Het kan altijd gebeuren dat je na het brouwen van een recept nog wat hop over hebt. Deze wil je natuurlijk gebruiken voor een volgende brouwdag. Maar hoe kun je de overgebleven hop het beste bewaren?
Om iets goed te bewaren is het handig om te weten welke condities schadelijk zijn. Door deze condities te beperken dan wel volledig uit te sluiten kun je langer er langer mee doen. Dat geldt in principe voor alles, dus ook voor hop.
Maar welke condities zijn dan schadelijk voor de houdbaarheid van hop? De factoren die ervoor zorgen dat de kwaliteit van hop minder wordt zijn vooral zuurstof, warmte en ook licht. Dus wil je het hoppige goud langer bewaren, dan moet je deze donker, koel en zuurstofvrij opslaan.
Wat je dus beter niet kunt doen is na het brouwen een zakje hop ergens in de keuken wegleggen. En zeker niet terwijl de verpakking nog wat openstaan. Als het echt niet anders kan probeer deze dan zo koel en donker mogelijk weg te leggen. Als het echt niet anders kan, dan kun je beter snel nog een keer gaan brouwen.
Hoe kun je hop zuurstofvrij bewaren?
Wat je kunt doen is zoveel mogelijk lucht uit de zak drukken en vervolgens met een elastiekje of stukje plakband dichtmaken. Op deze manier waag je een goede poging, maar het biedt geen zekerheid. Er kan namelijk altijd een stukje openstaan waardoor zuurstof alsnog vrij spel heeft.
Het beste is eigenlijk om de hop zo luchtdicht, dus vacuum, mogelijk verpakken. Om dit voor elkaar te krijgen kun je dus een vacumeermachine aanschaffen.
Zo heb ik heb vorig jaar zelf eentje aangeschaft en ben eigenlijk zeer tevreden met het apparaat. Elke keer nadat ik een zakje met hop heb geopend trek ik het geheel weer vacuum voor de volgende keer. Kleine tip: als je zo’n machine in huis haalt bestel dan gelijk extra rollen mee, dan heb je er altijd eentje in huis als de huidige rol open is.
Gebruik de vriezer om de hop koel en donker te bewaren
Er is een erg makkelijke manier om de hop echt koel op te slaan en dat is in de vriezer. Bijkomend voordeel is dat het gelijk een erg donkere plek is om de hop te bewaren. Heb je geen vriezer of puilt deze uit met andere zaken, dan is de koelkast een plek om het voor korte tijd te bewaren.
Door het koel op te slaan ga je veroudering van hop goed tegen. Voor andere verse producten is het namelijk ook een goede plek om de zaken te bewaren. Dus door het koel en donker bewaren gaat de hop langer mee.
Schrijf altijd op wat er er in zit
In het verleden bewaarde ik de hop in kleine voedselpotjes. Deze hebben we zelf in het verleden voorheen gebruikt om eten voor de kleine spruiten te bewaren. Deze potjes hadden bovendien de juiste formaten om wat hoppellets in te bewaren. Een nadeel is echter dat er ondanks het dekseltje wel zuurstof in het potje zit. Dus achteraf gezien niet echt de beste plek.
Maar wat ik deed is op een stickertje extra details opschrijven over de inhoud. Dus dat was altijd de naam van de hopsoort, het alfazuur percentage en ook het oogstjaar.
Als je de hop gaat vacumeren, dan is het verstandig om vooraf op te schrijven wat er in zit. Dit zijn dus eigenlijk de zaken die ik hier boven heb aangeven. Door het vooraf te doen beperk je de uitdaging van schrijven op iets met inhoud, dat is namelijk niet te doen.
Hoe omgaan met oude oogstjaren?
In principe wil je hop zo vers mogelijk gebruiken, dus het oogstjaar mag daarom niet al te lang in het verleden liggen. Toch kan het zijn dat je online bij een brouwwebshop hop koopt dat drie of vier jaar oud is. Daar is in principe niets mis mee. De hop wordt namelijk als het goed is vacuum verpakt door de verkoper.
Eenmaal geopend is het dus zaak om de hop goed te bewaren, maar toch zal langzaam de kwaliteit achteruit gaan. En voordat je het weet sta je bier te brouwen met hoppellets of bloemen van 6 jaar oud.
Het is daarom verstandig om de oudere oogstjaren zo snel mogelijk te gebruiken voor een lekker brouwsel. Eventueel kun je er een kliekjes brouwsel van maken. Gebruik daarvoor de wat oude hoppen en mouten en je hebt ongetwijfeld iets lekkers te drinken.
Hoe herken je oude hop?
Ik heb het hierboven natuurlijk veel over het goed bewaren van hop, zodat je er langer plezier van hebt. Maar het kan dus gebeuren dat de houdbaarheid (lees: versheid) goed achteruit is gegaan. Er hangt misschien geen datum aan de bewaartermijn, dus het is meestal een kwestie van je neus goed gebruiken.
Ruikt de hop naar oude kaas, dan is mijn advies om deze niet meer te gebruiken. Het moet in mijn ogen gewoon lekker naar hop ruiken zonder nare geuren.
De geoogste hop bewaren
Na het oogsten van de hop wil je deze ook voor een later moment bewaren. Dat is misschien zeker wel het geval als de hoeveelheid erg groot is. Door het drogen van de hopbellen zorg je ervoor dat het volume kleiner wordt. En door het vacumeren zorg je er bovendien voor dat de bewaarcondities zo optimaal mogelijk zijn.
Mijn advies is daarom: Heb je zelf een hopplant in de tuin met als doel om er mee te brouwen, dan is een vacumeermachine een must om te hebben.