Home / Bierige mening / Brewbrain Float, mijn eerste ervaringen met deze WiFi hydrometer

Brewbrain Float, mijn eerste ervaringen met deze WiFi hydrometer

De brewbrain float van dichtbij

Realtime bijhouden wat de status van de vergisting precies is? Dat leek me wel wat, daarom heb ik zelf een Brewbrain Float aangeschaft. Maar is het de investering waard?

We leven natuurlijk in luxe en daar hoort soms ook de aanschaf van hulpmiddelen bij. Apparaatjes en tooltjes die je niet perse nodig hebt, maar die het brouwen van bier wel wat makkelijker maken. Zo geldt dat ook voor de Brewbrain Float die ik afgelopen zomer heb aangeschaft.

Met deze Float ben ik in staat om ‘realtime’ de vergisting te volgen en te zien hoe het er voor staat. Ik ben nu zo’n 2 brouwsels verder en ik vond het wel eens tijd om de balans op te maken: Ben ik tevreden en is het mijn geld waard?

Wat is de brewbrain Float?

De Brewbrain float is een draadloze WiFi hydrometer waarmee je het vergistingsproces eenvoudig kunt bijhouden. Naast het SG meet dit apparaat ook de temperatuur van het bier in wording. De Float is verder eenvoudig te koppelen aan brouwsoftware zoals Brewfather.

Door middel van een draadloze hydrometer is er verder geen noodzaak meer om zelf monsters te moeten nemen tijdens het vergisten. Daarmee voorkom je vervolgens weer dat de kans op een infectie. Het bier-in-wording laat je hiermee met rust.

Hoe werkt zo’n Float dan?

In het apparaat zitten sensoren die op basis van de hoek kunnen bepalen wat het SG op dat moment is. De Brewbrain Float zal naar mate de vergisting loopt steeds platter komen te liggen. Dus waar hij eerst redelijk rechtop tot ietsje schuin staat, daar zal dan dus meer gaan hellen.

Wat zijn de voordelen zo’n WiFi hydrometer?

Het grootste voordeel vind ik toch wel het gebruik. De Brewbrain Float is namelijk eenvoudig in te stellen en vervolgens ook erg makkelijk in gebruik. Er zijn drie standen: configuratie, meten en uitschakelen.

Naast de configuratie is de Float ook prima te koppelen aan Brewfather en op deze plek heb je dan ook een mooie grafiek waarbij je stand van zaken inzichtelijk hebt. De uitleesmomenten zijn instelbaar, maar met het ophalen van data om het kwartier heb je een prima actuele momentopname.

Dat laatste vind ik dan ook goed voordeel van een digitale hydrometer. Je wilt namelijk on-the-fly zien hoe de vergisting ervoor staat. Zeker op het moment dat de gist zijn gang gaat zie je in de grafiek een flinke daling in SG. Naast het SG is het ook mooi dat je de temperatuur op afstand in de gaten kunt houden.

Zijn er ook nadelen?

Een van de grootste nadelen is toch wel de WiFi verbinding. Mijn vergistingskast staat namelijk in de schuur en de verbinding is daar wat zwakjes. Ik heb dit deels kunnen oplossen door een aantal signaal versterkers, die ik nog had staan. Toch zijn er zo nu en dan momenten dat er geen data van de Brewbrain Float opgehaald kan worden als gevolg van een kwakkelende verbinding.

Een ander nadeel is toch wel de precisie. Je kunt de Float wel zelf ijken, maar ik vond het ondanks dat toch lastig om het ijkpunt strak te krijgen. Ik ben de metingen daarom gaan zien als indicatie. Aan het einde zie je gewoon dat de metingen redelijk stabiel blijven en dat is dan het moment om te gaan bottelen.

Wat ik ook als een redelijk nadeel zie is dat je een account bij Brewbrain moet maken om zo de metingen te kunnen opslaan. Ik snap overigens wel dat dit noodzakelijk is, maar hiermee ben je eigenlijk wel afhankelijk van de makers. Als het bedrijf ooit besluit om de stekker eruit te trekken, dan blijf je helaas achter met een onbruikbaar apparaat.

Is de Brewbrain Float de moeite waard?

Ik vind van wel, ook al vergt het wel een kleine investering van zo’n 120 euro. Maar ik vind zelf de Brewbrain Float een prima manier om de vergisting realtime te volgen. Daarnaast voorkom ik ook nog eens dat ik rond het einde meerdere metingen moet uitvoeren om te zien of ik moet beginnen met bottelen.

Waar ik wel wat moeite mee ervaar is om de Brewfloat zo goed als mogelijk te ijken. Er is toch een kleine afwijking vergeleken met een traditionele meting gedaan met een glazen hydrometer. Om deze reden zie ik het nu meer als een hulpmiddel om de vergisting te volgen.

Met dat alles in het achterhoofd raad ik de Brew Float toch aan zeker als je het geld hebt. Dus mocht je een goede manier zoeken van Nederlandse makelij, dan raad ik van harte deze digitale hydrometer aan.

Heb ik je overtuigd?

Alternatieve digitale hydrometers

Er zijn overigens verschillende soorten digitale hydrometers te verkrijgen en voor elk budget is er dus een prima alternatief. Iedereen maakt daarin natuurlijk zijn eigen afwegingen. De makers van de Brewbrain Float zijn overigens Nederlanders en dat was voor mij toch wel de reden om voor deze digitale hydrometer te kiezen.

Andere opties waarvoor je kunt kiezen zijn:

  • Rapt Pill van Kegland
  • Tilt
  • iSpindel


2 reacties op “Brewbrain Float, mijn eerste ervaringen met deze WiFi hydrometer”

  1. Vincent avatar
    Vincent

    Ik heb het idee dat er een gist koek om mijn Float heeft gevormd. Hij geeft al ruim een week dezelfde SG aan, maar ik heb er voor de gein ook cameraatje op het waterslot gericht staan, de vergisting is duidelijk nog niet over en bedoelde eind SG is volgens de Float nog lang niet gehaald.

    Even schudden met het gistvat helpt maar eventjes, die gist koel zit goed vast helaas.

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Dit was bij mijn laatste batch ook het geval. Met als gevolg dat hij niet met wifi kon connecten.

Geef een reactie