Home / Brouwrecepten / Double IPA recept: brouw zelf ook een ware hopbom

Double IPA recept: brouw zelf ook een ware hopbom

Glas met mijn double IPA gemaakt met dit recept

Een tijdje terug heb ik een Double IPA gebrouwen. Dit recept is in mijn ogen erg geslaagd en daarom vind ik het leuk om het recept voor deze Double IPA te delen.

Ik probeer al tijden een echt goed hoppig bier te brouwen, maar juist als het om hop gaat ben ik eigenlijk nogal terughoudend. Hierdoor slagen mijn pogingen over het algemeen niet zo goed. Daarom heb ik maar een tijdje de hoppige bieren echt aan de professionals overgelaten.

Tot deze poging! Damn, de hoppigheid is zo geslaagd dat je niet eens doorhebt dat je best wel een zwaar bier aan het drinken ben. Ik ben dus echt oprecht trots op dit Double IPA recept.

In het kort

  • Een DIPA (of Imperial IPA) is een zwaardere versie van een gewone IPA, gekenmerkt door een hoger alcoholpercentage (meestal 7,5% tot 10%) en een intense hopbitterheid en sterke fruitige/bloemige aroma’s door veel hopgebruik en dry-hopping.
  • Het recept is voor 20 liter en resulteert in een bier van 10,1% alcohol. De belangrijkste ingrediënten zijn Swaen Ale en GoldSwaen Munich Light mout, en 500 gram kristalsuiker om het hoge alcoholpercentage te bereiken.
  • Er wordt een combinatie van de populaire hoppen Centennial, Citra, Cascade en Simcoe gebruikt voor zowel de kook als de hopstand (na het koken).
  • Het bier wordt vergist met Fermentis SafAle US-05 gist op 20°C gedurende twee weken. Na de hoofdvergisting wordt er gedryhopt met 40 gram Cascade en 40 gram Centennial gedurende vier dagen.
  • Gebruik brouwsoftware (zoals Brewfather) om de hoeveelheden water aan te passen aan je specifieke brouwketel. Het overhevelen van het bier tijdens de vergisting is optioneel, maar de brouwer beveelt het aan.

ADVERTENTIE

Wat is een Double IPA precies?

De india pale ale, daar ben je vast wel mee bekend. Je hebt ook een Double IPA, ook wel bekend als een Imperial IPA. Deze bierstijl is te herkennen aan een hogere hoeveelheid hop en een hoger alcoholpercentage. Bij een gewone IPA ligt dat alcoholpercentage meestal tussen de 5-7%, maar bij een Double IPA kan deze prima tussen de 7,5 en 10% liggen.

Doordat je extra veel hop gebruikt en ook nog eens gaat drooghoppen krijg jecht een intense hopbitterheid en ook wel echt die sterke fruitige of bloemige aroma’s.

Mijn afwegingen voor het Double IPA recept

Zoals ik hierboven al schreef ben ik altijd wel terughoudend in het gebruik van veel hop. Voor dit Double IPA recept heb ik dat eens helemaal losgelaten. Ik heb voor het recept gekozen voor de hoppen Centennial, Citra, Cascade en Simcoe. Dit zijn de hoppen die meestal wel voor deze bierstijl worden gebruikt.

Naast de mout heb ik ook eens zo’n 500 gram kristalsuiker toegevoegd, dit om het alcoholpercentage wat hoger te krijgen. Het resultaat is een bier dat net iets buiten de grenzen valt, namelijk 10,1%. Maar goed, dat is een detail.

Double IPA

Geniet thuis van je eigen gebrouwen hopbom.


1,094

BEGIN SG

1,012

EIND SG

10,1%

ABV

20

Liter


Ingrediënten

  • 6000 gram Swaen Ale (7,1 EBC)
  • 1000 gram GoldSwaen Munich Light (95 EBC)
  • 500 gram kristalsuiker
  • 50 gram Simcoe (11,9% alfa)
  • 45 gram Citra (12.0% alfa)
  • 60 gram Cascade (4,5%)
  • 60 gram Centennial (8,7%)
  • 2 zakjes Fermentis SafAle US-05 gist

Benodigdheden

Maischen

Begonnen met 24,5 liter maischwater. Gespoeld met ongeveer 4,5 liter water.

  • Maischen 65°C – 60 minuten

Hopschema

  • 20 gram Simcoe – 60 minuten
  • 15 gram Citra – 60 minuten
  • 20 gram Cascade – 15 minuten
  • 20 gram Centennial – 15 minuten
  • 500 gram suiker – 10 minuten
  • 30 gram Citra – Hopstand, 15 minuten
  • 30 gram Simcoe – Hopstand, 15 minuten

Vergisting

  • Aangehouden temperatuur 20°C voor 2 weken
  • Drooghoppen: 40 gram Cascade en 40 gram Centennial voor 4 dagen.

Bottelsuiker / liter

6 gram

70%

Calorieën / flesje (330 ml)

237 kcal

Maak je eigen hopbom

Met dit recept maak je dus een goede Double IPA. Ga je hiermee aan de slag, laat dan zeker hieronder even weten wat je van het eindresultaat vind. Zelf ben ik voornemens om hem volgend jaar nog eens te brouwen, misschien dat ik dan iets varieer met de hoppen, maar de gebruikte hopsoorten in dit recept passen wat mijn betreft echt prima bij deze bierstijl.

Aan de slag met dit recept?

Wil je dit recept brouwen, maar zit je nog met vragen. Voel je dan zeker vrij om deze hieronder te stellen. Om het je wat gemakkelijker te maken hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Wil je meer of juist minder brouwen dan het brouwrecept aangeeft, dan kun je de hoeveelheden van de ingrediënten met een gerust hart opschalen. En als je minder wilt, dan deel je gewoon alles naar rato.

Iedere brouwketel is anders en daarom vermeld ik niet altijd de hoeveelheden spoelwater. Jouw ketel verdampt mogelijk meer water dan de mijne, gebruik daarom altijd brouwsoftware, zoals bijvoorbeeld brewfather.

Is overhevelen nodig? Als je het mij vraagt dan is het overhevelen van bier tijdens de vergisting is geen must. Ik doe het meestal zelf wel, omdat ik er goede resultaten mee behaal. Vind je het gedoe of niet nodig, dan kun je het overslaan.




Geef een reactie