Home / Brouwrecepten / Brouw een tripel met dit recept

Brouw een tripel met dit recept

Mijn recept voor een tripel

Een tripel op zijn tijd kan ik wel waarderen en ik heb een redelijke weg genomen als gaat om een eigen tripel recept. Maar ik heb de basis nu naar tevredenheid voor elkaar.

Dit recept vormt de basis van mijn “Drie maal daags” en is bovendien een fijne tripel met een alcoholpercentage van ongeveer 9%. In tegenstelling tot mijn eerdere pogingen heb ik voor dit recept geen gebruik gemaakt van kruiden of andere toevoegingen.

Zelf wil ik nog gaan kijken welk effect het toevoegen van kruiden gaan hebben op het eindresultaat. Ook wil ik nog een variant gaan brouwen met andere mouten zoals tarwe, haver of rogge. Daarnaast wil ik nog onderzoeken wat de T-58 gist van Fermentis doet met de kruidigheid. Al met al veel plannen.

Wil jij een basis tripel brouwen, dan kan ik dit recept van harte aanbevelen.

Tripel Recept

Met dit recept brouw je een lekkere tripel zonder poespas.

Volume20 liter
Begin SG1,065
Eind SG1,006
Alcoholpercentage9,3 %
Brouwzaalrendement64%
Calorieën per flesje (330 ml)234,63
Bottelsuiker / liter6,4 gram

Ingrediënten

 • 5750 gram Swaen Pilsner – 3,7 EBC
 • 150 gram GoldSwaen Belge – 35 EBC
 • 700 gram kristalsuiker
 • 20 gram Magnum Hop – 11 % alfa
 • 12,5 gram Fuggles Hop – 4,5%
 • SafBrew BE-256 – Abbey Ale

Maischen

Ik ben begonnen met 23 liter maischwater en heb gespoeld met 5,4 liter water

 • Maischen 65°C – 90 minuten
 • Uitmaischen 78°C – 10 minuten

Hopschema

 • 20 gram Magnum – 60 minuten
 • 12,5 gram Fuggles – 10 minuten
 • 700 gram kristalsuiker – 10 minuten

Vergisting

In totaal drie weken vergist. Ik heb het bier tussentijds overgeheveld, maar die stap is optioneel. Ook zonder overhevelen kun je dit bier brouwen.

 • Aangehouden temperatuur was in het begin 19°C
 • Na twee week overgeheveld en temperatuur verhoogd naar 24°C
 • Een week na overhevelen gebotteld

ADVERTENTIE


Mijn vervolgstappen met dit tripel recept

Ik heb in het verleden meerdere pogingen gewaagd tot het brouwen van een tripel. Vanaf het begin heb ik direct kruiden gebruikt, zonder eerst een goede basis te leggen. Dit recept geeft me voldoende basis voor de ontwikkeling van een recept voor een kruidige tripel.

Ooit als de tijd rijp is en ik een biertje op commercieel als huurbrouwer op de markt ga brengen, dan is de kans groot dat dit een tripel zal zijn. Een bier dat waarschijnlijk gebrouwen wordt op basis van dit recept. Maar zover is het nog niet, eerst maar eens dit recept gaan bijschaven en finetunen.

Dit recept zelf brouwen?

Om het leven wat makkelijk te maken heb ik het recept voor 20 liter ingevoerd in brewfather. Op deze manier kun jij het makkelijk overnemen en eventueel aanpassen naar jouw situatie.

Aan de slag met dit recept?

Wil je dit recept brouwen, maar zit je nog met vragen. Voel je zeker vrij om deze hieronder te stellen. Om het wat gemakkelijker te maken hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Wil je meer of juist minder brouwen dan het recept aangeeft, dan kun je de hoeveelheden van de ingrediënten met een gerust hart opschalen. En als je minder wilt, dan deel je gewoon alles naar rato.

Iedere ketel is anders en daarom vermeld ik niet altijd de hoeveelheden spoelwater. Jouw ketel verdampt mogelijk meer water dan het mijne, gebruik daarom altijd brouwsoftware, zoals bijvoorbeeld brewfather.

Ik voeg tijdens het koken van het wort niet altijd suiker toe. De meeste suikers haal ik uit de mouten. Bij een aantal bierstijlen is het overigens wel gebruikelijk om een suikertoevoeging te doen. Ik zal dit altijd vermelden.

Het overhevelen van bier tijdens de vergisting is geen must. Ik doe het zelf wel, omdat ik er goede resultaten mee behaal. Vind je het gedoe of niet nodig, dan kun je het overslaan.39 reacties op “Brouw een tripel met dit recept”

 1. Dirk van Kekem avatar
  Dirk van Kekem

  Hoi Andy ik heb je al eerder aangeschreven echter zonder antwoord terug.
  Mijn vraag is dus kan je bij een recept van 10 liter zomaar de ingrediënten verdubbelen om een 20 lt charge te maken

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Hallo Dirk. Sorry voor het uitblijven van het antwoord. Je kunt gewoon opschalen door het te verdubbelen.

