Op de brouwdag is het belangrijk dat je weet wat je gaat brouwen. Met het brouwrecept in handen kun je dus eigenlijk direct aan de slag. Het is wel verstandig dat je de brouwdag goed voorbereid.
Met een mentaliteit van alles komt goed en we zien het wel kun je natuurlijk goede bieren brouwen. Het is alleen zonde als je bijvoorbeeld een bepaalde mout vergeet toe te voegen. En dat alleen maar omdat je met van alles en nog wat bezig bent op de brouwdag zelf.
Door een goede voorbereiden en alles klaar te leggen voorkom je dat je dingen vergeet en heb je bovendien alles binnen handbereik.
Een goed begin is het halve werk
Het brouwen van bier begint eigenlijk met het helder hebben van wat je wilt brouwen. Op deze manier kun je namelijk zorgen dat je alles in huis hebt om het brouwrecept überhaupt te kunnen brouwen. Je zal namelijk niet de eerste zijn die denkt dat je een bepaalde hop in huis heeft, terwijl deze in feite al op is.
Als je alles in huis hebt kun je eigenlijk beginnen met het verdere voorbereiden van de brouwdag. Je kunt bijvoorbeeld al de avond voorafgaande aan de brouwdag de mout schroten en eventueel de ketel al vullen met de juiste hoeveelheid water. Op deze manier kun je op de dag zelf direct aan de slag met het brouwen.
Houdt een checklist bij
Hoe meer je brouwt hoe meer routine je krijgt en daar ligt een mogelijk gevaar op de loer. Door deze routine bestaat er namelijk de kans dat je kleine details over het hoofd ziet. Of misschien doe je iets juist niet terwijl je denkt dat je het wel hebt gedaan. Het bijhouden van een checklist kan zorgen dat je geen dingen gaat vergeten.
Zorg dus dat je van te voren al nadenkt over de checklist en dat deze lijst klaar ligt op de dag zelf. Zo heb je namelijk een goede leidraad voor de dag zelf. In zo’n checklist neem je alle benodigde ingrediënten als individuele items op. Wanneer je een bepaalde mout hebt afgewogen kun je deze afvinken. Ditzelfde geldt ook voor de hoppen en alle andere toevoegingen.
Neem niet alleen de benodigdheden op, maar ook de acties die je moet uitvoeren. Dus bijvoorbeeld het moment dat je een bepaalde hopgift moet doen, zo weet je ook zeker dat je deze hebt toegevoegd. Voor andere acties zoals het toevoegen van kruiden of suiker doe je hetzelfde. Ook voor na de brouwdag zelf kun je losse items toevoegen, bijvoorbeeld als je gaat drooghoppen.
Het maken en het bijhouden van een checklist verkleint de mogelijk kans dat je bepaalde zaken vergeet uit te voeren. Het had mij bijvoorbeeld een tijdje terug kunnen helpen bij het brouwen van een tripel. Ik had de suiker niet klaargezet en had deze dus ook niet toegevoegd. Een dag later herinnerde ik me dat ik vergeten was de suiker toe te voegen.
Zet alles van te voren klaar
In het verlengde van de checklist is het dus goed om alles van te voren klaar te zetten. Zorg ervoor dat je de mouten hebt afgewogen en dat deze eventueel al geschroot is. Ook voor de hopgiften zelf is het handig om dit vooraf al klaar te hebben staan. Doe de hop bijvoorbeeld in glazen of potjes en geef aan over welke hopgift het gaat.
Ook de benodigde hoeveelheid spoelwater kun je al klaarzetten en verwarmen tijdens het maischen. Zo kun je deze direct gebruiken op het moment dat het nodig is.
Verder is het handig om ook eventuele hulpmiddelen, zoals een refractometer klaar te leggen. Dit voorkomt dat je moet zoeken op het moment dat je deze wilt gebruiken.
Voorkom chaos en ruim tussendoor op
Alles wat je niet meer nodig hebt kun je het beste opruimen, zo voorkom je dat iets wat je nog moet toevoegen onzichtbaar wordt omdat er allemaal spullen voorstaan. Daarnaast geeft het misschien iets meer rust als de plek waar je brouwt opgeruimd is.
Tijdens het brouwen zelf zijn er waarschijnlijk een aantal moment waar je kunt opruimen en schoonmaken. Bijkomend voordeel is dat je de last van het schoonmaken uitsmeert en dus voorkomt dat je eind van de dag heel veel moet schoonmaken en opruimen.
Gebruik brouwsoftware
Goede software, zoals bijvoorbeeld Brewfather helpt je op weg bij het brouwen van bier. Zo kun je er je voorraad in bijhouden en op basis van batches dus ook afboeken van je brouwvoorraad.
Daarnaast kun je er metingen mee doen en weet je hoe het ervoor staat met de gebrouwen batch. Een dergelijk programma zorgt er dus voor dat alles wat je eventueel wilt weten over de batch ingevoerd kan worden. Het is voor elke thuisbrouwer dus echt een aanrader om te gebruiken.