Brouw je zelf bier, dan is de kans groot dat je gebruik maakt van een van deze basismouten. Dit zijn bovendien de mouten die je bijna overal wel kunt verkrijgen.
Er zijn vele soorten mout, waaronder specialemout, maar ook licht en donkere geroosterde mouten. Deze kun je slechts voor een klein deel storten in een brouwbeslag. Gelukkig zijn er ook een aantal basismouten die je volledig kunt gebruiken in de moutstorting voor bier. Laten we eens dieper ingaan in deze basis.
Wat zijn basismouten voor bier?
Basismouten vormen het volledige of het grootste deel van de moutstorting en daarmee de basis van het bier. Ze spelen daarnaast een essentiële rol bij het bevorderen van de enzymatische werking tijdens het maischen, waarbij de zetmelen worden omgezet. Zonder deze enzymatische activiteit vindt er namelijk geen omzetting van zetmeel plaats. Enkele voorbeelden van basismouten zijn pils, pale ale, Münchener en Vienna.
Elke basismout heeft eigen kenmerken die tot uiting komen in de smaak, maar ook in de kleur van het hier. Dit maakt bepaalde mouten geschikter om specifieke bieren mee te brouwen. Denk bijvoorbeeld aan Münchener, dat vaak terug te zien is in Oktoberfest en Bockbieren.
Doordat je een basismout volledig kunt storten, is het erg geschikt om een SMaSH-bier mee te brouwen. Hierbij maak je gebruik van slechts één moutsoort en één hopsoort.
Pils mout
Pils mout is een lichte basismout die vaak wordt gebruikt bij het brouwen van het bekende pils en andere lichte bierstijlen. Het levert een milde moutsmaak en heeft daarnaast een lichte kleur, wat bijdraagt aan de helderheid van het uiteindelijke bier.
Kleur (EBC): 3 – 5 EBC
Bierstijl: Pilsner, Blond, Lager
Smaakprofiel: Subtiele moutsmaak, lichte body
Lager mout
Lager mout is vergelijkbaar met pils mout en wordt gebruikt bij het brouwen van lagers. Het staat bekend om zijn lichte kleur en neutrale smaakprofiel, waardoor het een prima keuze is voor bieren waarin de smaak van de gebruikte hopsoorten prominent naar voren moet komen.
Kleur (EBC): 3 – 8 EBC
Bierstijl: American Lager, Helles, Cream Ale
Smaakprofiel: Neutraal, licht moutig, geschikt voor lagers
Pale Ale Mout
Pale Ale mout is een veel gebruikte basismout voor het brouwen van pale ales, india pale ales en andere amberkleurige bierstijlen. Deze mout voegt een rijkere moutsmaak toe en heeft een diepere kleur, waardoor het geschikt is voor brouwsels met meer complexiteit in smaak en kleur.
Kleur (EBC): 4 – 10 EBC
Bierstijl: Pale Ale, Amber Ale, American IPA
Smaakprofiel: Rijkere moutsmaak, bijdrage aan kleur
Münchener mout
Münchener mout komt oorspronkelijk uit München en staat bekend om zijn rijke, moutige karakter. Het is veel gebruikte mout in amber- en donkerdere bieren en draagt tevens bij aan de volheid van de smaak en de warme amberkleur van het bier.
Kleur (EBC): 10 – 20 EBC
Bierstijl: Amber Ale, Oktoberfest, Bock
Smaakprofiel: Rijk, moutig karakter, warme amberkleur
Vienna mout
Vienna mout, genoemd naar de Oostenrijkse stad Wenen, is een veel gebruikte mout in bieren zoals Vienna lagers en Märzen. Deze basismout biedt een evenwicht tussen moutige zoetheid en lichte toastiness, waardoor het bier een aangename complexiteit krijgt zonder te zwaar te worden.
Kleur (EBC): 6 – 10 EBC
Bierstijl: Vienna Lager, Märzen, Amber Ale
Smaakprofiel: Evenwicht tussen moutige zoetheid en toastiness
Maris Otter mout
Maris Otter mout, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, heeft een lichte kleur. Verder staat deze mout bekend om zijn rijke, moutige smaak en wordt vaak beschouwd als een hoogwaardige basismout. Het is veel gebruikte mout in Engelse ales en bieren waar een vollere, nootachtige smaak gewenst is.
Met zijn karakteristieke profiel draagt Maris Otter verder bij aan de complexiteit van het bier, waardoor het geschikt is voor een breed scala aan bierstijlen, variërend van traditionele Engelse bitters tot pale ales en zelfs sommige lichtere porters.
Kleur (EBC): 5 – 7 EBC
Bierstijl: English Bitter, Pale Ale, Porter
Smaakprofiel: Rijke, moutige smaak, nootachtige tonen
Combineren van de basismouten voor bier
Hoewel je basismouten vaak volledig kunt storten, zijn deze ook zeer geschikt om ze te combineren. Op deze manier kun je het brouwrecept verfijnen en een wat complexere smaak toevoegen. Het combineren van basismouten biedt tevens de mogelijkheid om de kenmerken van verschillende mouten te integreren, wat over het algemeen resulteert in een uitstekend bier.