Bier brouwen

Ik ben in 2016 begonnen met het bier brouwen. Sindsdien vind ik het brouwproces buitengewoon fascinerend.

Het begint allemaal al met het samenstellen van een recept en dan op basis van natuurlijke ingrediënten aan de slag gaan. Als het bier dan eenmaal staat te vergisten is het even geduld hebben, maar de beloning van het openen van een zelf gebrouwen biertje is altijd een bijzonder moment.

Op deze pagina zal ik mijn kennis en ervaring delen op het gebied van het hobby brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Door het lezen van deze artikelen moet het uiteindelijk mogelijk om thuis aan de slag te gaan door te beginnen met het zelf brouwen van een eigen bier.

Er is meer; Het zelf brouwen van bier is een populair onderwerp en daarom valt er natuurlijk meer te vertellen over het bier brouwen. Om die reden zal het niet alleen bij eigen ervaringen blijven. Alles wat ik interessant vind het gebied van brouwen en ‘semi-professioneel’ brouwen zal zijn weg vinden naar deze pagina.


Beginnen met brouwen

Hoe te beginnen met brouwen?

Het brouwen van je eigen bier is leuk en eigenlijk vrij eenvoudig. Het zetten van de eerste stappen is eigenlijk gewoon een kwestie van doen. Alleen is daar de grote vraag: hoe te beginnen met brouwen?

Drooghoppen: het toevoegen van hop tijdens de vergisting/lagering

Wat is drooghoppen?

Het toevoegen van hop tijdens het koken van het wort geeft het bier een bitter en indien gewenst een aromatisch karakter. Het is ook mogelijk om door middel van drooghoppen extra aroma's aan het bier te geven.
Alles voor het bottelen staat klaar

Bottelen van bier

Na een korte periode wordt het rustiger in het vergistingsvat. Dit betekent maar één ding: de vergisting zit erop en we kunnen gaan bottelen. We kunnen beginnen met het afvullen van de flesjes.

Door de vergistingsgraad te berekenen wordt duidelijk of de vergisting klaar is.

Vergistingsgraad berekenen

Als het wort is weggezet en de vergisting in volle gang is, dan kan het (na een bepaalde tijd) handig zijn om te weten in hoeverre een bier is uitgegist. Door het berekenen van de vergistingsgraad kunnen we hier achter komen.

Het wort koken

Wort koken

Het wort koken wordt gedaan, nadat het maischen is voltooid en het beslag is 'geklaard'. Door middel van hopgiften gaat het bier zijn karakter van bitterheid en aroma krijgen.
Maischen is onderdeel van het brouwproces

Hoe maak je bier: het brouwproces in 7 stappen uitgelegd

Genieten van een goed glas bier. Bier doet het altijd goed, of het nu uit een blikje, een fles of van het vat komt. Het lijkt zo simpel, maar om bier te maken gaat er een heel brouwproces aan vooraf. 

Door het meten van de SG kun je het alcoholpercentage berekenen

Alcoholpercentage berekenen

Het alcoholpercentage is op vrijwel elk bieretiket terug te vinden. Meestal is dit een percentage dat ligt tussen de 5 en de 10%. Het lijkt vooraf allemaal erg wetenschappelijk, maar het alcoholpercentage berekenen is eenvoudiger dan je denkt.

Plato gebruikt voor de accijns categorie

Plato, wat is het?

Plato is in dit geval niet Griekse filosoof, maar is een eenheid die in de brouwwereld wordt gebruikt om het stamwortgehalte van de wort weer te geven.

Maischmethoden om te maischen

Maischmethoden

Het maischen van het mout kan op een aantal manieren worden gedaan. Hieronder zal ik een tweetal maischmethoden beschrijven namelijk de infusiemaisch en de decoctiemaisch.
Het spoelen van het beslag

Klaren: het spoelen van het beslag

Tijdens het maischen worden suikers onttrokken aan de mout. Nadat het proces klaar is, hebben we deze gebruikte mout (bostel) niet meer nodig. We zijn namelijk geïnteresseerd in het suikerwater oftewel de wort. Om dit voor elkaar te krijgen moeten we het beslag spoelen.