen moeilijk of valt het wel mee?

Als je een complex biertje aan het drinken bent, dan heb je al snel de verwachting dat het brouwen van zo’n bier zelf ook moeilijk is. Maar is die gedachte wel terecht?
Bij het cold crashen van het bier breng je de temperatuur flink omlaag.

Cold crash van je bier

Wil je echt een helder bier brouwen, dan kun je ervoor kiezen om na de navergisting een cold crash uit te voeren.
IBU geeft de hopbitterheid van een bier aan

IBU: De bitterheid van bier

Bij het brouwen van bier gebruiken we hop, deze geeft het bier een bepaalde bitterheid. Door verschillende recepturen heeft elk bier weer een andere bitterheid. Maar hoe zit het precies met de bitterheid en met bijvoorbeeld de IBU?
Diacetyl geeft het bier een boterachtige geur en smaak.

Diacetyl en de diacetylrust

Tijdens de vergisting is de gist hard aan het werk en hierbij produceert het allemaal zaken zoals koolzuur, alcohol en daarnaast ook andere smaakcomponenten. Een van deze stofjes is diacetyl, maar deze smaak heb je misschien liever niet in je bier.
Glasscherven die het resultaat kunnen zijn van een onvoltooide vergisting

Onvoltooide vergisting, dit is mijn ervaring

Het is tijd voor een verhaaltje uit de oude doos. Zo’n twee jaar geleden hoorde ik ineens een harde klap en het gerinkel van glas. Na een korte zoektocht in huis kwam ik terecht in de kelder en ontdekte ik het resultaat van waarschijnlijk een onvoltooide vergisting.