Brouw een tripel met dit recept

Mijn recept voor een tripel

Een tripel op zijn tijd kan ik wel waarderen en ik heb een redelijke weg genomen als gaat om een eigen tripel recept. Maar ik heb de basis nu naar tevredenheid voor elkaar.

Dit recept vormt de basis van mijn “Drie maal daags” en is bovendien een fijne tripel met een alcoholpercentage van ongeveer 9%. In tegenstelling tot mijn eerdere pogingen heb ik voor dit recept geen gebruik gemaakt van kruiden of andere toevoegingen.

Zelf wil ik nog gaan kijken welk effect het toevoegen van kruiden gaan hebben op het eindresultaat. Ook wil ik nog een variant gaan brouwen met andere mouten zoals tarwe, haver of rogge. Daarnaast wil ik nog onderzoeken wat de T-58 gist van Fermentis doet met de kruidigheid. Al met al veel plannen.

Wil jij een basis tripel brouwen, dan kan ik dit recept van harte aanbevelen.

Tripel Recept

Met dit recept brouw je een lekkere tripel zonder poespas.

Volume20 liter
Begin SG1,065
Eind SG1,006
Alcoholpercentage9,3 %
Brouwzaalrendement64%
Calorieën per flesje (330 ml)234,63
Bottelsuiker / liter6,4 gram

Ingrediënten

  • 5750 gram Swaen Pilsner – 3,7 EBC
  • 150 gram Swaen Belge – 35 EBC
  • 700 gram kristalsuiker
  • 20 gram Magnum Hop – 11 % alfa
  • 12,5 gram Fuggles Hop – 4,5%
  • SafBrew BE-256 – Abbey Ale

Maischen

Ik ben begonnen met 23 liter maischwater en heb gespoeld met 5,4 liter water

  • Maischen 65°C – 90 minuten
  • Uitmaischen 78°C – 10 minuten

Hopschema

  • 20 gram Magnum – 60 minuten
  • 12,5 gram Fuggles – 10 minuten
  • 700 gram kristalsuiker – 10 minuten

Vergisting

In totaal drie weken vergist. Ik heb het bier tussentijds overgeheveld, maar die stap is optioneel. Ook zonder overhevelen kun je dit bier brouwen.

  • Aangehouden temperatuur was in het begin 19°C
  • Na twee week overgeheveld en temperatuur verhoogd naar 24°C
  • Een week na overhevelen gebotteld

Mijn vervolgstappen met dit tripel recept

Ik heb in het verleden meerdere pogingen gewaagd tot het brouwen van een tripel. Vanaf het begin heb ik direct kruiden gebruikt, zonder eerst een goede basis te leggen. Dit recept geeft me voldoende basis voor de ontwikkeling van een recept voor een kruidige tripel.

Ooit als de tijd rijp is en ik een biertje op commercieel als huurbrouwer op de markt ga brengen, dan is de kans groot dat dit een tripel zal zijn. Een bier dat waarschijnlijk gebrouwen wordt op basis van dit recept. Maar zover is het nog niet, eerst maar eens dit recept gaan bijschaven en finetunen.


Mijn naam is Andy, ik woon in Gennep, Limburg en ik ben een groot liefhebber van speciaalbier. Saison, Porter en IPA zijn mijn favoriete biersoorten. Naast liefhebber ben ik ook enthousiast hobbybrouwer.


10 reacties op “Brouw een tripel met dit recept”
Dirk van Kekem schreef:

Hoi Andy ik heb je al eerder aangeschreven echter zonder antwoord terug.
Mijn vraag is dus kan je bij een recept van 10 liter zomaar de ingrediënten verdubbelen om een 20 lt charge te maken

Andy Meerwaldt schreef:

Hallo Dirk. Sorry voor het uitblijven van het antwoord. Je kunt gewoon opschalen door het te verdubbelen.

