Bier brouwen

Ik ben in 2015 begonnen met het bier brouwen. Sindsdien vind ik het brouwproces buitengewoon fascinerend.

Het begint allemaal al met het samenstellen van een recept en dan op basis van natuurlijke ingrediënten aan de slag gaan. Als het bier dan eenmaal staat te vergisten is het even geduld hebben, maar de beloning van het openen van een zelf gebrouwen biertje is altijd een bijzonder moment.

Op deze pagina zal ik mijn kennis en ervaring delen op het gebied van het hobby brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Door het lezen van deze artikelen moet het uiteindelijk mogelijk om thuis aan de slag te gaan door te beginnen met het zelf brouwen van een eigen bier.

Er is meer; Het zelf brouwen van bier is een populair onderwerp en daarom valt er natuurlijk meer te vertellen over het bier brouwen. Om die reden zal het niet alleen bij eigen ervaringen blijven. Alles wat ik interessant vind het gebied van brouwen en ‘semi-professioneel’ brouwen zal zijn weg vinden naar deze pagina.

advertentie
Het wort op een duurzame manier koelen

Hoe kun je duurzamer met het koelwater omgaan?

Als je het wort na het koken gaat afkoelen, dan is de verleiding groot om de slang in de gootsteen te leggen en het water het riool in te laten gaan. Maar je kunt ook duurzaam met het koelwater omgaan.
Een checklist helpt je bij het voorbereiden van een brouwdag.

Een brouwdag goed voorbereiden

Op de brouwdag is het belangrijk dat je weet wat je gaat brouwen. Met het brouwrecept in handen kun je dus eigenlijk direct aan de slag. Het is wel verstandig dat je de brouwdag goed voorbereid.
Gerst, een van de ingrediënten van bier.

De ingrediënten van bier op een rij

Het gerstenat wordt van meer dan alleen maar gerst gebrouwen. En er gebeurd ook nog iets met hop? Maar wat zijn nu eigenlijk de ingrediënten waarmee je een bier kunt brouwen?
Het nabrouwen van een commercieel bier: het zogeheten klonen

Klonen oftewel het na brouwen van bier

Het brouwen van bier op basis van eigen of bestaande recepten is natuurlijk erg leuk. Maar wat nu als je een bier dat je erg lekker vindt kun na brouwen dus door het klonen.
Vergistingtanks

Help, de vergisting komt niet op gang

Een paar uur in de ketel staan roeren en eindelijk zit het wort in het vat. De gist is netjes toegevoegd, maar het waterslot blijft vervolgens angstvallig stil. De vergisting komt niet op gang.
Brouwen met brood

Kun je brouwen met brood?

Zowel bij het maken van brood als bier worden granen gebruikt. Daarnaast kun je van de bierbostel weer een brood bakken. Je zou dus kunnen denken dat je van brood weer een biertje kunt brouwen.
Eindig met een hoger volume met de Easybrew

Eindigen met het gewenste (eind) volume met de Easybrew

Ik brouw sinds 2018 mijn bieren met de Arsegan Easybrew. Helaas valt sinds ik deze ketel gebruik mijn rendement best wel tegen. Wat ik ook probeer, het rendement blijft gewoon laag. Daarnaast blijft er met de Easybrew bijna altijd wel minder volume aan wort over, dan wat vooraf is berekend.
Gebruik brouwzouten om je waterprofiel aan te passen.

Brouwzouten: alles wat je moet weten

Als je gaat brouwen, dan wil je mogelijk invloed uitoefenen op de uiteindelijke smaak. Door het water met brouwzouten aan te passen kun je dit voor elkaar krijgen.
Elektrisch brouwen

Elektrisch brouwen, wat zijn de mogelijkheden?

Het klimaat is vandaag de dag een groot topic op dit moment en dat betekent ook dat er een transitie gaande is. Hierbij wordt het gas langzaam verruild voor stroom. Wat betekent dit voor het brouwen en wat zijn de mogelijkheden van bijvoorbeeld elektrisch brouwen?
Een glaasje hop. Klaar om toegevoegd te worden.

Wanneer kun je hop toevoegen?

Er zijn tijdens het brouwen verschillende momenten waar je hop toevoegt aan het wort. Maar wanneer kun je dan de hop toevoegen?