 2. INDER.KALICHARAN avatar
  INDER.KALICHARAN

  Goede morgen Andy.
  Heb jou blog gelezen ben een beginneling
  Wat ik graag zou willen weten over jou trippelrecept is. DE vergisting snap ik als het uitgewerkt is .maar het overhevelen en het bottelen tijdsschema en hoe toevoeging suikers voor gisti g op fles.dit gedeelte is mij niet heel duidelijk.Ik zou graag wat meer informatie willen aub.
  Heb zelf een brouwmonk gekocht 30 liter de schema voor het maishen is makkelijk en koken en koelen geen probleem kan alles in stellen.fus alleen het vergistings proces tot bottelen zit mij niet lekker.
  Mvg.Inder.Kalicharan.

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Ik heb na twee weken het bier overgeheveld naar een ander vat en dus een week zo laten staan. Hierna heb ik gebotteld en daarbij heb ik per liter bier zo’n 6,4 gram gebruik.

   Wat je doet is de suiker oplossen in kokend water. Dit laat je afkoelen en giet je vervolgens in de bottelemmer. Dat doe je voordat je het bier zelf overhevelt naar de bottelemmer, zo mengt de suiker oplossing het beste. Alternatief is 6,4 delen door de hoeveelheid per flesje (+- 2,1-2,2 gram) en de suiker per flesje toedienen.

   1. pashuyzen avatar
    pashuyzen

    Gemakkelijker is een klontje suiker in de fles van 0,75 lit.te doen voor het afvullen,geen afweeg probleem klontjes zijn gemakkelijk door te breken,geeft mij een goede nagisting op fles.Proberen waard.

   2. Andy Meerwaldt avatar
    Andy Meerwaldt

    Dank je wel voor de tip.

 3. Leon avatar
  Leon

  Hoi Andy,

  Ik heb net de spullen besteld voor dit recept.
  Waarom moet je het na 2 weken overhevelen? Krijg je dan niet snel een besmetting?

  Groetjes Leon

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Hallo Leon, dank je wel voor je reactie. Ik hevel na twee weken over om mijn bier wat helderder te krijgen. De vaste deeltjes blijven achter op de bodem en komen dus niet in de fles. Het is een optionele stap overigens, dus zonder tussentijds overhevelen kan ook. Als je schoon werkt, dan beperk je het risico op een besmetting. De kans bestaat op besmetting is er overigens wel natuurlijk.

   1. Leon avatar
    Leon

    Hoi Andy,

    Heb vandaag dit recept gemaakt. Het is volgens mij best wel goed gegaan.
    Alleen met de suiker is iets mis gegaan. De vorige keer heb ik het in de ketel gedaan en toen is er wat aan gaan koeken op de bodem. Het bier toen is verder wel goed gelukt. Nu was er weer wat aangekoekt op de bodem, maar net zoveel. Kan ik de volgende keer suiker beter eerst in een pannetje oplossen? SG is 1070 dus net iets meer. De opbrengst was wel ongeveer 20 liter. Dat witte spul wat normaal op het bier drijft is heel erg gaan klonteren. Heb daarom redelijk wat in de ketel gelaten. Kan ik dat er de volgende keer beter afscheppen?

    Groetjes Leon

   2. Andy Meerwaldt avatar
    Andy Meerwaldt

    Hoi Leon, Het zou kunnen dat je te heftig kookt en doordat het naar de bodem zakt brand het aan. Je zou het de volgende keer eventueel kunnen oplossen in wat water of wort (dat heb je toch al) en dan de oplossing er op het einde bij gooien.

    De witte dingen die je zit drijven zijn eiwitten. Je kan het er natuurlijk gewoon afscheppen. Als je op het einde een whirlpool maakt, dan komt het mooi in het midden van de ketel te liggen.

   3. Paul avatar
    Paul

    Hallo Andy,
    Wat een geweldige site heb je hier!
    Ik ben een beginner en nu al veel geleerd van de reacties en de blog!
    Mijn vraag is of het recept voor het tripel bier naar tato gedeeld kan worden. Ik heb nl nu nog maar een ketel tot 5 ltr. Moet nog groeien he!!!
    Gr. Paul

   4. Andy Meerwaldt avatar
    Andy Meerwaldt

    Dank je wel voor je reactie. Leuk om te zien dat je al veel geleerd hebt. Je kunt het recept gewoon naar rato aanpassen. Zie ook deze post over het opschalen

 4. Leon avatar
  Leon

  Jij zegt dit recept te willen ontwikkelen. Qua inkoop kan ik hier goed mee uit de voeten. Voor €70 wat ik nu besteld heb kan ik 120 liter brouwen. Als ik zelf hop en gist kan maken is het bijna gratis. Wil dat graag leren.

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Eigenlijk is het zelf brouwen van bier niet zo heel duur zoals je ziet. Voor een paar euro haal je zelfs wat hopplanten in huis waarbij je na verloop van tijd genoeg opbrengt van krijgt om mee te brouwen.

   1. Leon avatar
    Leon

    Yup, how more can i agree mate

 5. Leon avatar
  Leon

  Hoi Andy.

