Brouw een tripel met dit recept

Mijn recept voor een tripel

Een tripel op zijn tijd kan ik wel waarderen en ik heb een redelijke weg genomen als gaat om een eigen tripel recept. Maar ik heb de basis nu naar tevredenheid voor elkaar.

Dit recept vormt de basis van mijn “Drie maal daags” en is bovendien een fijne tripel met een alcoholpercentage van ongeveer 9%. In tegenstelling tot mijn eerdere pogingen heb ik voor dit recept geen gebruik gemaakt van kruiden of andere toevoegingen.

Zelf wil ik nog gaan kijken welk effect het toevoegen van kruiden gaan hebben op het eindresultaat. Ook wil ik nog een variant gaan brouwen met andere mouten zoals tarwe, haver of rogge. Daarnaast wil ik nog onderzoeken wat de T-58 gist van Fermentis doet met de kruidigheid. Al met al veel plannen.

Wil jij een basis tripel brouwen, dan kan ik dit recept van harte aanbevelen.

Tripel Recept

Met dit recept brouw je een lekkere tripel zonder poespas.

Volume20 liter
Begin SG1,065
Eind SG1,006
Alcoholpercentage9,3 %
Brouwzaalrendement64%
Calorieën per flesje (330 ml)234,63
Bottelsuiker / liter6,4 gram

Ingrediënten

  • 5750 gram Swaen Pilsner – 3,7 EBC
  • 150 gram Swaen Belge – 35 EBC
  • 700 gram kristalsuiker
  • 20 gram Magnum Hop – 11 % alfa
  • 12,5 gram Fuggles Hop – 4,5%
  • SafBrew BE-256 – Abbey Ale

Maischen

Ik ben begonnen met 23 liter maischwater en heb gespoeld met 5,4 liter water

  • Maischen 65°C – 90 minuten
  • Uitmaischen 78°C – 10 minuten

Hopschema

  • 20 gram Magnum – 60 minuten
  • 12,5 gram Fuggles – 10 minuten
  • 700 gram kristalsuiker – 10 minuten

Vergisting

  • Aangehouden temperatuur was in het begin 19°C
  • Na twee week overgeheveld en temperatuur verhoogd naar 24°C

Mijn vervolgstappen met dit tripel recept

Ik heb in het verleden meerdere pogingen gewaagd tot het brouwen van een tripel. Vanaf het begin heb ik direct kruiden gebruikt, zonder eerst een goede basis te leggen. Dit recept geeft me voldoende basis voor de ontwikkeling van een recept voor een kruidige tripel.

Ooit als de tijd rijp is en ik een biertje op commercieel als huurbrouwer op de markt ga brengen, dan is de kans groot dat dit een tripel zal zijn. Een bier dat waarschijnlijk gebrouwen wordt op basis van dit recept. Maar zover is het nog niet, eerst maar eens dit recept gaan bijschaven en finetunen.


Mijn naam is Andy, ik woon in Gennep, Limburg en ik ben een groot liefhebber van speciaalbier. Saison, Porter en IPA zijn mijn favoriete biersoorten. Naast liefhebber ben ik ook enthousiast hobbybrouwer.


Geef een antwoord