Home / Bier brouwen / Zelf je bier brouwen is niet moeilijk en dit is waarom

Zelf je bier brouwen is niet moeilijk en dit is waarom

Is het brouwen van bier moeilijk

Als je een complex biertje aan het drinken bent, dan heb je al snel de verwachting dat het brouwen van zo’n bier zelf ook moeilijk is. Maar is die gedachte wel terecht?

Het drinken van bier kan best eenvoudig zijn, het wordt misschien wat lastiger als er al meerdere bieren gedronken zijn. En als drank zijnde is het bovendien veelzijdig en lijken de mogelijkheden en bierstijlen daarnaast wel eindeloos te zijn.

Juist vanwege die veelzijdigheid en de kwaliteit van het bier dat je kunt kopen zul je al snel denken dat het brouwproces erachter lastig en complex is. Maar is dat wel terecht of is het zelf bier brouwen eigenlijk niet zo moeilijk als je zou denken.

Bierbrouwen blijft populair: Hoeveel hobbybrouwers zijn er in Nederland?

Bierbrouwen blijft populair: Hoeveel hobbybrouwers zijn er in Nederland?

Een goed begin is het halve werk

Bezoek eens een brouwerij en volg daar een rondleiding. Tijdens zo’n tour krijg je uitleg over het brouwproces en wordt je interesse in de brouwhobby misschien zelfs wel aangewakkerd. Bij mij was het een rondleiding bij de Hertog Jan brouwerij in Arcen dat me enthousiast heeft voor het zelf brouwen willen van bier.

De eerste stap was voor mij het aanschaffen van een startset om zelf 3,6 liter bier te brouwen. Ik ben begonnen met een set van Brooklyn Brew Shop. Mijn eerste batch was niet erg geslaagd: met veel schuimende bieren. Maar sindsdien ben ik wel verder gegaan en heb ik voor mezelf de lat elke keer iets hoger gelegd.

Start daarom dus met een brouwpakket en laat je leiden door de stappen van het brouwproces. Weet dat het gewoon verstandig is om de handleiding te volgen. Brouw het bier dus volgens instructies en probeer vooral niets extra’s te doen om het jezelf moeilijk te maken. En weet dat er na de eerste keer brouwen er waarschijnlijk een tweede keer komt.

Wil je echt verder gaan dan kun je misschien zelfs een brouwcursus volgen. Dit kan bijvoorbeeld bij een brouwgilde. Tijdens zo’n cursus krijg je echt goede uitleg over het brouwen van bier en heb je de kans om vragen te stellen. Aan het einde van zo’n dag ken je alle basisstappen om een bier te brouwen.

Blijf nieuwsgierig en blijf vooral kennis opdoen

Beginnen met een startset om bijvoorbeeld 5 liter bier te brouwen is een goede manier om het ambacht te leren. Om de volgende stap te zetten is het zaak om kennis op te doen en deze ook vooral te blijven uitbreiden. Ik kan je aanraden om een goed boek over brouwen te lezen. Door de uitleg zul je de stappen beter leren te begrijpen en leer je dat brouwen van bier eigenlijk niet zo moeilijk is.

Wil je gaan focussen op een bepaalde stijl bier zoals een IPA, dan kun je ervoor kiezen om wat specifiekere boeken over de stijl zelf te lezen. Het doel is natuurlijk om de stijl te leren begrijpen en om fantastische bieren te gaan brouwen.

Naast boeken staat ook het internet vol met leerzame blogs over het brouwen van bier en daarnaast heb je Youtube waar je kennis kunt opdoen over specifieke zaken. Er is echt genoeg content te vinden over deze fascinerende brouwhobby.

Het blijft vooral een kwestie van blijven doen

Zoals alles in het leven komt ook hier het cliche weer om de hoek kijken: doen, doen doen. Door vaak iets te doen en te herhalen wordt je er beter in. En datzelfde geldt dus ook voor het brouwen van bier. Hoe vaker je brouwt, hoe beter je bieren worden en hoe sneller je het brouwproces eigen kunt maken. Door de herhaling gaan bepaalde stappen steeds makkelijker en is het brouwen van bier niet meer zo moeilijk als toen je begon.

Zelf ben ik na een aantal keren begonnen om elke brouwdag iets nieuws of iets anders te proberen. Dit met als doel om ervan te leren en natuurlijk ook om er over te kunnen schrijven. Een voorbeeld is bijvoorbeeld het coldsteepen van donkere mouten.

Door elke keer de lat iets hoger te leggen, daag je vooral jezelf uit en dat maakt de hobby weer mooi.

Je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt

Zoals met elke hobby kun je het met brouwen van bier zo moeilijk maken als je zelf wilt. Het is namelijk een veelzijdige vrijetijdsbesteding. Je kunt de dingen simpel houden en recepten van anderen blijven brouwen. Maar je kunt ook de andere kant op en zelf recepten gaan ontwikkelen.

Tot dusver valt het misschien nog mee qua complexiteit. Er zijn ook andere facetten die je misschien aan kunnen spreken. Neem nu gist en het zelf aanleggen van een gistbank. Het oogsten van gist om deze vervolgens nogmaals te brouwen.

Er zijn zelfs thuisbrouwers die aan wilde vergisting doen en het wort dus bepaalde tijd blootstellen aan de open lucht. Verder kun je houten vaten op de kop tikken en het bier rijpen op vat.

Waarschijnlijk zijn er meer facetten te benoemen, maar hiermee heb ik denk ik al een goed beeld gegeven hoe moeilijk je het kunt maken met het brouwen van bier.Geef een reactie