Bier brouwen

Ik ben in 2016 begonnen met het bier brouwen. Sindsdien vind ik het brouwproces buitengewoon fascinerend.

Het begint allemaal al met het samenstellen van een recept en dan op basis van natuurlijke ingrediënten aan de slag gaan. Als het bier dan eenmaal staat te vergisten is het even geduld hebben, maar de beloning van het openen van een zelf gebrouwen biertje is altijd een bijzonder moment.

Op deze pagina zal ik mijn kennis en ervaring delen op het gebied van het hobby brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Door het lezen van deze artikelen moet het uiteindelijk mogelijk om thuis aan de slag te gaan door te beginnen met het zelf brouwen van een eigen bier.

Er is meer; Het zelf brouwen van bier is een populair onderwerp en daarom valt er natuurlijk meer te vertellen over het bier brouwen. Om die reden zal het niet alleen bij eigen ervaringen blijven. Alles wat ik interessant vind het gebied van brouwen en ‘semi-professioneel’ brouwen zal zijn weg vinden naar deze pagina.


Maischen is onderdeel van het brouwproces

Brouwproces in 7 stappen uitgelegd

Genieten van een goed glas bier. Bier doet het altijd goed, of het nu uit een blikje, een fles of van het vat komt. Het lijkt zo simpel, maar er gaat een heel brouwproces aan vooraf. 

Door het meten van de SG kun je het alcoholpercentage berekenen

Alcoholpercentage berekenen

Het alcoholpercentage is op vrijwel elk bieretiket terug te vinden. Meestal is dit een percentage dat ligt tussen de 5 en de 10%. Het lijkt vooraf allemaal erg wetenschappelijk, maar het alcoholpercentage berekenen is eenvoudiger dan je denkt.

Plato gebruikt voor de accijns categorie

Plato, wat is het?

Plato is in dit geval niet Griekse filosoof, maar is een eenheid die in de brouwwereld wordt gebruikt om het stamwortgehalte van de wort weer te geven.

Maischmethoden om te maischen

Maischmethoden

Het maischen van het mout kan op een aantal manieren worden gedaan. Hieronder zal ik een tweetal maischmethoden beschrijven namelijk de infusiemaisch en de decoctiemaisch.
Het spoelen van het beslag

Klaren: het spoelen van het beslag

Tijdens het maischen worden suikers onttrokken aan de mout. Nadat het proces klaar is, hebben we deze gebruikte mout (bostel) niet meer nodig. We zijn namelijk geïnteresseerd in het suikerwater oftewel de wort. Om dit voor elkaar te krijgen moeten we het beslag spoelen.

Geoogste hop

Hop, wat is het?

Naast water en mout is hop een van de ingredienten die het bier karakter geeft. Het wordt al een tijdje gebruikt bij het brouwen van bier.  Maar wat is hop nu eigenlijk?
Brood gemaakt van bierbostel

Bierbostel, wat kun je ermee?

Nadat het maischen is voltooid en de wort bruikbaar is om bier van te brouwen, blijft er één goedje over: bierbostel, ook wel draf genoemd. Dit zijn de mouten waaruit de suikers zijn gehaald. Wat kun je hier eigenlijk mee?
Wat is maischen

Maischen: wat is het?

De eerste stap in het brouwproces is het maischen. Hierbij wordt de mout in water verwarmd, waardoor de basis van het bier ontstaat: wort.