Home / Bier brouwen / Wat is het stamwortgehalte?

Wat is het stamwortgehalte?

Het stamwortgehalte geeft de begindichtheid van het wort weer.

Het stamwortgehalte geeft aan hoeveel suikers er in het wort zit, voordat de vergisting heeft plaatsgevonden. Hoe hoger het stamwort, hoe meer suikers het wort zal bevatten.

Let op: Een hoog extractgehalte betekent niet automatisch een hoger alcoholpercentage. Het wort kan namelijk ook een hoge hoeveelheid onvergistbare suikers bevatten.

Over het algemeen genomen zal een pilsner een lager stamwortgehalte bevatten en een quadrupel juist weer een hoger gehalte.

We meten het stamwortgehalte in graden Plato (ยฐP). Deze schaal is genoemd naar de wetenschapper Fritz Plato. Plato heeft omstreeks 1900 een bestaande methodiek (Brix ofwel ยฐBx) om het suikergehalte (stamwortgehalte) van een vloeistof te berekenen verbeterd.

1 ยฐP = 1 gram vaste stof per 100 gram vloeistof.

Een stamwort van 6 ยฐP betekent dat 100 gram wort 6 gram suiker bevat.

Wat kun je met het stamwortgehalte?

Het getal in plato kunnen we bijvoorbeeld gebruiken om het alcoholpercentage van het bier te berekenen. Door voor en na de vergisting de waarde te meten, kunnen we uitrekenen hoeveel procent alcohol het bier ongeveer bevat.

Het stamwortgehalte kun je bepalen met een hydrometer of een refractometer. In sommige gevallen moet de waarde omgezet worden en soms geven de hulpmiddelen de waarde al aan in de juiste schaal.

Mocht je nu een refractometer of hydrometer hebben dat de waarde weergeeft op basis van het soortelijk gewicht, dan kun je volgende formule gebruiken om de waarde om te rekenen naar plato.

plato โ‰ˆ ( SG โ€“ 1000 ) / 4

Voorbeeld: Ik heb een SG van 1040 dat wordt ( 1040 โ€“ 1000 ) / 4 = 40 / 4 = 10 ยฐP

Bereken zelf het stamwortgehalte

Het stamwort en accijns

De belastingdienst en met name de douane is erg geรฏnteresseerd in het stamwortgehalte van het bier. Ze gebruiken dit namelijk om te bepalen in weke accijnsklasse het bier valt. Hoe lager het stamwort, hoe lager deze accijns zal zijn.

Voor 2015 waren de categorieรซn Cat I, II, III en S. Soms zie je op flesjes bier nog een waarde in dit stelsel staan. Maar het benoemen van de categorie is eigenlijk niet meer nodig; het draait gewoon om het stamwortgehalte.

CategorieStamwortgehalte
Cat. A / Cat III7 ยฐP en lager
Cat. B / Cat II7 ยฐP tot 11 ยฐP
Cat. C / Cat I11 ยฐP tot 15 ยฐP
Cat. D / Cat S15 ยฐP of hoger

Voor elke categorie, dus eigenlijk de waarde in plato, gelden weer andere tarieven. Bij een pilsner zal de accijns dus iets lager liggen, dan bijvoorbeeld een tripel of quadrupel.

Het was vooralsnog in Nederland echter niet toegestaan om het stamwortgehalte te vermelden op het etiket. De consument kan de waarde verwarren met het alcoholpercentage. In plaats daarvan werd dus de accijnscategorie getoond.

In landen als Belgiรซ daarentegen is in veel gevallen het stamwort juist wel terug te vinden op het etiket. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor bier uit landen als Tsjechiรซ.



  1. Paul avatar
    Paul

    De % aangegeven op het gemiddelde flesje gaat over abv niet over plato. Er zijn er maar weinig die graden plato op het flesje hebben staan aangezien dit ook lang verboden is geweest. Als de 8 bij Rochefort voor plato zou staan dan zou er maar zn 3 a 4% alcohol in zitten. Dit is echter niet het geval, het bedraagt namelijk 9.2% abv.

    1. Andy avatar
      Andy

      Dank je wel voor je reactie. Ik weet niet meer welke bron ik heb gebruikt voor de Rochefort vergelijking (reden om die bewering helemaal weg te halen).

Geef een reactie