Bier brouwen

Ik ben in 2016 begonnen met het bier brouwen. Sindsdien vind ik het brouwproces buitengewoon fascinerend.

Het begint allemaal al met het samenstellen van een recept en dan op basis van natuurlijke ingrediënten aan de slag gaan. Als het bier dan eenmaal staat te vergisten is het even geduld hebben, maar de beloning van het openen van een zelf gebrouwen biertje is altijd een bijzonder moment.

Op deze pagina zal ik mijn kennis en ervaring delen op het gebied van het hobby brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Door het lezen van deze artikelen moet het uiteindelijk mogelijk om thuis aan de slag te gaan door te beginnen met het zelf brouwen van een eigen bier.

Er is meer; Het zelf brouwen van bier is een populair onderwerp en daarom valt er natuurlijk meer te vertellen over het bier brouwen. Om die reden zal het niet alleen bij eigen ervaringen blijven. Alles wat ik interessant vind het gebied van brouwen en ‘semi-professioneel’ brouwen zal zijn weg vinden naar deze pagina.


Met het brouwzaalrendement weet je hoeveel suikers je uit mout kunt omzetten ten opzichte van de mogelijke opbrengst.

Brouwzaalrendement

Tijdens het maischen, filteren en spoelen worden suikers aan de mout onttrokken. Om aan te geven hoe efficiënt dit proces verloopt, kunnen we het brouwzaalrendement berekenen. Met dit rendement wordt de hoeveelheid van omgezette suikers uit de mout aangegeven.
Schrootmolen gebruikt om mout te schroten

Schroten van de mout

Voor het brouwen van bier is mout nodig. Deze kunnen we niet zomaar aan het maisch water toevoegen: de mout moet eerst geschroot worden. Maar wat is dat eigenlijk: schroten?
Het soortelijk gewicht kan gemeten worden met een hydrometer

Wat is het soortelijk gewicht?

Het soortelijk gewicht is een term die veel wordt gebruikt bij het brouwen van bier. Maar wat is het eigenlijk precies en wat kun je er allemaal mee?
Beginnen met brouwen

Hoe te beginnen met brouwen?

Het brouwen van je eigen bier is leuk en eigenlijk vrij eenvoudig. Het zetten van de eerste stappen is eigenlijk gewoon een kwestie van doen. Alleen is daar de grote vraag: hoe te beginnen met brouwen?
Drooghoppen: het toevoegen van hop tijdens de vergisting/lagering

Wat is drooghoppen?

Het toevoegen van hop tijdens het koken van het wort geeft het bier een bitter en indien gewenst een aromatisch karakter. Het is ook mogelijk om door middel van drooghoppen extra aroma's aan het bier te geven.
Alles voor het bottelen staat klaar

Bottelen van bier

Na een korte periode wordt het rustiger in het vergistingsvat. Dit betekent maar één ding: de vergisting zit erop en we kunnen gaan bottelen. We kunnen beginnen met het afvullen van de flesjes.
Door de vergistingsgraad te berekenen wordt duidelijk of de vergisting klaar is.

Vergistingsgraad berekenen

Als het wort is weggezet en de vergisting in volle gang is, dan kan het (na een bepaalde tijd) handig zijn om te weten in hoeverre een bier is uitgegist. Door het berekenen van de vergistingsgraad kunnen we hier achter komen.
Het wort koken

Wort koken

Het wort koken wordt gedaan, nadat het maischen is voltooid en het beslag is 'geklaard'. Door middel van hopgiften gaat het bier zijn karakter van bitterheid en aroma krijgen.
Maischen is onderdeel van het brouwproces

Brouwproces in 7 stappen uitgelegd

Genieten van een goed glas bier. Bier doet het altijd goed, of het nu uit een blikje, een fles of van het vat komt. Het lijkt zo simpel, maar er gaat een heel brouwproces aan vooraf. 
Door het meten van de SG kun je het alcoholpercentage berekenen

Alcoholpercentage berekenen

Het alcoholpercentage is op vrijwel elk bieretiket terug te vinden. Meestal is dit een percentage dat ligt tussen de 5 en de 10%. Het lijkt vooraf allemaal erg wetenschappelijk, maar het alcoholpercentage berekenen is eenvoudiger dan je denkt.