Bier en de houdbaarheidsdatum

De houdbaarheidsdatum van bier

Elke flesje bier krijgt wel een houdbaarheidsdatum. Bij de laag alcoholische bieren ligt deze tht-datum meestal wel wat lager dan de hoog alcoholische bieren. Maar hoe zit dat nu precies met die datums en moet je je er aan houden?

Allereerst is het goed om te weten dat bier niet onbeperkt houdbaar is. Je koopt het natuurlijk vooral om van te genieten, dus het bewaren voor nieuwe generaties gaat misschien ook wat ver. De datum die je op het etiket vind is over het algemeen een richtlijn en na verstrijken van deze datum kan het een goed zijn om een bepaalde bier te drinken.

Door het bier goed op te bergen blijft de houdbaarheidsdatum op het etiket natuurlijk gewaarborgd. Dit betekent dat je bier het beste kan bewaren op een koele en donkere plek. Het beste is om de temperatuur constant te houden en laat nu een kelder of een donkere kast een stabiele temperatuur hebben.

Wat is de houdbaarheidsdatum van bier?

Het is informatie die meestal wel op het etiket staat. Maar in principe kun je als thuisbrouwer de volgende regels hanteren:

  1. Bieren die laag in alcohol zijn kunnen wel 6 tot 9 maanden goed blijven. Dit zijn bijvoorbeeld bieren als pilseners en andere lager bieren.
  2. De zwaardere bieren hebben een houdbaarheidsdatum van tot wel 12 maanden.

Daarnaast zijn er bieren die met gist op de fles zijn gegaan kunnen zelfs nog wat langer bewaard worden dan 1 jaar. Het bewaren van bier heeft weer invloed op de smaak en ook als is de datum verstreken, de smaak kan wel ten goede veranderen.

De verpakking speelt ook mee

In bier blijft langer vers als het afgevuld wordt in blik. Hoppige bieren zoals een IPA wil je eigenlijk zo vers mogelijk drinken. Deze kun je beter niet al te lang bewaren, omdat het hopkarakter anders langzaam vervagen.

Over het algemeen worden flessen afgevuld op donkerbruine flessen. Dit is omdat deze flessen zo weinig mogelijk licht doorlaten. En licht zoals zonlicht heeft weer invloed op het bier en dat wil je voorkomen. Juist om de houdbaarheidsdatum zo lang mogelijk te laten zijn.

Donkergroene flessen laten ook in mindere mate licht door. De transparante flessen kun je beter niet gebruiken om lang te bewaren. Drink deze dus zo snel mogelijk.

Experimentje: Zet eens een flesje pils een hele dag in de felle zon, bijvoorbeeld in de vensterbank. Zet een andere fles in de koelkast. Na 24 uur open je beide en vergelijk je wat zonlicht met het bier heeft gedaan.


Geef een antwoord