Home / Bierige mening / Brouwpunt ervaring: Oak Aged quadrupel

Brouwpunt ervaring: Oak Aged quadrupel

Het filteren tijdens het brouwen van het brouwpunt startpakket

Er zijn online verschillende aanbieders van brouwpakketten te vinden. 5 liter bier brouwen en de eerste stappen zetten in de brouwhobby. Een van deze aanbieders is Brouwpunt.

Een tijd geleden werd ik benaderd door Brouwpunt met de vraag of ik een pakket wilde proberen en hierover een review wilde schrijven.

Brouwpunt biedt startpakketten aan waarmee je 5 liter bier kan brouwen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om navulpakketten te bestellen, ideaal als je de smaak te pakken hebt gekregen.

Wat me opviel was de diversiteit van de bierstijlen. Natuurlijk is er de IPA, Blond of Tripel te vinden. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om de ingedriënten te bestellen voor bijvoorbeeld een Russian Milky stout, Barley Wine, Winter Porter, Baltic Oak Aged Porter of de Oak Aged Quadrupel (die ik heb gekozen). Deze keuze vind ik mooi en onderscheidend.

Verder heb je de mogelijkheid tot het afnemen van een abonnement, elke maand een ander bier brouwen. Daarnaast is er een brouwcursus te verkrijgen, waarin je vier bieren gaat brouwen om het brouwproces zo te leren kennen.

De Quadrupel Oak Aged

Het bier dat ik ga proberen is de Quadrupel Oak Aged. Ik heb hiervoor gekozen, omdat ik nog nooit een quadrupel heb gebrouwen en ook geen ervaring heb met oak agen. Het geleverde pakket was goed verpakt en bevatte:

 • Handleiding met stappenplan
 • Brouwemmer van 5 liter,
 • Kroonkurken
 • Flesje puro oxi
 • Bieropener (een leuke goodie)
 • Whiskey vat houtsnippers
 • De ingrediënten: mout, haver, hop en gist
Alle benodigdheden in het Brouwpunt pakket zijn netjes verpakt.
Alles netjes verpakt

De ingrediënten waren netjes vacuüm verpakt en bevatten stickers met daarop wat er in zat, hoe je het het beste kon bewaren en tot wanneer het te bewaren is.

Zo stond er bij de gist het advies om deze in de koelkast te bewaren en bij de hop kwam het advies om deze in de vriezer te bewaren. Echt netjes.

Voor het brouwen zelf, waren er nog enkele zaken waar ik zelf voor moest zorgen: een pan (minimaal 8 liter), zeef en thermometer. Ik heb voor de gelegenheid een pan aangeschaft bij een Zweedse woonwinkel: De Oumbärlig, een pan van 10 liter. De pan heeft aan de binnenzijde een litergradering en dat leek me wel handig bij het brouwen.

De brouwdag

Tijdens de brouwdag was het een kwestie van de stappen in de Brouwpunt handleiding volgen. Deze is overigens helder opgezet en op de achterkant is het mogelijk om metingen gedurende het brouwen op te schrijven. Super handig!

Een tip die me uit deze brouwsessie is bijgebleven is het filteren via de emmer en het wort via het kraantje terug te laten lopen in de pan. Erg handig en beter dan het gehannes met meerdere pannen. Het was even puzzelen met de opstelling, maar het is goed gekomen.

Alle stappen van het proces zijn goed beschreven. Het maischen, filteren en koken ging allemaal goed. Na het afkoelen en het enten van de gist begon de periode van geduld: 2 weken vergisting en afwachten. Ik heb in dezelfde periode de houtsnippers laten trekken in Wodka.

Na deze twee weken heb ik de houten snippers toegevoegd en was het wederom een kwestie van geduld: Twee weken lageren, vervolgens bottelen en twee weken wachten tot het gedronken kan worden.

Conclusie

De brouwdag was een trip-down-memory lane. Het deed me allemaal denken aan de tijd dat ik nog 1 gallon en 5 liter batches brouwde, zo’n 2 tot 3 jaar geleden.

Ik heb gemerkt dat het gewoon leuk is om op kleine schaal met brouwen bezig te zijn. Doorgaans brouw ik tussen de 15 en 20 liter bier op een automatische all-in-one ketel. Het was dit keer iets harder werken.

Op de website van brouwpunt zijn verschillende startpakketten te verkrijgen, deze kosten 29,95 en daarnaast kun je losse ingrediënten pakketten bestellen. De prijzen daarvan liggen tussen de 17 en de 21,50.

Al met al was het een leuke ervaring en ik kan brouwpunt zeker aanbevelen. Een buitengewoon goede manier om de eerste stappen te zetten in een verslavende hobby die brouwen heet.4 reacties op “Brouwpunt ervaring: Oak Aged quadrupel”

 1. Philipp avatar
  Philipp

  Hey Andy, wat leuk om je blog door te spitten en alle informatie te vergaren.
  Zelf heb ik van Brouwpunt het cursus pakket besteld en krijg deze morgen al geleverd. Ben heel erg benieuwd en heb er zin in. Ik heb tevens afgelopen weekend bij een vriend de eerste eigen brouw sessie doorlopen (Belgian Tripel) en het ‘brouw virus’ heeft me toch wel gepakt. Ik zal je blog in de gaten houden en me er verder in gaan verdiepen. Ik drink graag bier, dus het zal een leuk en vooral lekker hobby worden. Groetjes vanuit midden Limburg.

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Dank je wel voor de reactie. Super tof. Ik ben benieuwd wat je ervan vind. Welkom bij de brouwclub in ieder geval!

 2. Paul avatar
  Paul

  Hoy Andy, lees met belangstelling je blogs. In deze blog filter je via het kraantje van de brouwemmer. Kan je mij vertellen hoe dat precies in zijn werk gaat. Ik loop idd vaak te hannessen met verschillende pannen

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Dank je wel, fijn om te lezen. Ik heb het via een vergiet op de emmer gespoeld en tijdens het spoelen heb ik heel langzaam het wort terug de brouwpan in laten lopen.

Geef een reactie