INDER.KALICHARAN schreef:

Goede morgen Andy.
Heb jou blog gelezen ben een beginneling
Wat ik graag zou willen weten over jou trippelrecept is. DE vergisting snap ik als het uitgewerkt is .maar het overhevelen en het bottelen tijdsschema en hoe toevoeging suikers voor gisti g op fles.dit gedeelte is mij niet heel duidelijk.Ik zou graag wat meer informatie willen aub.
Heb zelf een brouwmonk gekocht 30 liter de schema voor het maishen is makkelijk en koken en koelen geen probleem kan alles in stellen.fus alleen het vergistings proces tot bottelen zit mij niet lekker.
Mvg.Inder.Kalicharan.

Andy Meerwaldt schreef:

Ik heb na twee weken het bier overgeheveld naar een ander vat en dus een week zo laten staan. Hierna heb ik gebotteld en daarbij heb ik per liter bier zo’n 6,4 gram gebruik.

Wat je doet is de suiker oplossen in kokend water. Dit laat je afkoelen en giet je vervolgens in de bottelemmer. Dat doe je voordat je het bier zelf overhevelt naar de bottelemmer, zo mengt de suiker oplossing het beste. Alternatief is 6,4 delen door de hoeveelheid per flesje (+- 2,1-2,2 gram) en de suiker per flesje toedienen.

Leon schreef:

Hoi Andy,

Ik heb net de spullen besteld voor dit recept.
Waarom moet je het na 2 weken overhevelen? Krijg je dan niet snel een besmetting?

Groetjes Leon

Andy Meerwaldt schreef:

Hallo Leon, dank je wel voor je reactie. Ik hevel na twee weken over om mijn bier wat helderder te krijgen. De vaste deeltjes blijven achter op de bodem en komen dus niet in de fles. Het is een optionele stap overigens, dus zonder tussentijds overhevelen kan ook. Als je schoon werkt, dan beperk je het risico op een besmetting. De kans bestaat op besmetting is er overigens wel natuurlijk.

Leon schreef:

Hoi Andy,

Heb vandaag dit recept gemaakt. Het is volgens mij best wel goed gegaan.
Alleen met de suiker is iets mis gegaan. De vorige keer heb ik het in de ketel gedaan en toen is er wat aan gaan koeken op de bodem. Het bier toen is verder wel goed gelukt. Nu was er weer wat aangekoekt op de bodem, maar net zoveel. Kan ik de volgende keer suiker beter eerst in een pannetje oplossen? SG is 1070 dus net iets meer. De opbrengst was wel ongeveer 20 liter. Dat witte spul wat normaal op het bier drijft is heel erg gaan klonteren. Heb daarom redelijk wat in de ketel gelaten. Kan ik dat er de volgende keer beter afscheppen?

Groetjes Leon

Andy Meerwaldt schreef:

Hoi Leon, Het zou kunnen dat je te heftig kookt en doordat het naar de bodem zakt brand het aan. Je zou het de volgende keer eventueel kunnen oplossen in wat water of wort (dat heb je toch al) en dan de oplossing er op het einde bij gooien.

De witte dingen die je zit drijven zijn eiwitten. Je kan het er natuurlijk gewoon afscheppen. Als je op het einde een whirlpool maakt, dan komt het mooi in het midden van de ketel te liggen.

Leon schreef:

Jij zegt dit recept te willen ontwikkelen. Qua inkoop kan ik hier goed mee uit de voeten. Voor €70 wat ik nu besteld heb kan ik 120 liter brouwen. Als ik zelf hop en gist kan maken is het bijna gratis. Wil dat graag leren.

Andy Meerwaldt schreef:

Eigenlijk is het zelf brouwen van bier niet zo heel duur zoals je ziet. Voor een paar euro haal je zelfs wat hopplanten in huis waarbij je na verloop van tijd genoeg opbrengt van krijgt om mee te brouwen.

Geef een antwoord