Bier brouwen
Ik ben in 2015 begonnen met het bier brouwen. Sindsdien vind ik het brouwproces buitengewoon fascinerend.
Het begint allemaal al met het samenstellen van een recept en dan op basis van natuurlijke ingrediënten aan de slag gaan. Als het bier dan eenmaal staat te vergisten is het even geduld hebben, maar de beloning van het openen van een zelf gebrouwen biertje is altijd een bijzonder moment.
Op deze pagina zal ik mijn kennis en ervaring delen op het gebied van het hobby brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Door het lezen van deze artikelen moet het uiteindelijk mogelijk om thuis aan de slag te gaan door te beginnen met het zelf brouwen van een eigen bier.
Er is meer; Het zelf brouwen van bier is een populair onderwerp en daarom valt er natuurlijk meer te vertellen over het bier brouwen. Om die reden zal het niet alleen bij eigen ervaringen blijven. Alles wat ik interessant vind het gebied van brouwen en ‘semi-professioneel’ brouwen zal zijn weg vinden naar deze pagina.
-
Een simpele giststarter, zo maak je hem zelf
Er zijn bij het brouwen van bier een aantal situaties, waarbij het maken van een giststarter de uitkomst kan zijn. Maar wat zijn nu die situaties en wat is een giststarter eigenlijk?
-
Hoeveel mout heb je eigenlijk nodig?
Bij het samenstellen van een recept is het handig om te weten hoeveel mout je eigenlijk nodig hebt om tot een bepaald stamwortgehalte te komen.
-
De juiste condities voor de fermentatie van bier
Als je begint met het brouwen van bier, zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten. Een van die dingen is zorgen dat de condities voor de fermentatie zo optimaal mogelijk zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat bijvoorbeeld de temperatuur goed mogelijk is?
-
Zo kun je overgebleven hop het beste bewaren
Het kan altijd gebeuren dat je na het brouwen van een recept nog wat hop over hebt. Deze wil je natuurlijk gebruiken voor een volgende brouwdag. Maar hoe kun je de overgebleven hop het beste bewaren?
- ADVERTENTIE
-
De Brew in a bag (BIAB) methode: Brouwen in een zak
Brew in a bag is een manier van brouwen, waarbij de mout tijdens het maischen in een zak wordt verwarmd. Dit heeft als voordeel dat het beslag niet meer gefilterd hoeft te worden. Het is slechts een kwestie van de zak uit de pan trekken en laten uitlekken.
-
Dit is hoe het opschalen van een brouwrecept werkt
Na een lange zoektocht kom je een recept tegen dat je wilt gaan brouwen, alleen is het recept voor een kleiner volume bedoeld dan je zelf zou willen. Hoe ga je het brouwrecept dan opschalen?
-
De SafAle US-05 van Fermentis: maak kennis met deze gist
Ik denk ergens dat de SafAle US-05 gist toch wel een van de meest gebruikte giststammen van Fermentis is. Het is een stam met een neutraal karakter, waardoor de hop en mout beter naar boven komt.
-
Wort koken, waarom doen we dit?
Een van de stappen bij het brouwen van bier is het koken van het wort. Deze stap duurt het algemeen zo’n 60 minuten. Maar waarom voeren we deze stap eigenlijk uit en wat gebeurd er allemaal tijdens het koken?
-
Vergisting van bier, dit is wat er allemaal gebeurd
De vergisting van bier is een fermentatieproces waarbij gist de suikers in het wort omzet in onder andere alcohol en koolzuur. Verder zal de gebruikte gist mogelijk ook nog andere smaken aan het bier geven.
-
Logboek tijdens brouwen bijhouden: krijg inzicht in je brouwdag
Het brouwen is een proces van het continu bijschaven van het recept dat je gebruikt. Om te kunnen bijschaven bij het brouwen heb je wel iets nodig wat dit mogelijk maakt: een logboek.