Home / Bier brouwen / Brand bierbrouwwedstrijd 2019

Brand bierbrouwwedstrijd 2019

Mijn inzending van de Brand bierbrouwwedstrijd staat klaar!

Elk jaar organiseert de Brand brouwerij de Brand bierbrouwwedstrijd. Het is dan de bedoeling dat deelnemers een specifiek soort bier brouwen. Voor dit jaar was de opdracht om een winterbier te brouwen.

Toen het mogelijk was om je aan te melden, dacht ik eigenlijk waarom ook niet? Ik had me namelijk al voorgenomen om een keer mee te doen aan een wedstrijd en dit leek me de uitgelezen kans. Zo gezegd, zo gedaan.

Na een tijdje ontving ik van Brand een krat met lege flesjes, een aantal kroonkurken en etiketten met mijn deelnemersnummer erop.

Wat is de brand bierbrouwwedstrijd?

Zoals gezegd organiseert de brouwerij elk jaar de Brand bierbrouwwedstrijd. Dit doen ze al zeven jaar. Elk jaar staat in het teken van een bepaalde stijl.

Het winnende bier wordt in productie genomen. Natuurlijk niet zomaar, de winnaar ontvangt onder andere een geldbedrag en krijgt een portret op het etiket.

Op deze manier heeft Brand zijn assortiment kunnen uitbreiden met een Porter, IPA, Session IPA, Blond, Saison en vorig jaar nog een Gose.

Voor dit jaar was de opdracht om een winterbier gebrouwen. Ik had echter nog nooit een winterbier gebrouwen, dus dat was een uitdaging. Daarom was ik ook wel blij dat Brand wat kaders had vastgelegd.

Zo was de kleurrange bekend (70-90 EBC), het maximale alcoholpercentage (9%) en de te gebruiken kruiden en specerijen (zoethout, korianderzaad, steranijs, kaneel, tijm en gember).

Mijn winterbier

Ik heb slechts een tweetal brouwsels kunnen maken. Allereerst heb ik wat onderzoek gedaan en een aantal winterbieren gedronken. Op basis daarvan heb ik een recept gemaakt. Alles lag binnen de gegeven grenzen.

Ik heb gebruik gemaakt van korianderzaad en voor het eerst in mijn leven gebrouwen met steranijs. De eerste keer proeven was goed, maar ik was nog niet helemaal tevreden.

Voor de tweede sessie heb ik het recept iets aangepast. Het maisschema heb ik ingericht om een nog voller bier te krijgen. Daarnaast heb ik ook nog kaneel aan het recept toegevoegd. Dit moest gewoon mijn inzending worden!

Na een keer proeven, wat me helemaal tevreden maakte, en wat weken laten rijpen kon ik het bier gaan inleveren. Nu was het dus een kwestie van afwachten…

In de tussentijd: Promotiefilmpje?

Terwijl mijn bier nog stond te wachten op het inleverpunt om opgehaald te worden, werd ik benaderd door het marketingteam van Brand. Of ik interesse had om in een promotiefilmpje te figureren. Hierin zou ik iets meer zeggen over mijn inzending voor de Brand bierbrouwwedstrijd.

Zenuwachtig ging ik naar Amsterdam voor de opnames. Het is best onwennig om voor een crew van (ik dacht) 10 mensen te staan en te zeggen: “Mijn bier is een romig winterbier, de kaneel en anijs zijn subtiel aanwezig.”

Uiteindelijk viel het allemaal mee en ik heb het resultaat inmiddels mogen aanschouwen. Het is echt gaaf geworden.

De finale: 11 mei in Wijlre

Voor de finale van de Brand bierbrouwwedstrijd is gekozen om deze te laten plaatsvinden in Wijlre, op het terrein van de brouwerij zelf. Dit is best vet.

In de weken dat ik toeleefde naar de finale zat ik vol vragen. Is mijn eerste keer deelnemen succesvol? Kan ik een winnaar zijn? Wat het ook mag worden niet meedoen is sowieso niet winnen en als ik niet win, dan heb ik een erg lekker winterbier recept erbij.

De finale vond uiteindelijk plaats in een overslagplaats van de brouwerij. Met behulp van kratten is het decor gezet. De dag was goed geregeld. Er was een lunch, presentatie van Jacques Bertens en natuurlijk (gratis) bier van de tap.

En de winnaar is…

Helaas zat een podiumplek er voor mij niet in. Mijn inzending is niet verder gekomen dan het lab. De kleur, die ik zelf had berekend op 90 EBC, bleek uiteindelijk iets donkerder te zijn, namelijk 215 EBC.

Er zijn negen finalisten bekendgemaakt, waarvan er een vijftal aanwezig waren. Uiteindelijk is Piet Reniers degene geweest die het winnende winterbier heeft gebrouwen. Gefeliciteerd!

Zoals gezegd heb ik dus niet gewonnen, ook niet gek voor een eerste keer meedoen. De volgende keer dat Brand deze wedstrijd organiseert doe ik natuurlijk gewoon mee.2 reacties op “Brand bierbrouwwedstrijd 2019”

 1. Hans avatar
  Hans

  Veel succes zaterdag

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Dank je wel!

Geef een reactie