Home / Bier brouwen / Weg met de overlooppijp van de all-in-one-ketel

Weg met de overlooppijp van de all-in-one-ketel

De brouwketel zonder overlooppijp

Ik heb recent een kleine aanpassing gedaan aan mijn brouwketel. Namelijk de overlooppijp vervangen door een stop. Door deze aanpassing heb ik nu goede hoop dat het roeren stukken makkelijker verloopt.

Iedere thuisbrouwer die brouwt met een zogeheten ‘budget’ all-in-one ketel, weet dat deze een overlooppijp bevat. Deze pijp zorgt er eigenlijk voor dat het overtollige wort weg kan lopen en daarmee voorkomt deze dat de ketel overloopt.

In principe is de ketel zo ontworpen dat je een moutkorf hebt dat je tijdens het maischen afsluit met een filterplaat. Het wort blijft door te pompen in contact met het mout en zo vind de versuikering plaats. Het kan namelijk gebeuren dat het water sneller opgepompt wordt dan het kan wegstromen. En daar komt de overlooppijp in beeld. Hierdoor stroomt het wort tijdig weg.

Kwestie van minder hard pompen

Bij mij viel het rendement best wel tegen in de beginjaren en wanhopig als ik was ging ik op zoek naar manieren om dit te optimaliseren. Een van de trucs die ik tegenkwam was het blijven roeren van het beslag. Door dit te doen voorkom je kanaalvorming en daardoor verhoog je het contact van de mout met het wort.

Doordat ik ging roeren moest ik eigenlijk wel de filterplaat weg laten. En hierdoor liep ik weer meer risico dat er mout in de pomp terecht kwam doordat deze door de overlooppijp weg liep. De oplossing hiervoor was het knijpen van de pomp, dus gewoon minder hard pompen.

Overigens loopt de doorstroom wel wat beter naarmate ik langer aan het maischen ben, dus beetje bij beetje kan ik deze verder open gaan zetten.

Volgende stap: overlooppijp weg

Omdat ik nu minder hard pomp is de overlooppijp eigenlijk overbodig geworden. Toch moest ik deze laten zitten, want anders komt de mout via de onderste filterplaat alsnog in de pomp terecht. Gelukkig kwam ik niet zo heel lang geleden een RVS plug op AliExpress tegen. En met deze plug dicht ik nu het gat achter het weglaten van de pijp veroorzaakt.

Door deze aanpassing kan ik verder makkelijker door het beslag roeren. En daardoor hoop ik nog meer uit mijn easybrew te mogen halen. Met een beetje geluk gaat mijn rendement zelfs nog ietsje omhoog.

De montage is overigens zeer eenvoudig en het voelt allemaal degelijk aan. Door het afdoppen is er nu dus meer ruimte om te roeren. Verder was het aanschaffen de gok meer dan waard. Voor een kleine 3,5 euro haal je dus zelf zo’n dop in huis. Kwestie van een paar weekjes geduld hebben en dan heb jij ook de ruimte om te roeren.9 reacties op “Weg met de overlooppijp van de all-in-one-ketel”

 1. Jacob avatar
  Jacob

  Hallo Andy, eigenlijk heb je er volgens mij nu een veredeld BIAB systeem van gemaakt. Ik heb met jaren een BIAB systeem gebrouwen en ben nu overgestapt op een Brew Monk. Het is wel een heel goed idee, denk alleen dat je niet alle water in 1 keer kunt toevoegen.

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Ja het lijkt wel steeds meer op een BIAB zo, hehe. Ik moet nog uitvinden of dit nu echt goed werkt. Nog geen brouwdag gehad ivm het mooie weer.

 2. jurgen avatar
  jurgen

  hoi Andy,
  toevallig al kunnen testen? Ik overweeg het nu ook zo te gaan doen. De eerste keren in mijn brewmonk ketel rooerde ik nooit in mijn maish stap maar de laatste 2 keren toch ook gedaan maar wanneer stop je met roeren en ik vind het lastig. Ik wil natuurlijk niet door het opgebouwde filterbed van kafjes van de mout zitten omdat ik dan kans heb op troebel wort. En dat hebben we liever niet natuurlijk.

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Toevallig afgelopen weekend getest en het werkt goed. Geen pijpje dat in de weg zit met het roeren.

 3. Jacob Koster avatar
  Jacob Koster

  Hallo Andy, ik heb de overloop pijp ook verwijderd. Ik moet zeggen dat bevalt goed. Ook ben ik er achter gekomen, dat mijn temperatuur volgens mij niet goed werd weergegeven. Heb tevens de temperatuur 1.5 graden naar boven gekalibreerd en volgens mij komt ook dat het rendement ten goede. Ook ben ik begonnen met 30 minuten koken ( of in ieder geval vanaf 30 minuten pas hop toevoegen). Je bent misschien een grammetje of 5 meer nodig, maar ik moet zeggen dat de bieren een enorme sprong voorwaarts hebben gemaakt. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Groet Jacob

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Ik vind het tot nu toe best een goede oplossing. Het roeren gaat namelijk vele malen makkelijker. Het korter koken doe ik sinds een tijdje ook en ook dat bevalt me wel.

   1. Rob van Regteren avatar
    Rob van Regteren

    Goedendag Andy, ik zou graag willen weten wat jou ervaringen zijn met brouwen zonder overlooppijp. Ik had er laatst over gelezen in dit blog. Heb nog wel een vraag over het bovenste zeef, moet je deze bij het spoelen toch nog wel gebruiken, om een betere verdeling te bewerkstelligen? Ik heb beide zeven afgedopt met een rvs plug.
    Graag zou ik willen weten of jij of inmiddels andere brouwers ervaring hebben met het weglaten van de overlooppijp.
    Groet

 4. Rob van Regteren avatar
  Rob van Regteren

  Hallo Andy, Ik ben sinds kort in het bezit van een Easy Brew all in one brouwketel. Na de eerste keer brouwen zat er een laagje op de bodem ingebrand. Waarschijnlijk te hoog wattage ingesteld. Welke temperatuur gebruik jij bij het Maichen en welke temperatuur bij het koken? Ik had 2000 bij het maichen en 2500 bij het koken.

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Ik zit meestal wel wat lager. Bij het maischen is dit meestal tussen de 1500 en 1800 watt. Bij het koken zet ik het vermogen tussen de 2000 en 2200 watt. Vooralsnog werkt dat voor mij best prima.

Geef een reactie