Leer alles over het zelf brouwen van bier

Bier brouwen

Ik ben in 2016 begonnen met het bier brouwen. Sindsdien vind ik het brouwproces buitengewoon fascinerend.

Het begint allemaal al met het samenstellen van een recept en dan op basis van natuurlijke ingrediënten aan de slag gaan. Als het bier dan eenmaal staat te vergisten is het even geduld hebben, maar de beloning van het openen van een zelf gebrouwen biertje is altijd een bijzonder moment.

Op deze pagina zal ik mijn kennis en ervaring delen op het gebied van het hobby brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Door het lezen van deze artikelen moet het uiteindelijk mogelijk om thuis aan de slag te gaan door te beginnen met het zelf brouwen van een eigen bier.

Er is meer; Het zelf brouwen van bier is een populair onderwerp en daarom valt er natuurlijk meer te vertellen over het bier brouwen. Om die reden zal het niet alleen bij eigen ervaringen blijven. Alles wat ik interessant vind het gebied van brouwen en ‘semi-professioneel’ brouwen zal zijn weg vinden naar deze pagina.

Het coldsteepen waarbij de kleur en smaak is ontrokken aan de donkere mout

Hoe werkt het cold steepen van donkere mouten

Als je gaat brouwen met donkere en geroosterde mouten, dan heb je vast wel eens een wrange bitterheid kunnen waarnemen. Deze bitterheid kun je eenvoudig voorkomen door de mout koud te trekken: cold steepen.

Tarwemout

Brouwen met tarwe

Een veelgebruikte graansoort is gerst. Veel bieren worden dan ook gebrouwen met gerstemout. Maar het is ook mogelijk om tarwe te gebruiken bij het brouwen.

Hoe lang duurt bier brouwen

Hoe lang duurt bier brouwen?

Regelmatig als ik vertel dat ik bier heb gebrouwen afgelopen weekend, dan krijg ik de vraag of het bier lekker is. Helaas gaat het brouwen van bier niet zo snel, maar hoe lang duurt het dan wel voordat het bier klaar is?

Suiker toevoegen tijdens het brouwen

Suiker gebruiken bij het brouwen

Tijdens het brouwen halen we de meeste suikers uit de mout, maar het is ook mogelijk om zelf suiker toe te voegen. Maar waarom zouden we eigenlijk suiker willen toevoegen bij het brouwen?

Een vergistingskast bouwen

Bij het brouwen van bier is het verstandig om de gist op een gecontroleerde manier zijn werk te laten doen. Om dit voor elkaar te krijgen kunnen we een vergistingskast bouwen.

Mijn inzending van de Brand bierbrouwwedstrijd staat klaar!

Brand bierbrouwwedstrijd 2019

Elk jaar organiseert de Brand brouwerij de Brand bierbrouwwedstrijd. Het is dan de bedoeling dat deelnemers een specifiek soort bier brouwen. Voor dit jaar was de opdracht om een winterbier te brouwen.

Fermentis gisten

Fermentis gistwijzer

Ik gebruik tot nu toe altijd gist in droge vorm en in de meeste gevallen kies ik voor een gist van Fermentis. Na veelvuldig de SafAle US-05 gebruikt te hebben vroeg ik me af: welke gisten heeft Fermentis nog meer.

Met een hydrometer kunnen we het soortelijke gewicht bepalen

De hydrometer

Een onmisbaar hulpmiddel bij het brouwen van bier is de hydrometer. Hiermee is het namelijk mogelijk om het soortelijk gewicht te bepalen.

Het spoelwater vangt eventuele verliezen van water op.

Spoelwater, hoeveel heb je nu nodig?

Als je gaat brouwen, dan zul je merken dat er verliezen optreden. Een klein deel zal bijvoorbeeld verdampen. Deze verliezen vangen we op door middel van het spoelwater.

Enkele voorbeelden van gist in korrelvorm

Gist, zet de suikers om

Bij het maischen zetten we zetmeel in de mouten om naar suikers. Een deel van deze suikers zijn vergistbaar. Gist zal deze suikers omzetten in alcohol en koolzuur.