Bij het brouwen van bier is het verstandig om de gist op een gecontroleerde manier zijn werk te laten doen. Om dit voor elkaar te krijgen kunnen we een vergistingskast bouwen.
Gist functioneert het beste binnen een bepaalde temperatuur range. Bepaalde bovengisten gedijen bijvoorbeeld het beste op een temperatuur tussen de 18 en 24 graden.
Als de temperatuur te hard schommelt, dan kan dit invloed hebben op de vergisting. Om deze schommelingen te voorkomen kunnen we een vergistingskast bouwen. Hiervoor kan bijvoorbeeld een (oude) koelkast gebruikt worden.
Hoe werkt een vergistingskast?
Een vergistingskast is een gesloten ruimte waarin het gistvast staat. De temperatuur van het te vergisten wort wordt continu bijgehouden door een temperatuurregelaar.
Zo’n regelaar is ingesteld op een bepaalde temperatuur (en heeft soms een marge). Wordt de temperatuur te koud dan zal er een warmte element ingeschakeld worden. Is de temperatuur te hoog dan schakelt de regelaar de koelkast in.
Wat is er precies nodig?
In principe heb je voor een vergistingskast drie dingen nodig: een koelkast, een warmtebron en een temperatuur regelaar. Een goed voorbeeld van een regelaar is een inkbird. Ik gebruik zelf de Inkbird ITC-308 en deze werkt echt supergoed. Zo kan ik de ‘marge’ instellen en ervoor zorgen dat de temperatuur niet te hard uitschiet.
Als warmte element kun je bijvoorbeeld een gloeilamp gebruiken. Ikzelf gebruik een warmteriem van 5 watt. Dit werkt voor mij prima om te verwarmen.
Waarom is een gistkast handig?
Een vergistingskast biedt voordelen. De gisting kan namelijk gecontroleerd plaatsvinden. Het is mogelijk om ondergistende bieren in de zomer te brouwen. Daarnaast biedt een gistkast de mogelijkheid om een cold crash uit te voeren waardoor het uiteindelijke bier helderder kan worden.
Zelf zette ik voorheen het gistvat altijd weg in de kelder waar de temperatuur in de zomer rond de 19-21 graden was. Op zich werkte dit prima. Alleen in de koude maanden was de temperatuur daar rond de 15 graden en daardoor kwam de vergisting niet op gang. Om dat op te lossen zette ik het vat maar in de woonkamer neer.
Nu kan ik het hele jaar mijn bieren op dezelfde temperatuur laten vergisten. Door deze constante factor zouden mijn bieren in theorie altijd hetzelfde moeten smaken, natuurlijk mits ik hetzelfde recept nogmaals zo brouwen.
5 reacties op “Een vergistingskast: maak hem zelf en controleer zo je vergisting”
Hoi Andy, je gebruikt een warmteriem van slechts 5 Watt. Is dat niet wat weinig? Hoe ver kun je de temperatuur er mee opvoeren? Met name belangrijk nu de omgevingstemperatuur in huis wat lager wordt komende tijd. Verder compliment voor je site, heel heldere uitleg waar ik als beginnend brouwer veel aan heb gehad.
Dank je wel voor de reactie en het compliment 🙂 Ik heb tot nu toe nog geen moeilijkheden gehad met het verwarmen. Om eerlijk te zijn heb ik niet heel erg stilgestaan bij het vermogen van de riem. Ik verwarm over het algemeen naar 20 – 22 graden en dat lijkt de riem wel aan te kunnen. Mocht het echt lastiger worden in de toekomst, dan ga ik op zoek naar een alternatief.
Hallo Andy
Ik heb een grote oude koelkast er gaan met gemak 6 kratten in.
Heb er zelf een mini ventilatorkachel in staan werkt perfect.
Moet er geen ontluchting in ivm het gisten
Dank je wel voor de reactie. Vooralsnog heb ik er geen problemen mee gehad, dus ik kan niet direct zeggen of ontluchting noodzakelijk is.
Dank je voor je reactie!