Leer alles over het zelf brouwen van bier

Plato, wat is het?

geschreven door Andy Meerwaldt
Plato gebruikt voor de accijns categorie

Plato is in dit geval niet Griekse filosoof, maar is een eenheid die in de brouwwereld wordt gebruikt om het stamwortgehalte van de wort weer te geven.

Wat is Plato?

De eenheid wordt in graden Plato (°P)  weergegeven en is genoemd naar de wetenschapper Fritz Plato. Omstreeks 1900 heeft Plato een methodiek (Brix ofwel °Bx) om het suikergehalte (stamwortgehalte) van een vloeistof te berekenen verbeterd.

1 °P = 1 gram vaste stof per 100 gram vloeistof.

Een stamwortgehalte van 6 °P betekent dat 100 gram wort 6 gram suiker bevat.

Toepassingen

Het getal in plato kan bijvoorbeeld worden gebruikt om het alcoholpercentage van bier te berekenen. Door middel van de waarde voor vergisting en waarde na de vergisting kan uitgerekend worden hoeveel procent alcohol het bier ongeveer bevat.

Vermelding op etiketten

Het stamwortgehalte is zo nu en dan terug te vinden op het bieretiket. In landen als België wordt dit soms vermeld op het etiket. Hierbij is het belangrijk om te weten dat dit getal niet verward moet worden met het alcoholpercentage.

Accijns

In Nederland was het tot voor kort niet toegestaan om het stamwortgehalte te vermelden op het etiket. In plaats van de vermelding wordt een categorie aangeduid en deze bepaalt de accijns die betaald moet worden:

Categorie Stamwortgehalte
Cat. III 1 tot 7 °P
Cat. II 7 °P tot 11 °P
Cat. I 11 tot 15,5 °P
Cat. S 15,5 °P of hoger

Een normale pilsener zal over het algemeen in cat I. vallen.

Het stamwortgehalte berekenen

Er zijn refractometers die het stamwortgehalte kunnen meten. Als dat niet het geval is dan kan de waarde in plato worden berekend op basis van het soortelijk gewicht.

plato ≈ ( SG – 1000 ) / 4

Voorbeeld: Ik heb een SG van 1040 dat wordt ( 1040 – 1000 ) / 4 = 40 / 4 = 10 °P

Zelf het stamwortgehalte berekenen

2 reacties op “Plato, wat is het?”

Paul schreef:

De % aangegeven op het gemiddelde flesje gaat over abv niet over plato. Er zijn er maar weinig die graden plato op het flesje hebben staan aangezien dit ook lang verboden is geweest. Als de 8 bij Rochefort voor plato zou staan dan zou er maar zn 3 a 4% alcohol in zitten. Dit is echter niet het geval, het bedraagt namelijk 9.2% abv.

Andy schreef:

Dank je wel voor je reactie. Ik weet niet meer welke bron ik heb gebruikt voor de Rochefort vergelijking (reden om die bewering helemaal weg te halen).


Geef een reactie