Bier brouwen: over zelf je eigen bier maken
Ik ben in 2015 begonnen met het bier brouwen. Sindsdien vind ik het brouwproces buitengewoon fascinerend.
Het begint allemaal al met het samenstellen van een recept en dan op basis van natuurlijke ingrediënten aan de slag gaan. Als het bier dan eenmaal staat te vergisten is het even geduld hebben, maar de beloning van het openen van een zelf gebrouwen biertje is altijd een bijzonder moment.
Op deze pagina zal ik mijn kennis en ervaring delen op het gebied van het hobby brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Door het lezen van deze artikelen moet het uiteindelijk mogelijk om thuis aan de slag te gaan door te beginnen met het zelf brouwen van een eigen bier.
Er is meer; Het zelf brouwen van bier is een populair onderwerp en daarom valt er natuurlijk meer te vertellen over het bier brouwen. Om die reden zal het niet alleen bij eigen ervaringen blijven. Alles wat ik interessant vind het gebied van brouwen en ‘semi-professioneel’ brouwen zal zijn weg vinden naar deze pagina.
-
Water: onmisbaar bij het brouwen van bier
Bier bestaat voor zo’n 90% uit water en daarmee kun je wel stellen dat het een erg belangrijk ingrediënt is van bier. Het is daarom onmisbaar bij het brouwen van bier.
-
Zelf kandijsiroop maken: zo makkelijk is dat
Bij het brouwen van bijvoorbeeld Belgische abdijbieren kun je prima kandijsiroop gebruiken. Deze siroop kun je natuurlijk eenvoudig kopen, maar het is ook erg leuk om zelf kandijsiroop te maken.
-
Co-fermentatie, mijn ervaring met het blenden van gist
Recentelijk heb ik me gewaagd aan het blenden oftewel het mengen van twee verschillende gisten. Dit concept is ook wel bekend als co-fermentatie. Voldeed het uiteindelijke resultaat aan de verwachtingen?
-
Voorraad voor het brouwen: zo houd je deze eenvoudig bij
Niets is vervelender dan te ontdekken dat de mout of hop die je wilde gebruiken in een recept op is. Misschien is het dan al stiekem opgegaan tijdens het brouwen van een eerder biertje. Hoe zorg je er nu voor dat je voorraad voor het brouwen altijd op peil blijft en je nooit zonder essentiële…
- ADVERTENTIE
-
Verschillende maischmethoden: een compleet overzicht
Bij het brouwen van bier speelt de maischmethode een cruciale rol. Deze techniek, die al eeuwenlang wordt toegepast, bepaalt niet alleen de smaak en kwaliteit van het bier, maar ook de efficiëntie van het brouwproces.
-
De gisting van bier onthuld: alles wat je moet weten
Er zijn verschillende manieren waarop de gisting van bier kan gebeuren. Zo heb je ondergisting, bovengisting en spontane gisting. Maar wat gebeurt er nu in alle deze soorten gisting?
-
Hoe maak je bier: het complete brouwproces uitgelegd
Een goed glas bier komt natuurlijk niet zomaar aanwaaien. Er moeten namelijk voor het brouwen ervan een aantal stappen worden gezet. Al deze stappen samen vormen het brouwproces.
-
Brouwrecept door ChatGPT: Inspiratie voor een Double AI-PA?
Het stond al een tijdje op mijn lijstje: ChatGPT een brouwrecept laten genereren. Natuurlijk had ik al wat pogingen gedaan, maar nu was het tijd om een basis te leggen voor mijn komende brouwdag.
-
Tips voor de beginnende hobbybrouwer: Hier begint jouw brouwreis
Wist je dat het thuisbrouwen een erg leuke hobby is? Het geeft je bovendien de kans om zelf je favoriete bierstijlen op ambachtelijke wijze te brouwen. Zo heb je altijd het lekkerste bier in huis. Ik heb voor jou als beginnende hobbybrouwer enkele tips op een rij gezet om je op weg te helpen.
-
Wat kan ik nu weer gaan brouwen? Inspiratie voor een recept!
Herken je de situatie dat je wel een bier wilt brouwen, maar eigenlijk niet precies weet wat je kunt gaan brouwen. Je wilt bijvoorbeeld iets nieuws proberen of je hebt even genoeg van het normale arsenaal dat je doorgaans maakt.