Leer alles over het zelf brouwen van bier

Brand – Gose

geschreven door Andy Meerwaldt
De Brand Gose

Elk jaar organiseert Brand een brouwwedstrijd voor hobbybrouwers. Bij elke wedstrijd is het doel om een bepaald type bier te brouwen. Voor 2018 heeft de brouwerij gekozen voor de Brand Gose.

Eerdere stijlen die uit de wedstrijd zijn gekomen zijn de Saison, Porter, (Zwaar) Blond, IPA en Session IPA en nu dan de Brand Gose. Deze Gose is een ‘limited edition speciaal voor de zomer van 2019. De gelukkige winnaar van deze wedstrijd is de hobbybrouwer Jens van Riel.

Allereerst vind ik het idee van Brand om een speciaal type bier te laten brouwen door hobbybrouwers en daar een winnaar uitkiezen echt supertof. De winnaar ziet uiteindelijk in de supermarkt zijn bier met portret op het etiket.

Overigens heb ik dit jaar voor het eerst meegedaan aan de brouwwedstrijd van 2019.

De Proefnotities

Allereerst: De Brand Gose is geen zwaar alcoholisch bier, het heeft een alcoholpercentage van 4,8%.

Zicht. Het bier is helder en heeft de kleur van een pilsener. De schuimkraag is mooi wit en vrij stevig, maar zakt na een tijdje wel in.

Geur. Het ruikt friszurig en een beetje zoutig tegelijk. Daarnaast neem ik een citrusgeur waar. De geur doet me zelfs een beetje denken aan een saison.

Smaak. Friszurig en licht bitter van smaak. Op de tong blijft een licht zoutje hangen. Ik bemerk toch een subtiele hartigheid (umami?). Het is niet vol van smaak en dat maakt het een lekker frisse doordrinker.

Conclusie

Ik denk dat dit bier een leuk en lekker bier is voor de zomer. Lekker bij de BBQ. Daarnaast lijkt de Brand Gose me een goede kennismaking met de Gose bierstijl.

Brand – Gose

7.0
6.5

Zicht

7.0

Geur

7.5

Smaak

pluspunten

  • Fris en lichtzurig van smaak
  • Complex in geur

Geef een reactie