Bij bier in blik denk je al snel aan heel goedkoop pils dat per halve liter gaat of aan heel erg sterk bier dat gedronken wordt om laveloos te worden. Toch zijn er enkele redenen waarom blikbier goed is.
Sinds een kleine twee jaar is bier in blik echt aan een heuse opmars bezig. Verschillende craft brouwerijen zoals brouwerij Kees en het Uiltje vullen de bieren al af in blik en dat is eigenlijk wel tof.
Er hangt namelijk een stigma rondom blikbier. Meestal gaat de gedachte bij blik snel naar goedkoop pils dat in halve liters over de toonbank gaat. Eigenlijk is daarvan het voornaamste doel om snel dronken te worden en dat is jammer.
Daarnaast heerst er het idee dat het bier een raar smaakje krijgt door het blik, maar ook dit probleem is inmiddels opgelost door een speciale coating aan de binnenzijde van het blik. Al met al is er eigenlijk geen reden meer te bedenken om vrees te hebben voor de blikjes.
Waarom bier afvullen op blik?
Voor het afvullen van bier op blikjes moet een bierbrouwer mogelijk enkele aanpassingen doen in zijn brouwerij. Zeker als er voorheen is gekozen voor het afvullen op fles. Zo’n afvullijn is vaak niet geschikt voor blikjes. Het vergt dus een investering om deze aanpassing te doen.
Waarom zou een brouwerij dan kiezen voor het afstappen van flesjes? Er zijn eigenlijk drie goede redenen waarom er gekozen wordt voor het afvullen van bier in blik:
- Bier in blik blijft langer ‘vers’
- Blik neemt minder ruimte in
- Recyclen van blik is iets eenvoudiger
1. Bier in blik blijft langer ‘vers’
Sommige bieren vragen om een bepaalde versheid. Zoals de india pale ale. Deze hoppige bieren moeten als het even kan zo vers mogelijk gedronken worden. De hoparoma’s kunnen namelijk vervliegen in de loop van de tijd en daarmee vergaat ook het karakter.
Hop is gevoelig voor licht en dat is een van de redenen dat bierflesjes bruin zijn. Deze laten namelijk minder licht door, maar minder betekent niet dat er helemaal geen licht doorgelaten wordt. Het proces wordt als het name een beetje vertraagd.
Het bier in blik daarentegen is helemaal afgesloten en komt dus niet in contact met licht. Dat is een groot voordeel, want het bier blijft dus langer de smaak hebben zoals deze bedoeld is. Als ik zou moeten kiezen tussen een IPA in fles of uit blik, dan ga ik zeker voor het laatste.
2. Blik neemt minder ruimte in
Dit is vooral een transport dingetje. Bier in blik is namelijk compacter en lichter dan glas. Dit betekent dat er meer blikjes op een vrachtwagen passen en daardoor kan transport duurzamer plaatsvinden.
Daarnaast is blik iets dunner dan glas en geleid het dus koude temperaturen iets beter zijn tegenhanger. Hierdoor is een blikje dus sneller te koelen.
Gratis recycle tip
Omdat er steeds meer bier in blik verschijnt is de kans groot dat er veel blikjes zijn om weg te gooien. Deze kun je natuurlijk pletten door erop te schoppen. Maar je hebt gelukkig ook een heuze blikjespers die je mooi aan de muur kunt hangen. Zo plet je met heel weinig moeite al het blik dat je hebt. Echt een aanrader!
3. Recyclen van blik is iets eenvoudiger
Het ene flesje heeft wel statiegeld en het andere weer niet. Elke keer die walk of shame naar de glasbak. Het voordeel van bier in blik is dat deze in de meeste gemeentes gewoon aan huis wordt opgehaald. Je kan het bij het plastic afval doen en alles komt goed.
Blik kan er tijdens het sorteerproces makkelijk uitgefilterd worden. Als het dan alsnog in de verbrandingsoven terecht komt, dan zal het niet meteen smelten. Hierdoor is het er later alsnog uit te vissen en kan het materiaal gerecycled worden.
DIY: Maak een plantenpotje van je bierblikje
Het artwork van bierblikjes wordt steeds mooier. Je ziet dus dat brouwerijen steeds meer aandacht besteden aan de uitstraling van het bier in blik. Dat is eigenlijk wel een mooi teken, maar maakt het soms ook wel weer een beetje zonde om een blikje zomaar weg te gooien.
Een goed alternatief is daarom het hergebruiken van een bierblikje door er bijvoorbeeld een plantenpotje van te maken. Het is dus erg leuk als decoratie thuis, maar je kunt zo’n plantenpotje natuurlijk ook aan iemand cadeau doen. Bijvoorbeeld met een verjaardag, moederdag of vaderdag. De mogelijkheden zijn wat dat betreft dus eindeloos.
Benodigde tijd: 5 minuten
- Maak de blikje schoon
Het beste is om het blikje na leegdrinken schoon te spoelen met water
- Haal de bovenzijde weg met een blikopener
Neem een blikopener en haal de bovenkant hiermee weg. Wees wel voorzichtig, want je wilt geen deukjes in het bierblikje. Eventueel kun je met een schuurpapier aan de binnenzijde de scherpe randjes weghalen.
- Boor een klein gaatje in de bodem
In de bodem, die meestal bol loopt, maak je in het midden (het hogere deel) een klein gaatje. Dit zorgt ervoor dat het overtollige water weg kan.
- Vul het blikje met potgrond
Neem wat potgrond en vul het blikje, zorg er wel voor dat je iets wat ruimte overhoudt voor de volgende stap.
- Voeg het plantje toe
Er zijn genoeg kleine plantjes te verkrijgen, deze passen mooi in het bierblikje. Kies vooral de plantjes uit die je mooi vind.
- Geef water en geniet
Zet het plantje op een mooie plek neer en geef het regelmatig water.
Mocht zo’n plantje het niet overleven, dan kun je het lege blikje altijd nog als een pennenbakje gebruiken. Overigens staan bij mij twee bierblikjes op een mooie plek op mijn bureau. Ik geef ze verder regelmatig water en ik vind het bovendien wel iets gezelligs hebben.
Ik heb zelf uiteindelijk gekozen voor de blikjes van twee bieren die ik eigenlijk altijd wel kan waarderen. En elke keer dat ik ze zie, denk ik aan hoe lekker ik deze bieren vond. Erg leuk dus!
Het jaar 2023: statiegeld op blik
Sinds begin 2023 zit er ook statiegeld op dranken uit blik. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat het kleine percentage van 5% aan blikjes dat eindigt als zwerfafval terug wordt gedrongen. Met zo’n 95% gaat het overigens wel al goed, want dat komt al terug door middel van de PMD-inzameling.
Statiegeld blikken zijn te herkennen aan een speciaal logo, waarop het woord statiegeld staat. Heb je dus een leeg bierblikje met zo’n logo, dan weet je dat je deze kan inleveren bij onder andere de supermarkt. De tas met statiegeld verpakkingen zal door de invoer waarschijnlijk nog sneller vol raken.
Kleine tip: spoel de blikken even uit met wat water, dit voorkomt vieze luchtjes en het aantrekken van beestjes zoals fruitvliegjes. Wel zo fijn!
Wees vooral niet bang voor bier in blik. Als je een bier wat langer wilt bewaren, dan kun je beter wel kiezen voor de fles. Maar in alle andere gevallen zijn blikjes gewoon een prima keuze.