Hopblog.nl

Leer alles over het zelf brouwen van bier

Barrel aged bier

Barrel aged bier- Bier gerijpt op vaten

Ik zie de laatste tijd steeds vaker barrel aged bieren voorbijkomen. Het is niet helemaal nieuw, maar het lijkt een steeds meer gebruikte techniek te worden. Waarschijnlijk om de bierliefhebber iets extra’s te bieden naast de reguliere speciaal bieren.

Wat is barrel aged bier?

Barrel aged bier is bier dat gerijpt is op eikenhouten houten vaten.  Door het rijpen op houten vaten zal het bier iets van het hout als smaak gaan opnemen.

Het rijpen kan gedaan worden op nieuwe vaten, maar er wordt ook gerijpt op vaten die gebruikt zijn voor het rijpen van gedestilleerde dranken als whiskey of port. Hierdoor zijn de smaken van deze dranken waar te nemen in het bier.

Gebruikte vaten kunnen daarnaast ook nog bepaalde gisten bevatten die zorgen voor een ‘wilde vergisting’ in het vat. Hierdoor kan een bepaald type bier van smaak veranderen. Het risico is natuurlijk dat het eindresultaat een totale verrassing gaat zijn en de smaak niet super.

Ik denk dat barrel aging vooral gedaan wordt door craft beer brouwers. Deze brouwen namelijk op ambachtelijke wijze en het rijpen op houten vaten biedt net iets extra’s.

Barrel aged vs. RVS lagertanks

Over het algemeen gebeurd het rijpen (oftewel het lageren) van bier in RVS lagertanks. Het voordeel hiervan is dat na de lagering de tanks eenvoudig schoongemaakt kunnen worden om de volgende batch te kunnen rijpen.

Houten vaten nemen daarnaast relatief veel meer plaats in beslag. Hierdoor wordt het rijpen op vat er vooral in kleinere volumes bijgedaan.

De combinatie van beide methoden wordt ook gedaan. Eerst wordt het bier gelagerd op lagertanks en vervolgens verplaatst naar houten vaten om het bier extra smaak te geven.
Geef een reactie