  Na een paar weken zijn de biertjes wat plat. Geen schuim en geen plop. Aan alcohol ontbreekt het niet. Ben meteen toeterzat dus dat is het probleem niet. Heel lekker om te drinken met een zoete smaak. De alcohol doet wel duidelijk zijn werk. Als ervaren doordrinker heb ik met 8 flessen wel genoeg terwijl een krat pils van de supermarkt met 24 flessen een soort stoppunt is. Dat komt goed overeen met deze trippel.

 6. Leon avatar
  Leon

  Hoi Andy, Heb deze batch nu 3+ weken laten staan. Heb er nog een zakje gist doorgeroerd en daarna afgevuld. Heb net na een week na het afvullen er 1 opengetrokken.

  Je gelooft het niet! Een enorme knal en een rookwolk. Ik schenk het in en nu 10 minuten later is de schuimkraag er nog. Met inschenken was de helft schuim.
  Na een week probeer je er een keer 1 normaal. Deze is al helemaal klaar. Smaakt echt zoals het moet. Hoe gaat deze over 1 of 2 weken smaken?

  De key voor mij is nu om het 3 weken te laten gisten. Een zakje gist voor het bottelen doet ook veel denk ik. Mijn tweede nu had denk ik de maximale druk en heeft weer veel schuim wat ook blijft.

  Wat denk je dat er hier goed gaat? Ben erg benieuwd wat jij denkt. Ik denk dat die 3 weken goed gedaan heeft maar ook dat gist.

 7. Alrik avatar
  Alrik

  Hi Andy,
  Maak je gebruik van bloemen of korrels in dit recept?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Ik heb gebruik gemaakt van korrels

 8. Alrik avatar
  Alrik

  Hi Andy,
  Maak het in dit recept gebruik van bloemen of korrels?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Het recept maakt gebruik van pellets (korrels)

 9. Kalle avatar
  Kalle

  Hoi Andy,

  Welke bottlegist heb je gebruikt?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Ik heb gebruikt gemaakt van de gist aanwezig in het bier.

   1. Kalle avatar
    Kalle

    Andy,

    Dus buiten suiker niks meer toegevoegd bij het bottelen?

   2. Andy Meerwaldt avatar
    Andy Meerwaldt

    Nee, helemaal niets verder.

 10. Arjen avatar
  Arjen

  Ha Andy, ik heb alles volgens recept gedaan en het in een bottelemmer gegoten. Nou weet ik niet of ik wat verkeerds heb gedaab, maar tijdens het gisten heeft het helemaal niet geborreld. Is het door het speciale gist, of is de gist dan dood geweest? Wel hermetisch afgesloten geweest,met waterslot…

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Heb je het soortelijk gewicht gemeten? Want dan weet je zeker dat er vergisting heeft plaatsgevonden.

 11. Dominique Jaspers avatar
  Dominique Jaspers

  Hallo Andy
  Als beginnende brouwer wil ik de Tripel zonder poespas brouwen. Er is me echter iets niet duidelijk, met name het koken. Klopt het dat je 1 uur kookt met magnum hop en de laatste 10 minuten de fuggles en de suiker toevoegt.
  Gr Dominique

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Hallo Dominique. Yes! Ik kook een uurtje, aan het begin gelijk de magnum hop toevoegen en aan het einde de fuggles en suiker.

   1. Sonny avatar
    Sonny

    beste Andy, hoelang moet de tripel in de flessen voordat het gedronken kan worden?

   2. Andy Meerwaldt avatar
    Andy Meerwaldt

    Minimaal 2 weken. Ietsjes langer is sowieso wel beter.

 12. Sonny avatar
  Sonny

  Hoi Andy,

  Na hoeveel weken is je bier klaar zodra je het gebotteld hebt?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Na zo’n 2 weken was hij wel op dronk. Maar ietsje langer wachten bij een tripel is altijd wel beter.

 13. Dick avatar
  Dick

  Dag Andy,

  In het boek “Verander Bier in water” wordt aangegeven dat je betere vergisting krijgt als je de gist hydrateerd. Is dat bij dit recept en de aanbevolen gist (Fermentis SafAle B-256) ook aan te bevelen?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Hallo Dick, ik hydrateer droge gist eigenlijk nooit. Tot nu toe altijd goede resultaten mee behaald.

 14. Henk van Iperen avatar
  Henk van Iperen

  Hallo Andy, dankjewel, ik heb het hele recept overgenomen in de Brewmonk receptenpagina zodat ik het kan uploaden naar m’n nieuwe brouwketel met Wifi.

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Supertof om te lezen, ik ben benieuwd wat je ervan vind.

 15. Frank avatar
  Frank

  Hallo Andy,
  Ik ben van plan jouw recept te gaan brouwen. (eerste keer dat ik zelf brouw)
  Helaas is het gist wat jij noemt niet verkrijgbaar.
  Is Fermentis Safale BE-256 11,5 g een alternatief en is een zakje van 11.5 g voldoende?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Hallo. De BE-256 is de gist die ik in dit recept heb gebruikt. Eventueel kun je de Lallemand Abbaye gebruiken. 1 zakje was voor mij voldoende, wil je zeker zijn dan kun je overwegen er eentje extra toe te voegen.

Geef een reactie