Home / Bierige mening / Verander water in bier: Must have voor elke thuisbrouwer

Verander water in bier: Must have voor elke thuisbrouwer

Verander water in bier van Adrie Otte

Er zijn vrij veel boeken over bier brouwen te verkrijgen. Er zijn er echter een aantal die het echt verdienen om bij elke thuisbrouwer in de kast te mogen staan. Zo ook het boek van Adrie Otte: Verander water in bier.

Op internet heb ik een malen de volgende vraag voorbij zien komen: Welke boeken over brouwen zijn aan te raden? In bijna alle gevallen is het boek Verander water in bier van Adrie Otte als tip gegeven.

Dit maakte me wel nieuwsgierig. Helaas was de eerste druk van het boek uitverkocht, maar niet heel lang geleden kwam er een tweede druk met wat aanpassingen. Ik greep mijn kans en heb deze gekocht.

Nog nooit heb ik een boek zo snel uitgelezen als deze. Toegegeven het is geen roman, maar zo leest het boek wel weg.

Verander water in bier

Het boek begint met het uitleggen van de basisbeginselen. Hierin lees je meer over het brouwproces en wat je nodig hebt om te kunnen beginnen met brouwen.

Alles is super helder en in simpele taal uitgelegd. Met deze eerste kennis in huis gaat het boek verder over hygiëne en met het brouwen van het eerste biertje.

Het tweede deel vertelt meer over de eigenschappen van bier en hoe je deze kunt sturen. Vervolgens leer je in het volgende hoofdstuk over de verschillende ingrediënten van bier en de toepasbaarheid hiervan.

Stapje verder

De opbouw van het boek richt zich in het begin op de beginnende brouwer, maar gaandeweg het boek gaat niveau steeds een stapje verder. Er is een heel hoofdstuk, waarin je leert dieper het brouwproces in te gaan. In dit hoofdstuk is de wetenschap en techniek achter de verschillende brouwstappen beschreven. Super leerzaam!

Het hoofdstuk fouten in bier en remedies licht de meest gemaakte fouten toe. Tevens is beschreven hoe je deze fouten kunt voorkomen en soms zelfs kunt verhelpen.

In het hoofdstuk meten en rekenen leer je de theorie achter het brouwen beter kennen. Aan de hand van veel informatie en formules leer je onder andere de kleur, hopbitterheid en het potentieel van mouten berekenen.

In het een-na-laatste deel van verander water in bier gaat Adrie Otte verder in op de ontwikkeling als brouwer. Hij beschrijft de stappen die je kunt zetten om verder te gaan als brouwer.

Recepten

Elk boek over brouwen heeft altijd wel wat recepten. Zo ook dit boek. Er zijn vrij veel recepten voor 10 liter batches te vinden. Heel erg enthousiasmerend om mee aan de slag te gaan.

Naast de recepten legt de auteur goed uit hoe je zelf recepten kunt gaan samenstellen en ontwikkelen.

Ben jij klaar om Water in bier te veranderen?

Als jij op zoek bent naar een goed boek over het zelf brouwen van bier, dan hoef je niet meer verder te zoeken!

Conclusie

Verander water in bier is een leerzaam boek. Ik heb er zelfs nog wat dingen uitgehaald waar ik wat van heb geleerd. In het boek zijn de teksten goed afgewisseld met bijpassende plaatjes.

Ik heb weinig boeken gezien waar de wetenschap achter het brouwen zo helder is uitgelegd.  Het boek richt zich goed op zowel de beginnende als gevorderde hobbybrouwer.

Online wordt het boek verander water in bier al bestempeld als de bijbel voor de hobbybrouwer. Ik deel deze mening zeker. Het is geen complex boek, maar het is gewoon leerzaam en leest vlot weg. Een echte aanrader.

Interesse? Dit boek is onder andere te koop bij de webshop brouwland (€ 19,95). Toch op zoek naar een alternatief?2 reacties op “Verander water in bier: Must have voor elke thuisbrouwer”

 1. T avatar
  T

  Hallo, op internet zie ik deze titel met 2 verschillende kaften. Welke is het meest recent?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Het boek met de donkere kaft is het meest recent

Geef een reactie