Home / Overige Bierzaken / Statiegeld op blik, het gaat dit jaar gebeuren

Statiegeld op blik, het gaat dit jaar gebeuren

Een blikje met bier. Over blik wordt dit jaar statiegeld berekend.

We mogen vandaag de dag gelukkig al een groot deel van de bierflessen inleveren bij de flessenautomaat in de supermarkt. Dit jaar in april komen daar ook de lege blikjes bij, dus dan gaan we gelijk ook op blik statiegeld betalen.

Zwerfafval is al een tijdje een probleem. Recentelijk is daarom al statiegeld ingevoerd op de kleine plastic frisdrankflesjes. En de resultaten liegen er niet om. Sinds de invoering zwerven er al minder flesjes rond. En nu bewegen we ons richting de volgende stap: de invoering van statiegeld op blik.

Op zich is het een goed initiatief, zeker ook om het rondzwerven van dergelijke verpakkingen terug te dringen. Wist je dat 95% van het blik al terug komt via PMD-inzameling? De overige 5% komt dus niet terug in de cirkel en dat is zonde.

Statiegeld in Duitsland

Nu woon ik zelf vlakbij de Duitse grens en daar wordt echt op alle drankverpakkingen wel statiegeld geheven. Dus op blik en op zowel glazen als plastic fles.

Zelfs op de bierflessen die we hier bestempelen als wegwerp wordt bij de oosterburen statiegeld geheven. Overigens staat hier een speciaal logo voor op de flessen, niet dat je nu enthousiast probeert de wegwerpflessen van hier daar probeert in te leveren.

De rijke en historische Duitse biercultuur

De rijke en historische Duitse biercultuur

Invoering statiegeld op blik

Net nu het gebruik van blik voor bier steeds populairder wordt, gaat er een systeem ingevoerd worden dat ervoor moet zorgen dat dit blik ook ingeleverd gaat worden. Helaas is daar nog niet iedereen klaar voor, want aanvankelijk zou het systeem eind 2022 ingevoerd worden.

Voor supermarkten betekent de invoering namelijk dat er een extra inzamel stroom bijkomt. Dat moet dus allemaal afgehandeld worden. Daarnaast moeten ook de flessenautomaten aangepast worden.

Ook voor brouwerijen betekent de invoering van statiegeld op blik mogelijk weer een extra stap. Etiketten moeten bijvoorbeeld aangepast worden. Dit om ervoor te zorgen dat de machines deze accepteren. Het is overigens ook een stap waar niet veel alternatieven voor zijn.

Nu zijn er bijvoorbeeld al de zogenaamde wegwerpflessen en ik kan me goed voorstellen dat het gebruik daarvan een bewuste keus is. Het is waarschijnlijk te duur om statiegeldflessen te gebruiken en mee te doen aan dat systeem. Sinds een kleine twee jaar is het gebruik van blik een steeds vaker gebruikte verpakking.

Bier in blik: 3 redenen waarom dit echt tof is

Bier in blik: 3 redenen waarom dit echt tof is

Minder blik als zwerfafval door statiegeld

Ik hoop eigenlijk wel dat de invoering van statiegeld op blik te behappen is voor de kleinere brouwerijen. Deze hebben het namelijk al best zwaar gehad de laatste tijd. Zo zijn ze de klap van de corona pandemie net te boven. Tel daar vervolgens de energiecrisis bij op. En daar komt nu ook nog eens de invoering van het statiegeld op blik bij.

Neemt niet weg dat de invoering in mijn ogen zeker een goede stap is, die naar alle waarschijnlijkheid wel te overleven valt. En laten we bovendien hopen dat de kleine 5% van het blik, dat nu als zwerfafval rondzwerft, afneemt door er statiegeld over te vragen. Alleen als dat getal 0% wordt, dan is er volgens mij sprake van een volledige cirkel waarbij het blik continu in de keten blijft.

Sta je dan met mijn tas vol lege verpakkingen

Ik moest dus altijd wel klein beetje grinniken van het statiegeld beleid in Duitsland. Bij de inleverpunten aldaar staan namelijk altijd wel mensen in een rij te wachten. En bijna allemaal wel met volle tassen met daarin elk mogelijk flesje en blikje om in te leveren.

Voor mijn gevoel was dat eigenlijk best wel overdreven. Door onze redelijk recente invoering van het statiegeld op de kleine frisdrankflesjes zijn wij eigenlijk al een stap dichterbij gekomen. En nu komt daar dus het blik bij.

Verander je bierblikje in een plantenpotje

Verander je bierblikje in een plantenpotje

Om de hoeveelheden dat je elke keer moet inleveren te beperken denk ik dat het consequent en regelmatig inleveren helpt om de ruimte die het anders in beslag gaat nemen te beperken. Oh ja, en het goed uitspoelen van de verpakkingen als deze leeg zijn lijkt me een goede eerste stap. Zeker als je vieze luchtjes en beestjes wilt tegengaan. Sorry, ik ben praktisch ingesteld.



Geef een reactie