Home / Brouwrecepten / Belgian Strong Ale met Kveik

Belgian Strong Ale met Kveik

Belgian Strong Ale vergist met Kveik

Het brouwen van een bier met kveik stond al een tijdje op mijn lijstje. Niet zo heel lang geleden heb ik maar eens de stoute schoenen aangetrokken en een Belgian Strong Ale met deze Noorse supergist gebrouwen.

Kveik is zoals ik heb begrepen eigenlijk meer een mengeling van verschillende soorten gist. Het grote voordeel van kveik is dat je op hogere temperaturen kunt vergisten. En verder kun je redelijk snel gaan bottelen omdat het bier snel uitvergist is. Bij mij was dat overigens na zo’n 7 dagen, erg vlot dus.

Doordat ik een hogere temperatuur kon aanhouden ben ik begonnen met een temperatuur van zo’n 35°C. Wel heb ik er voor gekozen om de laatste dag het bier terug te koelen naar zo’n 20°C. De reden is dat dit het bottelen wat makkelijker maakte en bovendien heb ik het uiteindelijk weer op kamertemperatuur weggezet.

Kveik, maak kennis met de supergist uit Noorwegen

Kveik, maak kennis met de supergist uit Noorwegen

Gebrouwen met Lallemand Voss Kveik

Er zijn de laatste tijd verschillende soorten kveik te verkrijgen. Maar omdat ik eigenlijk alleen maar brouw met droge gist is mijn oog gevallen op de Lallemand Voss Kveik. Dit is een prima betaalbare gist met mooie mogelijkheden.

Ik ben zoals je ziet voor dit recept gegaan voor een Belgian Strong Ale. De reden is dat ik wel een wat steviger bier wilde brouwen en ik nog nooit een Belgian Strong Ale heb gebrouwen. Is dit niets voor je, dan zou je als alternatief bijvoorbeeld een IPA kunnen brouwen.

Belgian Strong Ale met Kveik recept

Een lekkere en peperige Belgian Strong Ale vergist met Kveik gist

Hoeveelheid20 liter
Start SG1,075
Eind SG1,008
Alcoholpercentage8,8%
Brouwzaalrendement70%
Calorieën per flesje (330 ml)237,70
Bottelsuiker / liter6,15 gram

Ingrediënten

 • 5500 gram Swaen Pilsner (3,7 EBC)
 • 350 gram GoldSwaen Classic (120 EBC)
 • 500 gram Kristalsuiker (2 EBC)
 • 20 gram Magnum (11% alfazuur)
 • 12,5 gram Goldings (3.6% alfazuur)
 • 1 zakje Lallemand – Voss Kveik gist

Maischschema

Begonnen met 22.8 liter maischwater. Vervolgens gespoeld met 5.48 liter water. Uitgekomen op een pre-boil volume van 23,6 liter.

 • Maischen 66°C – 40 minuten
 • Maischen 72°C – 20 minuten

Koken

Gekozen om korter te koken, namelijk 30 minuten.

 • 20 gram Magnum – 30 minuten
 • 12,5 gram Goldings – 10 minuten
 • 500 gram Kristalsuiker – 10 minuten

Vergisting

 • Aangehouden temperatuur 35°C voor 1 week

Het eindresultaat mag er zeker zijn

Ik ben erg blij met het eindresultaat. Deze belgian strong ale heeft overigens een prima kleurtje gekregen. Verder is hij redelijk peperig in de smaak. Ook is er een klein zuurtje en een frisse fruitigheid waar te nemen. De fruitigheid doet denken aan sinaasappel. Dit is een recept dat ik echt wel vaker wil gaan brouwen.

Mocht je willen experimenteren met het oogsten van gist. Ik heb ergens gezien dat je kveik gist ook prima kunt drogen. Overigens kun je in plaats hiervan natuurlijk ook het volgende bier eventueel vergisten door het op de slurry van de huidige batch weg te zetten. Hmm, ik voel wel een experiment aankomen.

Voor nu kan ik alleen maar zeggen: probeer eens dit recept eens te brouwen en laat me vooral weten hoe hij gesmaakt heeft.

Aan de slag met dit recept?

Wil je dit recept brouwen, maar zit je nog met vragen. Voel je zeker vrij om deze hieronder te stellen. Om het wat gemakkelijker te maken hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Wil je meer of juist minder brouwen dan het recept aangeeft, dan kun je de hoeveelheden van de ingrediënten met een gerust hart opschalen. En als je minder wilt, dan deel je gewoon alles naar rato.

Iedere ketel is anders en daarom vermeld ik niet altijd de hoeveelheden spoelwater. Jouw ketel verdampt mogelijk meer water dan het mijne, gebruik daarom altijd brouwsoftware, zoals bijvoorbeeld brewfather.

Ik voeg tijdens het koken van het wort niet altijd suiker toe. De meeste suikers haal ik uit de mouten. Bij een aantal bierstijlen is het overigens wel gebruikelijk om een suikertoevoeging te doen. Ik zal dit altijd vermelden.

Het overhevelen van bier tijdens de vergisting is geen must. Ik doe het zelf wel, omdat ik er goede resultaten mee behaal. Vind je het gedoe of niet nodig, dan kun je het overslaan.10 reacties op “Belgian Strong Ale met Kveik”

 1. Mark De Keyser avatar
  Mark De Keyser

  Hey,
  Dit ga ik zeker eens proberen. Maar ik begrijp het koken niet goed. Je schrijft dat je kiest om korter te koken (30′), maar daar onder staat 60’ + 10′ + 10’ = 80’? Hoe moet ik dit begrijpen?
  Vriendelijke groeten,
  Mark

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Hallo Mark, klein foutje in het recept. De 60 heb ik veranderd naar 30. Je hoeft de tijden niet op te tellen. De tijden voor de hopgiften en de suiker betekenen dat deze zolang mee moeten koken. Dus de eerste hopgift moet 30 minuten koken, dus die voeg je toe als het wort kookt. De rest voeg je de laatste 10 minuten toe.

 2. chris avatar
  chris

  Ik vermoed en ben ongeveer zeker dat je met een vol automatische brouwketel werkt. Ik denk dan ook dat alles zo gebeurd dat je bij wijze van spreken niet veel last meer hebt. Maar dit ter zijde. Ik werk nog met een emmer en probeer me te verhelpen waar het kan vb. na maischen giet ik alles door een handdoek i.p.v. whirlpoolen.
  Is dit recept ook te maken met dutch pale ale van swaen?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Het klopt inderdaad dat ik een volautomatische ketel gebruik. Bijzondere manier van filteren met de handdoek, nog nooit eerder gehoord. Ik ken wel verhalen over het gebruik van een kaasdoek. Maar als het werkt, waarom ook niet. Je zou het recept ook kunnen proberen met de Dutch Pale Ale mout van Swaen. Mogelijk krijg je wel een verschil in smaak. Pale Ale mout is toch ietsje anders dan Pilsner mout.

 3. Rob avatar
  Rob

  is er gewerkt met hoppellets?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Yes!

 4. Rob avatar
  Rob

  Wordt er in dit recept gebruik gemaakt van hopbloemen of hopkorrels?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Hoppellets.

 5. Lech avatar
  Lech

  Heb dit recept als voorbeeld genomen en er een eigen twist aan gegeven. Nu een kleine week op de fles en maar eens een flesje geopend, valt niet tegen! Als je eens in Amsterdam bent krijg je een flesje van mij ;-).

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Super leuk om te horen!

Geef een reactie