Home / Bierige mening / Brouwen, geschreven door James Morton

Brouwen, geschreven door James Morton

Het boek brouwen van James Morton

Het boek brouwen is geschreven door James Morton en is geschikt voor zowel de beginnende als de gevorderde thuisbrouwer.

Ik heb voor dit blog al een aantal boeken over het thuisbrouwen beschreven. En elke keer steek ik toch nieuwe dingen op. Neem nu het boek Brouwen, dat is geschreven door James Morton.

Het boek legt de basis over het brouwen van bier goed uit. James Morton is er in geslaagd om het proces op een luchtige manier te beschreven en weet op de juiste momenten met humor de boodschap goed over te brengen.

In mijn ogen is het boek echt geschikt voor beginnende en verder gevorderde hobbybrouwer. De basis en de materie achter het proces wordt op een heldere manier uitgelegd. Stap voor stap wordt je meegenomen in het brouwen van je eigen bier.

Goede recepten

Aan elke brouwer dat op zoek naar brouwrecepten kan ik dit boek zeker aanbevelen. De recepten zijn goed beschreven en vrij divers.

Voorbeeld van een recept uit het boek
Voorbeeld van een recept uit het boek

De recepten zijn onderverdeeld in categorieën. Zo is er een deel met Engelse, een deel met Amerikaanse en een deel met de Belgische en Duitse bierstijlen te vinden. Bijzonder is ook het deel met ‘speciaal bier’ te vinden.

In totaal schat ik dat het boek zo’n 30 – 40 recepten bevat voor een heel divers scala aan biersoorten. Voor iedereen is er wat wils dus.

Het doe-het-zelf-deel

De betere brouwboeken bevatten altijd wat DIY-guides. Hoe maak je nu zelf een wortkoeler bijvoorbeeld. De auteur van het boek brouwen heeft hier ook aandacht aan besteedt en legt heel goed uit hoe je bijvoorbeeld een funky bier kan brouwen, hoe je een tapsysteem maakt.

Verder vind je er goede uitleg over het zelf opkweken van gist uit een bierflesje en hoe je de temperatuur tijdens de vergisting kunt beheersen. Het is echt een deel voor de gevorderde brouwer die een volgende stap in het brouwproces wil maken. Megatof!

Mooi vormgegeven

Het boek kostte me zo’n 30 euro en daarvoor krijg je een hardcover boek dat mooi is vormgegeven. De pagina’s zijn van wat dikker papier gemaakt en het boek is mooi geïllustreerd met full-color foto’s.

De gebruikte foto’s komen van James Morton zelf en hij is ook veelvuldig te zien, terwijl hij aan het brouwen is.

Bij de DIY onderdelen is bijvoorbeeld van elke stap die genomen wordt een foto te vinden. Op deze manier komt de tekst goed tot leven en is helder wat er precies wordt bedoeld.

Koop dit boek!

Ik zeg niet vaak dat iemand een bepaald boek moet kopen, maar dit boek is in mijn ogen echt een aanrader. Of je nu begint met het brouwen van bier of juist wat langer bezig bent! Voor iedereen is er wel nieuwe kennis uit te halen en dat vind ik juist belangrijk aan een dergelijk boek.

Voor mij persoonlijk is het de 30 euro, die ik ervoor heb betaald, meer dan waard en bovendien heeft het boek me nieuwe inzichten over bepaalde delen van het brouwen gekregen. Ik vond vooral het brouwen met bijvoorbeeld wilde gisten vond ik interessant.Geef een reactie